Lėšas 2012 metų olimpiadai skiria Lietuvos vyriausybė per Kūno kultūros ir sporto departamentą (KKSD) ir Lietuvos olimpinį sporto centrą (LOSC), Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) ir rėmėjai. Pinigus nuo šiol siūloma skirti tik atsižvelgus į 2008 metų Pekino olimpiadoje pasiektus rezultatus bei galimybes iškovoti kelialapį į 2012 Londono žaidynes.

Valstybė sportininkų pasirengimo 2012 metų Londono olimpiadai skiria 3,105 milijono litų, iš jų tik mokomajam-sportiniam procesui - 1,6 mln. litų. Tuo tarpu LTOK visoms pasirengimo išlaidoms ir straipsniams skiria 2,6 mln. litų (iš jų - 770 tūkst. litų mokomajam-sportiniam procesui).

„Iš viso, sudėjus visas kooperuotas lėšas, Lietuvos olimpiečiams rengtis 2012 metų Londono žaidynėms skiriama virš 8 mln. litų. Tai pinigai ir sporto bazių eksploatacijai, ir darbo užmokesčio fondui, ir transportui, ir medicininiam aprūpinimui, ir visoms kitoms būtinoms išlaidoms, - paaiškina LTOK generalinis direktorius Vytautas Zubernis. - Iš tų 8 mln. litų vien sportiniam-mokomajam darbui - 2,37 mln. litų“.

Finansuojami sportininkai yra skirstomi į keturias sąlygines grupes.

Pirma grupė: Lietuvos rinktinės 12-ai narių, kurie iškovojo medalius Pekino olimpiadoje arba 2009 metų pasaulio čempionatuose, skiriama 35 proc. sumos, t.y., - 840 tūkst. litų (12 x 70 tūkst. litų).

Antra grupė: Atletams, Pekine ar pasaulio čempionate užėmusiems 4-8 vietas, ar tapusiems Europos čempionais - 23 proc. mokomajam sportiniam darbui – 550 tūkst. (11 x 50 tūkst. litų).

Trečia grupė: Olimpinės rinktinės nariams, kurie Pekine užėmė 9-16, pasaulio pirmenybėse - 9-12, o Europoje - 2-4 vietas skiriama 24 proc. – 570 tūkst. litų (19 x 30 tūkst.).

Ketvirta grupė: Talentingų sportininkų ruošimui gali būti skiriamas finansavimas neviršijant 18 proc. disponuojamų lėšų - 410 tūkst. litų.

„Visiškai negali padėti sportininkams-olimpiečiams didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos Šiaulių ir Panevėžio - savivaldybės, nes nesurenka savo biudžetų“, - informuoja KKSD generalinis direktorius R. Vaiginas.

„Sudaryti visų trijų grupių sportininkų sąrašai. Pirmojo sąrašo sportininkams skiriam po 70 tūkst. litų, o tai tik 60 proc. jiems reikiamos sumos. Viską lemia aukšti sportiniai rezultatai, bet federacijos nepatenkintos, nes taip nesirūpinama artimiausiu rezervu. Mažiau finansuojamas pasirengimas, o rezultatų reikalaujama gerų“, - sako LTOK viceprezidentas A. Raslanas.

Dėl tragiško pinigų stygiaus atsisakoma mokslininkų ir medikų pagalbos Lietuvos olimpinei rinktinei, trumpinamas jaunų ir perspektyvių sportininkų sąrašas.

„Iš didesnio kiekio sportininkų – didesnė tikimybė sulaukti geresnio rezultato. Nebus rinktinės rezervo – nebus Lietuvos sporto ateities“, - perspėja LTOK Vykdomojo komiteto narys ir Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis.

„Kai būna iškovojamos pergalės – tada jos visų, visos Lietuvos, o po pralaimėjimų olimpiadose kaltas lieka tik LTOK. Reikia, kad būtų visų atsakomybė. Jei 2010 metais negerės sporto finansavimas, reikės radikalių permainų Lietuvos rinktinės rengimosi procese“, - diskusiją apibendrino LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas.

Iki 2012 metų Londono olimpiados lieka 860 dienų.

Finansinis planas įsigalios, kai jam pritars ir pasirašys KKSD generalinis direktorius R. Vaiginas.

Lietuvos rinktinės pasirengimo 2012 metų Londono žaidynėms finansavimas:

LTOK - 2,6 mln. litų (iš jų - 770 tūkst. sportiniam-mokomajam darbui);

KKSD (per LOSC) - 3,105 mln. litų (iš jų - 1,6 mln. - sportiniam-mokomajam darbui);

Darbo užmokesčio fondui (treneriams, medikams ir aptarnaujančiam personalui) - 2,5 mln. litų;

Ilgalaikiam inventoriui - 250 tūkst. litų;

-------------------------------------------------------------------------
Iš viso: 8,455 mln. litų (iš jų - 2,37 mln. - sportiniam-mokomajam darbui).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją