Nugalėtojams 8 įvarčius pelnė Valdas Novickis, po 4 - Aidenas Malašinskas, Andrius Račkauskas, Remigijus Čepulis ir Mindaugas Andriuška, po 3 - Vaidotas Grosas, Augustas Strazdas, Andrius Žigelis ir Aurelijus Sabonis, 1 - Robertas Švedas.

Iškovoję pergalę solidžiu skirtumu lietuviai dėl geresnio įvarčių santykio grupėje aplenkė favorite laikytą Makedonijos komandą.

Priminsime, kad Lietuvai buvo būtina pergalė 10 įvarčių skirtumu.

Lietuvos rinktinės treneris Gintaras Savukynas po rungtynių sakė:

"Džiaugiuosi, kad rungtynėse su turkais laikėmės žaidybinio plano, žinojome, ką reikia padaryti ir nuosekliai, kovingai to siekėme. Vyrai žaidė drausmingai ir įvykdė planus su kaupu. Džiugu, kad patekom į atkrintamąsias varžybas, ko galbūt nesitikėjo kai kurie skeptikai."

Atkrintamosios varžybos dėl patekimo į pasaulio čempionatą bus žaidžiamos birželio 12-13 ir 19-20 dienomis.

Turnyro lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1. Lietuva 2 1 1 0 61:48 3
2. Makedonija 2 1 1 0 59:50 3
3. Turkija 2 0 0 2 50:72 0

Rungtynės

46-ą sekundę V. Novickis pelnė pirmą įvartį, turkai išlygino rezultatą, bet po to sekė mūsiškių serija 4:0. Turkai atsakė įvarčiu tik 7-ą minutę, bet tuoj pat krašto žaidėjas A. Račkauskas atakavo iš pusiau krašto nuo 9 metrų ir pelnė įvartį. Dar kartą įmetė M. Andriuška, sąskaitą greitoje kontraatakoje atsidarė A. Strazdas.

11-ą minutę rezultatas – 9:4 lietuvių naudai.

R. Čepulis atakoje uždirbo 7 metrų baudinį, o gynyboje V. Grosas ne juokais susikibo su Ramazanu – turkas, atrodė, galėjo akimis bet ką nušluoti nuo žemės paviršiaus. Mūsiškis sodinamas 2 minutėm, bet tai ne bėda – po aklinos gynybos A. Žigelis greitoje atakoje pelnė įvartį.

Tačiau 13-ą minutę šiek tiek neramu – po pirmų mūsiškių klaidų turkai įmetė ir rezultatas 10:5, o 15-ą minutę į mūsų vartus skirtas 7 metrų baudinys ir liko tik 4 įvarčių skirtumas 10:6.

A. Žigelis iš krašto pelnė antrą įvartį iš eilės, tačiau turkai tuoj pat atstatė 4 įvarčių skirtumą.

Iki 18-os minutės po įvartį dar pelnė V. Novickis ir A. Žigelis, ir tik 19-ą minutę įvarčių sąskaitą atsidarė Ramazanas. Tačiau kaip vėliau paaiškėjo – ir užsidaro, nes daugiau šiose rungtynėse jis nepasižymėjo ir greitai buvo pasodintas ant suolo. Rezultatyviausiai turkų komandoje žaidė Tolga - 6 įvarčiai.

Mūsų komanda drąsiai manevravo sudėtimi, į aikštelę buvo išleidžiami visi žaidėjai. 21-ą minutę greitoje kontratakoje pirmą turnyro įvartį pelnė R. Švedas. Prieš tai M. Andriuška nerealizavo 7 m baudinio, tad kitos egezekucijos stojo vykdyti V. Grosas.

Ir nors visi (įskaitant turkų vartininką) tikėjosi patrankos šūvio, Vaidotas elegantiškai permetė kamuolį per vartininką – „už kalnieriaus“.
Turkai ėmė minutės pertraukėlę, po jos šiek tiek atsigavo, bet lietuviai jau įveikė nedidelę žaidybinę krizę ir toliau didino skirtumą. Pirmąjį kėlinį vainikavo 7 m baudinys, skirtas už pražangą prieš R. Švedą. V. Grosas metė jau pasibaigus laikui – deja, nesėkmingai. Antrajame kėlinyje baudinius mes A. Malašinskas.

Geriausias 2009 m. Lietuvos rankininkas Arūnas Vaškevičius savo pasirodymą šiame turnyre baigė. Per pirmąjį kėlinį jis atmušė 6 metimus.
Rezultatas po pirmojo kėlinio - 19:13.

Tačiau, turkų garbei reikia pripažinti, kad antrajame kėlinyje jie žaidė geriau. Nepaisant to, kad motyvacijos mūsų rinktinė turėjo daugiau, turkai antrą puslaikį pradėjo įvarčiu ir šiek tiek paspartino žaidimą.

Mūsiškių tai neišmušė iš vėžių. Rinktinė sklandžiai, užsispyrusiai, monotoniškai kaip švytuoklė, siekė reikiamo rezultato. Ir didžiausias (žinoma ir juodžiausias) darbas buvo atliekamas gynyboje. Turkai strigo ir vargo, jų jėgos pradėjo sekti.

Lietuviai vis dažniau laimėdavo dvikovas puolime vienas prieš vieną. Įsiminė A. Strazdo įvartis, kai jis šuolyje pagavo turkų vartininko atmuštą kamuolį ir sugrūdo jį atgal į vartus.

Turkai antrojo kėlinio viduryje ėmė dar vieną minutės pertraukėlę, po kurios šeimininkai sugebėjo įmesti kamuolį į mūsų vartus. Tačiau du įvarčius iš eilės pelnė A. Račkauskas – rezultatas 28:18.

Dešimties įvarčių skirtumas tarsi užkerėtas, lietuviai niekaip negali padidinti pranašumo iki didesnio skaičiaus.

49-ą minutę vartininką Egidijų Petkevičių keičia Almantas Savonis. E. Petkevičius per 19 minučių atmušė 8 metimus! Įsiminė ir vienas 7 m baudinys – turkas metė kamuolį beveik į veidą, pro ausį.

Paskutinis turkų pasipardymas – 21-ą minutę. Po jų pelnyto įvarčio – 31:22. Mūsiškiai sužaidė atkarpą 3:0 – du įvarčius pelnė V. Novickis, vieną – A. Račkauskas. Aistros kilo. Vokiečių teisėjai įspėjo lietuvių atsarginių suolelį, kad šie santūriau reikštų emocijas.

Lietuviai į tai atsakė 2 santūriais įvarčiais. Iš pradžių V. Novickis, po jo – R. Čepulis. Jis pelnė ir įvartį, ir dar privertė 2 min. baudai prasižengti varžovą. 28-ą minutę turkai įmetė nuo 9 metrų – 36:23.

R. Čepulis, norėdamas to ar ne, greitoje atakoje iš krašto sviedžia kamuolį pro ausį turkų vartininkui – salėje girdisi, kaip kamuolys čerkšteli per turko plaukus, o po to perskrodžia tinklą.

29-ą minutę turkai pelno paskutinį rungtynių įvartį - 37:24.

Finalinis švilpukas. Vyrai susikabinę per pečius tradiciškai aikštės viduryje sukasi ratu, kol visi išgriūna. Misija įvykdyta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją