Federacija laukia galutinių išvadų

“Kauno dienai” pavyko sužinoti, jog Europos jaunimo (iki 23 metų) vicečempionė ir šių metų Lietuvos čempionė vidutinių ir ilgų nuotolių bėgimuose R.Drazdauskaitė įtariama vartojusi draudžiamą preparatą stanozololą. Jis priskiriamas anabolinių steroidų grupei. Šis medikamentas didina raumenų jėgą ir masę, gerina ištvermę.

Atletė iš Šiaulių buvo patikrinta ne varžybų metu, Bydgoščiuje (Lenkija), kur liepos 17-20 dienomis vyko Europos čempionatas. Dopingo kontrolės procedūroje numatyta, jog tokiais atvejais sportininkui kvietimas pasitikrinti gali būti įteiktas bet kurioje vietoje ir bet kuriuo metu - per treniruotę, laisvalaikiu.

Preliminariais duomenimis, draudžiamo preparato pėdsakų rasta A.Drazdauskaitės A mėginyje. Apie tai praėjusią savaitę buvo informuota Lietuvos lengvosios atletikos federacija (LLAF). Sportininkė paneigė vartojusi dopingą.

Šiomis dienomis paaiškės ir B mėginio tyrimo rezultatai.

Jei įtarimai dėl stanozololo vartojimo pasitvirtins, stajerė gali būti diskvalifikuota mažiausiai dvejiems metams.

Pasiaiškinimus LLAF parašę lengvaatletė ir jos treneris, Atlantos olimpiados dalyvis Česlovas Kundrotas vakar telefonu buvo nepasiekiami.

Bėgikė nevyks į Universiadą

22-ejų metų R.Drazdauskaitė praėjusią savaitę buvo įtraukta į Lietuvos studentų rinktinę, kuri rugpjūčio 20-31 dienomis Pietų Korėjos mieste Daegu dalyvaus 22-ojoje vasaros Universiadoje.

Vakar ji buvo išbraukta iš komandos narių sąrašo. Šiaulietė nedalyvavo ir savaitgalį Kaune vykusiame Baltijos šalių lengvaatlečių mače.

Europos čempionate Bydgoščiuje lietuvė bėgo 1500 metrų ir, nusileidusi tik rusei Olesijai Čiumakovai, užėmė antrąją vietą (4 min. 12,16 sek.).

“Čempionatui atidaviau visas jėgas. Žinojau savo ir varžovių rezultatus, todėl ir planavau pakliūti į pirmąjį šešetą. Kai paaiškėjo, kad nestartuos viena stipri bėgikė, pagalvojau, jog visai realu kovoti dėl prizinės vietos”, - grįžusi iš Lenkijos kalbėjo sportininkė.

R.Drazdauskaitė taip pat yra tapusi Europos jaunučių vicečempione bei Pasaulio jaunimo olimpinių dienų žaidynių prizininke.

Rugpjūčio pradžioje Kaune vykusiame Lietuvos čempionate šiaulietė laimėjo 800 metrų bėgimą (2 min. 05,09 sek.).

LLAF rengiamoje pajėgiausių šalies lengvaatlečių reitingų lentelėje šiaulietė yra penktoji - po Agnės Visockaitės-Egert, Austros Skujytės, Virgilijaus Aleknos ir Mindaugo Pukšto.

Antidopingo veikla - nepakankama

Lengvosios atletikos specialistai, vakar kalbėjęsi su “Kauno diena” apie Šiaulių sportininkę, buvo priblokšti netikėtos žinios.

“Kol nežinomas galutinis tyrimą atlikusios laboratorijos atsakymas, neatmeskime galimybės, jog gali pasikartoti lig šiol precedento neturintis Romo Ubarto atvejis, kai dopingo pažeidėjų medžiotojai suklydo, tačiau patys pristigo savigarbos tai pripažinti. Vis dėlto būtų apmaudu, jei paaiškėtų, kad Rasa neatsispyrė dopingui, juo labiau kad jos sportinė karjera dar tik įsibėgėja”, - teigė žinomas Lietuvos bėgikų treneris, nenorėjęs skelbti savo pavardės.