Variantas A: naikinti sporto biurokratus

Todėl, remdamiesi būtinybe taupyti, vieno projekto autoriai – Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Dastikas ir mero pavaduotojas Gintautas Babravičius – siūlo vietoje dabar sostinėje egzistuojančių 10 sporto mokyklų sukurti vieną Vilniaus sportininkų ugdymo centrą (VSC).

„Turėdami vieną centrą racionaliau panaudosime lėšas, remdamiesi Vilniaus miesto kūno kultūros ir sporto strategija 2010-2020 metams, o VSC būtų įrankis šiems tikslams pasiekti. Vilniuje pagrindinis dėmesys turi būti skiriamas masiniam sportui ir sveikatingumui. Atlikę reorganizaciją, sutaupytume 1,5 milijono litų. Jie būtų panaudoti sporto vystymui – bazių plėtrai ar trenerių atlyginimų didinimui“, – savąjį projektą pristatė G. Babravičius.

VSC idėja kilo 2009 m. rugpjūčio–rugsėjo mėnesiais. Kiek žinoma, šis modelis buvo paremtas Jonavos ir Panevėžio Kūno kultūros ir sporto centrų pavyzdžiu, bet Šiauliuose tokia naujovė nepasiteisino.

VSC idėjos rėmėjai paskaičiavo, kad šioje srityje buvo smarkiai išpūsti etatai. Pavyzdžiui, dešimtyje Vilniaus sporto mokyklų yra 10 direktorių (uždirbančių vid. po 3931 litą per mėnesį iki mokesčių), 15 jų pavaduotojų (uždirba 3468-3584 litus), 10 sekretorių, 11,5 etato ūkinio ir techninio personalo, o iš viso - 151,5 etato administracijos darbuotojų ir valdininkų. Tuo tarpu trenerių yra 226.

Įdomu, kad gimnastikos treneris-sporto mokytojas uždirba 2779 litus, o krepšinio – 2459 litus.

„Pasipriešinimas nuvilia, sporto mokyklos turi būti kontroliuojamos. Dabar norima palikti senąją tvarką ir toliau imti mokesčių mokėtojų pinigus, kaip savo egzistavimo resursą. Yra 200 žmonių, t.y. trenerių, kurie stovi prie „staklių“ ir ugdo vaikus, o prie jų 150 direktorių ir buhalterių, labai garbingų žmonių, bet jų yra per daug.

Tokios proporcijos nėra niekur kitur. Mūsų reforma liečia tik biurokratinį antstatą. Tai – maras, o „direktoratas“ siekia, kad tokia tvarka išliktų. Visi kiti klausimai yra diskusijų objektas“, – savo pozicijas gynė G. Babravičius.

Variantas B: sporto centro kūrimas – didžiulė klaida

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komiteto narys Povilas Tamošauskas pateikė alternatyvų Vilniaus miesto sporto mokymo įstaigų reorganizavimo projektą.

„Svarbu, kad nenukentėtų jaunieji sporto talentai. Išgirdę apie galimą sporto mokyklų naikinimą, sureagavo KKSD, LTOK ir sporto šakų federacijos. Mes surinkome 2000 parašų prieš VSC kūrimą, neigiamai apie atsiliepė ir 18-os federacijų atstovai. VSC kūrimas – didžiulė klaida ir į tai bus įtraukta 4,5 tūkst. vaikų“, – perspėja P. Tamošauskas.

Alternatyvaus projekto rengėjai siūlo sumažinti sporto mokyklų skaičių nuo 10 iki 5, sumažinti jų administraciją, valdymo aparatą bei sporto šakų skaičių ir taip sutaupyti iki 1 milijono litų.

„Žvelgiant plačiau, galima tokia reorganizacijos perspektyva Vilniaus mieste: vienas bendrojo lavinimo mokyklų centras, vienas muzikos ir meno mokyklų centras bei vienas bibliotekų ir skaityklų centras“, – ironizavo ir niūrią perspektyvą piešė P. Tamošauskas.

Savivaldybės administracijos atstovų nuomone, vienas prioritetų – sporto masiškumas.

„Vilniuje atsiras naujų sporto bazių ir yra tvarkomos esamos. Vyksta Lazdynų baseino avarinės būklės likvidavimo darbai ir jis turėtų būti atidarytas balandžio viduryje, gimnastikos sporto mokykloje Kauno gatvėje atsiras 6 naujos salės, statoma „Tauro“ mokyklos salė, bus atnaujinami bendrojo lavinimo mokyklų stadionai ir salės. Mūsų vienas prioritetų – sporto masiškumas“, – kalbėjo V. Dastikas.

Po kelias valandas trukusių diskusijų tarp oponentų, pagaliau buvo surastas nors vienas bendras vardiklis.

„Reikia toliau siekti gero ir tobulo projekto“, – siūlo P. Tamošauskas.

„Nesiremkime ragais į sieną, o įsiklausykime į vieni kitų siūlymus“, – projektų svarstymą apibendrino V. Dastikas.

Svarstymo dalyvių kai kurie komentarai:

Antanas Naruševičius, Vilniaus krepšinio mokyklos direktorius:

„Renkame iš tėvų pinigus, o atsidūrėme visiškame finansiniame nokdaune...“

8-erių metų moksleivio, lankančio Vilniaus gimnastikos sporto mokyklą, tėvas:

„Naikinant valdininkus bus panaikinamos ir nepopuliarios sporto šakos, kaip gimnastika...“

Algis Vasiliauskas, Lietuvos asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas:

„Visas Vilniaus sportas bus parverstas ant šono. Šiuo metu begėdiškai mažėja sportuojančių vilniečių. Šiauliai buvo įsteigę tokį centrą, bet grįžo prie sporto mokyklų modelio. Daugelis sporto šakų bus sunaikintos.“

Algirdas Gricius, Vilniaus miesto Tarybos narys:

„Tada nereikia Savivaldybės sporto skyriaus, kurio darbą dubliuos VSC. Įtariu, kad čia yra kitų interesų...“

Vilniaus lengvosios atletikos mokyklą lankančio moksleivio tėvas:

„Masinis sportas pirmoje reorganizacijos koncepcijoje yra tragedija. Vilnius neturės čempionų...“

Vilniaus vandens sporto mokyklą lankančios moksleivės mama:

„Mano dukra neturi pasirinkimo. Ji neturi, kur lankyti plaukimo pratybas Vilniuje...“

Benjaminas Zelkevičius, futbolo treneris:

„Vyksta įdomi polemika. Aš galiu kalbėti tik apie futbolą. Vilniuje praradome labai daug bazių...“

Laimas Dieninis, Lietuvos Sąjūdžio tarybos narys, Vilniaus lengvosios atletikos sporto mokyklos tėvų tarybos pirmininkas:

„Toliau pešasi dvi koncepcijos, čia daug asmeniškumų ir įžeidinėjimų. Atmeskite asmenines ambicijas, neskubėkite su sprendimais. Reikia sukurti kažką gražaus, kad liktų prasmingas darbas sostinės sporto visuomenei ir Vilniaus gyventojams“.

Sporto mokymo įstaigos Vilniuje:

Vilniaus mieste veikia 10 sporto mokymo įstaigų;


- Vilniaus dvikovės sporto šakų mokykla
- Vilniaus futbolo mokykla
- Vilniaus gimnastikos mokykla
- Vilniaus krepšinio mokykla
- Vilniaus lengvosios atletikos mokykla
- Vilniaus miesto šachmatų ir šaškių sporto mokykla
- Vilniaus olimpinis sporto centras
- Vilniaus sporto mokykla „Tauras"
- Vilniaus vandens sporto mokykla
- Vilniaus „Sietyno" sporto mokykla

- jose sportuoja 4520 mokinių;

- jose dirba 226 treneriai–sporto mokytojai (iš jų - 74 moterys);

- jose dirba 139 administracijos ir techninio personalo darbuotojai;

- Vilniaus miestui priklauso 3 baseinai: vienas – 50 m, du – 25 m

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją