Lietuva nuo 2006 metų iš penktosios pagal pajėgumą Europos grupės pakilo iki trečiosios. 2008 m. Lietuvos nacionalinė rinktinė buvo pripažinta sėkmingiausiai žaidžiančia komanda (nepainioti su geriausia – DELFI) pasaulyje, nes mūsų vyrai jau dvejus metus nėra pralaimėję nė vienerių rungtynių!

Lietuvos regbio rinktinė artėja ir prie didžiausio savo svajonės – 2011 metų pasaulio čempionato finalo etapo.

Svajonė – patekti į pasaulio čempionatą

„Tai didelė utopija, bet juk niekas nedraudžia svajoti, – agentūrai AFP yra sakęs rinktinės kapitonas 28-erių metų Mindaugas Misevičius iš Šiaulių „Vairo“ klubo. – Mes juk neturime, ko prarasti. Net jei ir nepateksime į planetos pirmenybes, galėsime vaikščioti aukštai pakeltomis galvomis.“

„Blogas tas karys, kuris nenori būti generolu. Viskas įmanoma. Reikia tik žaisti, bandyti ir įrodyti mūsų sugebėjimus. Įdomu būtų rungtyniauti pasaulio čempionate“, – DELFI pripažino rinktinės vyriausiais treneris Anatolijus Smirnovas.

Lietuvoje, kur krepšinis vadinamas antrąja religija, regbio žaidėjai jaučiasi tarsi vargšai giminaičiai. Jie ne profesionalai, o tik tikri mėgėjai, turintys kitus darbus pragyvenimui.

„Mūsų žaidėjai – tik mėgėjai. Neaišku, kiek jie norės ir galės žaisti už dyką. Neturime profesionalų klubų. Visi žaidžia tik iš entuziazmo ir turi kitus darbus. Niekada neatsisako atstovauti rinktinei, tik kartais jiems būna sunku iš darbo išeiti. Anksčiau į rungtynes važiuodavome autobusu. Tai reikėdavo trims dienoms iš darbo atsiprašyti. Ketvirtadieniais išvažiuodavome, šeštadieniais žaisdavome, kol grįždavome pavargę, tai ir pirmadieniais nespėdavome į darbą“, – vargus prisiminė Lietuvos regbio federacijos (LRF) techninis direktorius Audrius Grumbinas.

Iki pasaulio čempionato – dar kelerios atrankos rungtynės

Pergalės prieš Ukrainą atveju lietuvių lauktų jau dvejų rungtynių mačas su I grupėje 3-ąją vietą užėmusia Rumunija (gegužės 22 d. ir birželio 5 d.).

Paskutinė mūsiškių atrankos varžovė būtų Amerikos zonoje 3-ąją vietą užėmusi rinktinė. Atrankos etapo nugalėtojas pasaulio čempionate žais B grupėje kartu su Argentina, Anglija ir Škotija.

„Laukia tolimas ir ilgas kelias. Pasaulio atrankos kovos parodo, kokį potencialą turi Lietuvos rinktinė. Štai olandai, prieš metus, birželio 6 d. Vilniuje, tikėjosi lengvos pergalės prieš mūsiškius ir klydo bei pralaimėjo 3:6. Yra neblogi šansai arba tiksliau stipri viltis nugalėti ir Ukrainą. Ypač, kad žaidžiame vienerias, o ne dvejas rungtynes.

Rinktinė su ukrainiečiais žais Šiauliuose, nes miesto meras pareiškė tokį pageidavimą ir suteikė paramą. Šiauliuose stipri regbio bendruomenė, miestas turi tris regbio klubus“, – DELFI pasakojo LRF atstovas A. Grumbinas.

„Pagrindiniai mūsų varžovai bus ukrainiečiai. Kitos galimos atrankos varžovės Rumunijos lygis yra aukštesnis už mūsų“, – priešininkus pokalbyje su DELFI vertino A. Smirnovas.

Bazelyje gali pakartoti pergalių rekordą

Lietuvos rinktinės treneris A. Smirnovas su savo auklėtiniais jau laimėjo 16 rungtynių iš eilės. Tai, pasak regbio specialisto, dabar ir yra pagrindinė mūsų rinktinės žaidėjų motyvacija vilkėti nacionalinės komandos marškinėlius.

„Savo Europos 3A diviziono grupėje jau esame užsitikrinę pirmąją vietą bei kelialapį į aukštesnįjį 2B divizioną, bet rungtynės su šveicarais vis tiek labai svarbios, nes siekiame rekordo. Susirinks visi stipriausi žaidėjai.

Rinktinei atstovaus ir keli legionieriai – Andrius Martinskas bei Ignas Darkintis iš Švedijos aukščiausios lygos Enšiopingo klubo („Enköpings RK“), trys žaidėjai – Marius Andrijauskas, Maksimas Guseinovas ir Gediminas Marcišauskas – bus iš Anglijos „Peterborough RUFC“ klubo“, – DELFI sakė A. Grumbinas. – Šveicarijos rinktinės keli žaidėjai rungtyniauja Prancūzijos čempionate, keli serbai žaidžia Italijoje. Niekada negali būti tikras savo pergale, todėl negalima nuvertinti bet kurio priešininko“.

Pasaulio čempionė Pietų Afrika 2008-2009 metų sezone taip pat laimėjo 16 mačų iš eilės, o N. Zelandijos rinktinei priklauso rekordinė 17 pergalių serija.

„Europoje komandos suskirstytos pagal pajėgumo lygį. Kiek metų mums reikėjo, kol iškopėme į aukštesnę grupę. Rinktinės branduolys jau suburtas. Pagrindinai mūsų žaidėjai dabar brandaus 27-28 metų amžiaus. Regbio žaidėjų amžius ilgas. Vyrai rungtyniauja iki 36-40 metų. Todėl mūsų komanda perspektyvi“, – DELFI teigė A. Grumbinas.

„Pasirengimas vyko nuo vasario pabaigos. Stovyklomis ir dviem kontroliniais mačais su latviais esu patenkintas. Vyrai dirbo noriai, aukojo savo laisvalaikį. Didėja susižaidimas, mažėja techninio broko, gerai nuteikia trijų ketvirčių linijos žaidėjai, kurie gerai jaučia vienas kitą, bet dar klystame gynyboje, grumtynėse ir užribyje, pasitaiko ir pavienio žaidimo.

Konkurencija rinktinėje yra didžiulė. Iš 30 žaidėjų turėjome atrinkti 22. Tai buvo labai sunku. Iš jų 17 vyrų žaidžia Lietuvoje, 3 – Anglijoje, o 2 – Švedijoje. Techniškai, taktiškai ir fiziškai esame pasirengę mačams su šveicarais, serbais ir ukrainiečiais“, – DELFI pasakojo A. Smirnovas.

AFP rašo, kad lietuviai prieš svarbius mačus treniruojasi Šiaulių stadione, kur įskaitinė zona pažymėta senomis padangomis, o atsarginių žaidėjų suolelį atstoja galinė mikroautobuso sėdynė. Ankstesnėse rungtynėse į akis krisdavo netvarkinga ir nevienoda Lietuvos rinktinės žaidėjų apranga.

„Ne, dabar gavome naujas oficialias „Gilbert“ firmos aprangas. Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) 2009 metais LRF skyrė 92 tūkst. litų, o 2010-aisiais žadama 130 tūkst., bet pinigų pervedimas dar sulaikytas. Jau reikia kelionių agentūrai mokėti už lėktuvų bilietus į Šveicariją“, – rūpinosi LRF techninis direktorius.

Regbio bendruomenė – aktyvi

AFP duomenimis, Lietuvoje yra 1 tūkst. 650 registruotų regbio žaidėjų, tai yra 1 žaidėjas tenka 2 tūkst. gyventojų (N. Zelandijoje šis santykis – 1/30). Tuo metu registruotų krepšininkų mūsų šalyje yra 88 tūkst., t.y., 1 iš 37 gyventojų žaidžia krepšinį.

Tačiau negausi, bet aktyvi ir labai draugiška regbio bendruomenė neseniai kilo į kovą dėl regbio stadiono Vilniaus Vingio parke likimo.

„Liks tas stadionas, bet iki konkretumo dar toli. LRF prezidentas Antanas Bosas kalbėjo su KKSD generaliniu direktoriumi Ritu Vaiginu. Tai jis žadėjo, kad tikrai stadiono neatims. Kol kas neaišku, kokia forma jį įteisins regbininkams“, – sakė A. Grumbinas.

Lietuvos rinktinės sudėtis


1. Laurynas Tipelis („BaltRex“, Šiauliai)
2. Darius Nosys („Vairas“, Šiauliai)
3. Ignas Darkintis („Enköpings RK“, Švedija)
4. Ignas Liukinevičius („BaltRex“)
5. Marius Andrijauskas („Peterborough RFUC“, Anglija)
6. Andrius Martinskas („Enköpings RK“)
7. Gediminas Švoba („BaltRex“)
8. Mindaugas Grigas („BaltRex“)
9. Mindaugas Misevičius (kapitonas, „Vairas“)
10. Kęstutis Marcišauskas („Vairas“)
11. Evaldas Štitilis („Vairas“)
12. Gediminas Liutkus („BaltRex“)
13. Gediminas Marcišauskas („Peterborough RFUC“)
14. Irmantas Kukulskis („Vairas“)
15. Maxim Guseinov („Peterborough RFUC“)
16. Tomas Zibolis („BaltRex“)
17. Rokas Daknys („Vairas“)
18. Audrius Ramančionis („Vairas“)
19. Vilius Kucinas („Vairas“)
20. Tomas Astrauskas („RK Šiauliai“)
21. Egidijus Petronis („Vairas“)
22. Justas Vasiliauskas („Vairas“)

Europos čempionate šeštadienį (balandžio 10 d.) Armėnijos rinktinė namuose 20:19 (10:3) įveikė būsimą lietuvių varžovę Serbijos komandą.

Europos 3A diviziono turnyro lentelė:


1.Lietuva6600173:5018
2.Armėnija8404151:12915
3.Serbija730492:15313
4.Andora7205112:17311
5.Šveicarija620479:10210

Pasaulio čempionato atrankos etapų rezultatai

I etapas

Izraelis – Slovėnija 26:19

II etapas

Izraelis – Lietuva 3:19

III etapas

Lietuva – Olandija 6:3

IV etapas

Lietuva – Ukraina (gegužės 8 d.)

V etapas

Lietuva/Ukraina - Rumunija (gegužės 22 d. ir birželio 5 d.)

VI etapas

V etapo nugalėtojas – Amerikos atrankos zonos 3 vieta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją