„Dabar arba niekada!“

„Prieš išvykstant į atranką žinojau, kad mūsų laukia dvejos nelengvos rungtynės. Pirmosiose jų pajėgi Makedonijos komanda atrodė pasitikinti savimi ir tikėjosi palankiu rezultatu išspręsti problemas, – antradienį prisiminė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Gintaras Savukynas. – Mūsų vyrai žaidė kovingai ir užtikrintai nuo pirmųjų minučių. Lygiąsias antroje rungtynių pusėje galėjome „perlaužti“ ir net laimėti prieš makedonus.“

Atkakli dvikova baigėsi lygiosiomis 24:24, o beveik paskutines 5 minutes nė vienos komandos rankininkai negalėjo pasiekti lemiamo įvarčio. Per pauzę, kol šluostomos grindys, likus kelioms sekundėms, Vaidotas Grosas šaukė komandos draugams: „Dabar arba niekada!“

„Buvo sunkus momentas. Patys galėjome įmesti įvartį, bet visą paskutinę minutę buvome priversti gintis, – apie įvykius aikštėje pasakojo rinktinės žaidėjas Mindaugas Andriuška. – „Susidėliojome“ gynyboje, be gailesčio vertėme varžovus ant aikštės grindų ir išsaugojome lygiąsias. Po jų mes džiaugėmės iškėlę rankas, o makedonai ėjo nuleidę nosis.“

Pergalė prieš turkus - saldus kerštas makedonams

Pagal varžybų reglamentą, antrą dieną vykusiose rungtynėse makedonai palaužė turkus 35:26 ir paaiškėjo, kokiu skirtumu lietuviai privalo nugalėti aikštės šeimininkus.

„Žinojome, ką daryti. Nusistatėme sau atskaitos tašką nuo minus 10 įvarčių, – pasakojo G. Savukynas. – Antrasis mačas buvo kokybiškesnis. Jau per pirmąjį kėlinį įgijome 8 įvarčių persvarą. Tačiau antrame kėlinyje po mūsų klaidų turkai sumažino atsilikimą iki 5 įvarčių.

Rungtynėms artėjant prie pabaigos, ilgai „kabėjo“ 9-10 įvarčių skirtumas, o turkus nugalėjome 13 įvarčių pranašumu ir reikalas buvo išspręstas.“

„Gerai pasirengėme toms dvejoms atrankos rungtynėms. Naudingi buvo du draugiški susitikimai Baltarusijoje, stovykla Ispanijoje. Matėme Makedonijos rungtynių su Rusija ir Norvegija vaizdo įrašus. Išsprendėme, kaip jie žaidžia. Poziciniame rankinyje jie mūsų nenustebino“, – pasirengimo privalumus vardino M. Andriuška.

„Burtai buvo palankesni mums, o makedonai buvo suplanavę išvykti sekmadienio rytą, nes netikėjo, kad reikės laukti lemiamo mačo baigties.

Makedonams tai buvo saldus kerštas už tai, kad kažkada per jaunimo atrankos turnyrą jie vokiečiams įmušė reikiamą įvarčių skirtumą ir taip pasiuntė lietuvius namo“, – džiaugėsi Lietuvos rankinio federacijos generalinis sekretorius Tadas Jansonas.

Kiti Lietuvos rinktinės varžovai paaiškės po Europos čempionato

Antradienį Austrijoje startuoja Europos čempionatas. Atkrintamosiose varžybose dėl vietų pasaulio čempionate dalyvaus 11 ten dalyvaujančių rinktinių iš 14. Pasaulio čempionai prancūzai ir būsimų varžybų šeimininkai švedai šiuose mačuose nedalyvaus, kaip ir Senojo žemyno pirmenybių prizininkai.

Jei jais taps švedai ir prancūzai – sąrašas pasislinks. Po burtų varžovų poros paaiškės sausio 31 d.

„Burtai yra burtai. Mūsų tikslas – pasaulio čempionatas. Bet kurią komandą, kurią lems burtai turime įveikti. Pajėgumų mes turime“, – įsitikinęs G. Savukynas.

„Reikia tik gerai susižaisti, tada darome daug mažiau techninių klaidų. Jei yra laiko, gali pasiruošti ir kovoti su bet kuo“, – mano M. Andriuška.

Pasak T. Jansono, atkrintamieji mačai turi būti sužaisti birželio 13/14 ir 20/21 dienomis, pirmasis mačas bus Lietuvoje, greičiausiai – Kauno Sporto halėje. Po sėkmės Turkijoje turėtų padidėti ir norinčių atstovauti Lietuvos rinktinei kandidatų.

„Aš manau, kad padidės. Mums dabar trūko linijos žaidėjo Andriaus Stelmoko, dešiniojo pusiau krašto Vaido Klimčiausko, Nerijaus Atajevo - kairiame pusiau krašte. Dar daugiau žmonių gali pretenduoti. Svarbu, kad tik visi vyrai išvengtų traumų“, – svarstė treneris G. Savukynas.

Šios sudėties Lietuvos rinktinė atrankos turnyre buvo labai draugiška, komandoje vyravo gera dvasia, buvo tinkamas nusiteikimas kovai ir vyrai tiesiog guldė galvas aikštėje.

„Visur buvome, kaip vienas kumštis ir per rungtynes, ir laisvalaikiu“, – vienybę patvirtino M. Andriuška.

„40-metis vartininkas Almantas Savonis sakė, kad dar atvažiuos į rinktinę, 23-25 metų Valdas Novickis, Aidenas Malašinskas ir Vaidotas Grosas dar 10 metų galės atstovauti nacionalinei ekipai. Mūsų 4 žaidėjai rungtyniauja Vokietijos Bundeslygoje, 6 – Ispanijos aukščiausioje lygoje, yra žaidėjų Austrijoje ir Šveicarijoje, Lietuvoje kartas nuo karto išlenda žvaigždutės“, – geras šalies vyrų rankinio perspektyvas įžvelgia G. Savukynas.

Sėkmingas žaidimas – paskata naujiems rėmėjams

LRF vienas vadovų T. Jansonas prieštaravo, kad geras Lietuvos rinktinės žaidimas – stiprus finansinis smūgis šiais sunkmečio laikais.

„Jei rinktinė žaistų prastai, finansinė mūsų situacija būtų dar blogesnė. Sėkmė atrankos turnyre – gera paskata rėmėjams remti šalies rankinį, o rankininkams siekti aukštesnių rezultatų. Teigiamo požiūrio sulaukiame iš Kūno kultūros ir sporto departamento vadovų. Jų pažadai Lietuvos rankiniui - geri“, – apibendrino T. Jansonas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją