Šuolio į aukštį moterų varžybos tapo šiemetinės LAF taurės varžybų puošmena. Žiūrovai išvydo, kaip Airinė du kartus gerino savo asmeninį rekordą (buvo 1,86 metro), įvykdė pasaulio suaugusių uždarų patalpų čempionato Katare (1,92) ir Europos čemionato Barselonoje (1,89) normatyvus taip pat šturmavo nuo 1994 metų Nelei Žilinskienei priaklausantį šalies rekordą.

Jis A. Palšytei kol kas nepakluso, tačiau visi bandymai 1,97 metrų aukštyje buvo tikrai verti dėmesio. A. Palšytės pasiekimas – antras rezultatas šalies istorijoje, bei 8–13 rezultatas pasaulyje šį sezoną (šeštadienio vakaro duomenimis).

Be abejo, dar ir pirmas rezultatas pasaulyje jaunimo amžiaus grupėje.

A. Palšytė pagerino Lietuvos 17, 18 ir 19 metų uždarų patalpų rekordus, viršijo Lietuvos 17, 18 ir 19 metų rekordus stadionuose, įvykdė tarptautinio sporto meistro normatyvą bei tapo jauniausia visų laikų lengvaatlete, pasiekusi jį. Priešolimpiniais metais šis rezultatas būtų ir bilietas į olimpiadą.

„Iš tikrųjų, tai net nežinau ką pasakyt – vis dar vaikščioju pakilus 5 centimetrus virš žemės. Per praėjusią savaitę vykusį Vilniaus čempionatą, kuomet bandžiau jėgas ties 1,90 metro, suvokiau, kad galiu tai padaryt ir buvau psichologiškai tam nusiteikus. Tai padėjo įveikti 1,92 metro.

Dabar gi pabandžiau 1,97 metro, žinau, jog man tai „imamas” aukštis ir būsiu tam nusiteikus. Džiaugsmas neišpasakytas – tiek visokių rekordų vienu metu dar nebuvau pasiekusi“ – sakė po varžybų buvusio Vilniaus „Statybos“ krepšininko Aurimo Palšio dukra.

„Federacija, žinoma tikėjosi tokių rezultatų, tikėjome Airine, tačiau esame gerokai nustebę, jog šis rezultatas pasiektas jau dabar. Bet labai džiaugiamės tarptautinio sporto meistro lygio rezultatu, iškovotu kelialapiu į Europos čempionatą Barselonoje bei puikia aukščiausių apdovanojimų perspektyva pasaulio jaunimo čempionate Kanadoje.

O dėl dalyvavimo arba nedalyvavimo pasaulio uždarų patalpų čempionate paliekame spręsti pačiai sportininkei bei jos trenerei. Žiemos sezonas dar tik prasidėjo, o pagrindinis startas bus tik kovo viduryje. Kiek man žinoma, prieš sezoną sportininkės ir trenerės planuose starto Katare nebuvo – jei šiuo metu kažkas pasikeitė, tai priimsime bet kokius sprendimus. Mano asmenine nuomone, Airinė dar jauna ir neverta bandyt visur suspėti bet kokia kaina“, – komentavo Lietuvos lengvosios atletikos federacijos generalinė sekretorė Nijolė Medvedeva.

Dabartinei Lietuvos rekordininkei Nelei Žilinskienei žinia apie šį A. Palšytės rezultatą nebuvo netikėta. „Atvirai pasakius, niekada nesu susimąsčius apie savo požiūrį į Lietuvos rekordo šturmą – sportas yra sportas ir tai natūralus procesas bei siekimas. Anksčiau ar vėliau taip turėjo atsitikti ir aš to tikėjausi. Svarbiausia, kad Airinę aplenktų traumos, o tuomet rekordų tikrai bus. Tokiame amžiuje man 190 aukštis dar buvo neįveikiamas.“

Šuolyje į aukštį, kaip techninėje rungtyje, svarbus ir atletės ūgis. Jei paskaičiuotumė keturių stipriausių sportininkių ūgių santykį su įveiktais aukščiais, 1,85 metro ūgio Airinės Palšytės perpektyvos irgi puikios.

Kroatės Blankos Vlasič geriausias rezultatas yra 2,08 metro, o jos ūgis – 1,93. Ariane Friedrich analogiški duomenys – 2,06 ir 1,78, Stefkos Kostadinovos – 2,09 ir 1,80, Anos Čičerovos – 2,04 ir 1,78 metro. Tad šis ketvertukas sau virš galvos šoka nuo 17 iki 29 centimetrų (vidurkis – 25 centimetrai). Neoficialus moterų pasaulio rekordas šioje srityje yra 37 centimetrai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją