7 įvarčius į varžovų vartus įmetė Valdas Novickis, 5 - Aurelijus Sabonis, po 3 - Vaidotas Grosas ir Augustas Strazdas, po 2 - Andrius Račkauskas, Remigijus Čepulis, po 1 - Aidenas Malašinskas ir Mindaugas Andriuška.

Varžovų gretose išsiskyrė Kirilas Lazarovas, pelnęs 11 įvarčių.

Lietuvos rinktinė makedoniečiams - mįslė

Mažiausiai tokios rungtynių baigties tikėjosi makedonai, kit vadinti ir save vadinę grupės favoritais. Kiek buvo galima suprasti iš paskutinės Makedonijos rinktinės vyriausiojo trenerio Liubomiro Savevskio spaudos konferencijos, Lietuvos rinktinė jam buvo nežinoma komanda.

„Turkijos rinktinę žinau, nes šioje šalyje dirbau treneriu. Lietuvos komanda man yra visiška mįslė – vien ir dėl to, kad per pastaruosius metus joje keitėsi žaidėjai. Tačiau mūsų galimybės rinktis žaidėjus ir pasirodymas 2009 metų pasaulio čempionate nuteikia optimistiškai – mes esame grupės favoritai“, - prieš išvykdamas į Turkiją sakė Makedonijos rinktinės treneris.

Nervų karas. Įvartis už įvartį.

Beveik iki 4 minutės rezultatas buvo 0:0, tačiau per šį laiką A. Savonis atmušė du metimus, o V. Novickis „privertė“ vieną iš varžovų atsipūsti 2 baudos minutėms. Žaidimas buvo greitas, agresyvus, mūsiškiai aktyviai gynėsi 5-1, A. Sabonis su komandos draugų pagalba neleido žaisti K. Lazarovui.

Tačiau turėdami kiekybinį pranašumą mūsiškiai pirmieji praleido varžovų metimą „iš atramos“.

5-ą minutę V. Novickis išlygino rezultatą. Po to mūsiškiai dusyk klydo, prarado kamuolį puolime ir makedonai išsiveržė į priekį 3:1.

Vieną iš trijų įvarčių nuo 7 m žymos pelnė K. Lazarovas – prasiddėjo jo baudinių rečitalis.

10-os minutės pradžioje V. Novickis pelnė savo antrąjį įvartį – 3:4. Netrukus gimtadienį pradėjo švęsti R. Čepulis – po jo metimo 4:4. Rungtynių dieną Remigijui suėjo 28 metai.

K. Lazarovas realizavo 7 m baudinį ir pelnė įvartį iš žaidimo – 4:6.
R. Čepulis toliau šventėa gimtadienį ir įkalė kamuolį nuo 9 metrų.

14-ą minutę lietuviai įspūdingai išlygino rezultatą – aktyviai gindamiesi privertė klysti varžovus, sunkiasvoris V. Grosas griūdamas atkovojo kamuolį, gulėdamas jį perdavė į priekį ir A. Račkauskas galingame šuolyje vienas prieš vieną lygino santykį – 6:6.

Kitoje atakoje A. Račkauskas iš krašto į artimą kampą dar kartą sugrūdo kamuolį makedonų vartininkui ir lietuviai pirmavo 7:6!

17-ą minutę A. Savonis atmušė K. Lazarovo metimą, makedonai dar baudžiami 2 minučių bauda, tačiau netrukus ir V. Grosas išgriauna visus, kas aplink juda – 2 minutės baudos.

Lietuviai turėjo progą dar padidinti persvarą – 7 metrų baudinys. V. Grosas ant suolo, metė Aidenas Malašinskas... ir nepataikė į vartus.

19-ą minutę makedonai rezultatą išlygino – 7:7. Tačiau netrukus V. Grosas sėkmingai, „ūkišku“ metimu, realizavo 7 m baudinį ir mūsiškiai vėl pirmavo vienu įvarčiu.

Makedonai surengė 2 sėkmingas atakas ir pirmavo 9:8. Mūsiškiai atakavo, kai teisėjai pradėjo taikyti pasyvios atakos taisyklę – A. Strazdas sugebėjo įmesti. Vėl lygu – 9:9.

Krizė ir nokdaunas

23-ą minutę į mūsų vartus skiriamas dar vienas 7 m baudinys. Šį kartą prieš K. Lazarovą stoja geriausias 2009 metų Lietuvos rankininkas A. Vaškevičius – tačiau makedonas šaltakraujiškai realizavo baudinį.

24-ą minutę V. Novickis eilinį kartą išlygino rezultatą, tačiau tuo pirmojo kėlinio šventės baigėsi.

Lietuviai per likusias 6 minutes pralaimėjo atkarpą 0:5, A. Račkauskui buvo skirtos 2 baudos minutės, o A. Vaškevičius atsidūrė nokdaune – makedonas šuolyje nuo 6 metrų visa jėga pataikė kamuoliu į veidą Arūnui. Mūsų vartininkas apie minutę gulėjo ant žemės, atsigavo ir liko ginti vartų.

Žalias škvalas

Tai, kas vyko antrojo kėlinio pradžioje, būtų smagu dar kartą pamatyti. Nes tai buvo gražu.

Lietuviai gynyboje varžovus traiškė kaip girnos, o puolime siautėjo kaip pikiruojantys bombonešiai. Beveik 10 minučių lietuviai žaidė taip, kad makedonai nutraukus rungtynes būtų neradę rūbinės.

Mūsiškiai laimėjo atkarpą 5:0. Arba 6:1. Kaip labiau patinka. Esmė ta, kad 40-ą minutę po neįveikiamos mūsiškių gynybos, A. Vaškevičiaus atmuštų smūgių, dviejų V. Novickio, dviejų A. Sabonio, vieno V. Groso ir vieno A. Strazdo pelnyto įvarčio rezultatas lygus – 16:16. Ir dar V. Grosas nerealizavo baudinio!

Tačiau Makedonijos rankininkai įrodė savo klasę – K. Lazaras realizavo du baudinius, R. Čepuliui skiriamos 2 baudos minutės. V. Novickis švelnino skirtumą, kitoje atakoje makedonai didino pranašumą iki 20:17.

Vėl žaidybinė duobė? Jokiais būdais! V. Novickis ir A. Sabonis du kartus nuginklavo varžovų vartininką ir rezultatas 19:20.

Į lietuvių vartus skiriamas dar vienas 7 m baudinys. Ir pagaliau A. Vaškevičiui pavyksta pergudrauti K. Lazarovą – kamuolys atmuštas!

Kitoje atakoje A. Malašinskas savo firminiu apgaulingu judesiu paliko už nugaros gynėjus ir po jo įvarčio dar kartą lygu – 20:20. Iki rungtynių pabaigos liko apie 12 minučių.

„Dabar arba niekada!“

Per likusias minutes lietuviai rungtynes galėjo įtikinamai laimėti. Bet galėjo ir pralaimėti. Kai tik mūsiškiai sėkmingai apsigindavo ir turėdavo progą išsiveržti į priekį – suklysdavo puolime. Makedonai net buvo pelnę du įvarčius be atsako - 24:22.

Tačiau tada įvartį įsirašė A. Sabonis, o kitoje atakoje A. Strazdas privertė prasižengti varžovą taip, kad būtų skirtas ir 7 m baudinys, ir pašalinimas 2 minutėm.

7 metrų baudinį stoja realizuoti M. Andriuška. Esantys ant suolelio dėl įtampos net nežiūri, kaip meta Mindaugas. Įvartis!

Rezultatas lygus, 24:24, tačiau mūsiškiai turi kiekybinį pranašumą. A. Vaškevičius atmuša dar kelis labai pavojingus metimus, lietuviai ginasi be klaidų ir greitoje atakoje 59 minutę A. Račkauskas dešiniajame krašte atsiduria vienas prieš vieną! Deja, „suktuku“ mestą kamuolį vartininkas sugauna.

Paskutines 40 sekundžių atakuoja makedonai. Vaizdas aikštelėje primena kovų be taisyklių ringą. Vienas įvartis niekais gali paversti vienos ar kitos komandos viltis. Per pauzę, kol šluostomos grindys, V. Grosas šaukia komandos draugams: „Dabar arba niekada!“

Dar ir dar stabdomos atakos. Paskutinėmis sekundėmis – nuolatinė 9 m laisvo metimo būsena. Aidi finalinis švilpukas. Viskas. Lygu. 24:24.

Šeštadienį antrosiose atrankos turnyro rungtynėse žais Makedonijos ir Turkijos ekipos, o lemiamas rungtynes su Turkijos septyniuke lietuviais žais sekmadienį.

Į atkrintamąsias varžybas dėl teisės žaisti 2011 metų sausio 13-30 dienomis Švedijoje vyksiančiame pasaulio čempionate pateks tik grupės nugalėtojas.