LŽ jau rašė, jog neseniai A.Pavilonis bei NEBL komisaras Šarūnas Marčiulionis viešėjo Miunchene įsikūrusioje FIBA būstinėje ir su FIBA generaliniu sekretoriumi Borislovu Stankovičiumi tarėsi dėl NEBL galimybių organizuoti turnyrą Eurolyga-2. Vakar grįžęs į Lietuvą A.Pavilonis LŽ papasakojo apie Mesinoje vykusį komisijos posėdį.

- Pranešimuose teigiama, kad sprendimai palikti R.Saportos ir R.Koračo turnyrus buvo priimti po ilgų diskusijų. Kas nulėmė tokius sprendimus?

- Diskusijos daugiausia vyko dėl neesminių dalykų. Niekas net nebandė diskutuoti dėl principų, nes komisija neįgaliota svarstyti FIBA valdybos (aukštesnis FIBA organas) ar FIBA federacijų konferencijos sprendimų. Labai daug kalbėtasi dėl atrankos į Eurolygą varžybų datos. Užspaudus ULEB direktoriui Jordi Bertomeu, apsistota ties rugsėju.

- Kodėl, jūsų nuomone, FIBA komisijos nariai pasirinko vis labiau populiarumą prarandančius turnyrus?

- Paprasčiausiai jiems nieko nereikėjo keisti iš esmės. Iš visų komisijos narių gal tik vienas buvo susijęs su lygos ar čempionato organizavimu. Daugiau niekas neturi reikalų su klubų vadyba ar pirmenybių organizavimu. Beveik visi nariai klauso, ką jiems pasiūlo, ir pritaria tam. Tiems žmonėms daug kas atrodo labai sudėtinga, jie neįsivaizduoja, kaip galima priimti naują dalyką. Kurčio diskusijos su nebyliu - taip galima visa tai įvardyti.

- Kaip buvo įvertintas NEBL pasiūlymas?

- Mūsų projektas komisijos nariams pristatytas beveik prieš metus. Tiems pasiūlymams pritarta ir per FIBA konferencijos - FIBA aukščiausios institucijos - posėdį. Tačiau kai kalba pasisuka apie įgyvendinimą, viskas būna kitaip. Nė vienas iš komisijos narių nėra vadybininkas. Posėdžio pabaigoje visiems pasakiau, kad diskusijos pradėtos ir darbas vyks toliau. Dirbsime dalyvaujant FIBA sekretoriato žmonėms, tarsimės su Pietų šalių federacijų atstovais.

- Ar FIBA komisijos nutarimai gali būti nepatvirtinti gegužės mėnesį vyksiančioje FIBA federacijų konferencijoje?

- Konferencijos teisė - patvirtinti ar ne. Mes savo šalies atstovų nuomonę išsakysime, o ar tokių valstybių bus daugiau, sunku pasakyti.

- Kokių galimybių patekti į Eurolygą turi "Lietuvos telekomo" komanda?

- Septynioms pirmoms pagal reitingą valstybėms turėtų atstovauti po dvi komandas, o toliau dar ne viskas aišku. Mūsų šalis keturiolikta. Pagal dabartinę formulę 4 moterų komandas turėtų atrinkti pati FIBA. Bet kokiais kriterijais ji vadovausis, sunku pasakyti.

Pasak A.Pavilonio, 12 vyrų ekipų, dalyvausiančių atrankos į Eurolygą turnyre, privalo registruotis R.Saportos turnyrui. 3 stipriausioms komandoms patekus į Eurolygą, kelialapiai į R.Saportos turnyrą atiteks kitoms tų trijų šalių komandoms. Planuojama, jog norintis įsiregistruoti klubas privalės pateikti 250 tūkst. JAV dolerių garantiją, nepriklausomai nuo to, ar jis pateks į Eurolygą, ar ne. "O juk skirtumas yra didelis. Pasirašant kontraktus su krepšininkais reikėtų žinoti, kur žaisi", - stebėjosi A.Pavilonis. Jis nepritarė tokiems nuostatams, tačiau nieko negalėjo pakeisti, nes nebuvo jokio balsavimo.