Artimiausiu metu į Kauną atvyks Europos lengvosios atletikos asociacijos (EAA) atstovai, kurie vertins stadione atliktus darbus. “Mes beveik neturime ką naujo parodyti”, - teigia treneris.

Miesto Savivaldybė mėgins pasinaudoti čempionato korta ir gauti paramos iš Vyriausybės stadiono rekonstrukcijos pradžios darbams.

Ginčijamasi dėl prioritetų

Į Europos jaunių čempionatą turėtų atvykti apie 900 sportininkų iš 49 šalių, su jais atvažiuos dar apie 600 lydinčių asmenų.

“Pamatę, kad nieko nepadaryta, į Lietuvą atvykę Europos lengvosios atletikos asociacijos atstovai gali nuspręsti, kad mes nesugebėsime organizuoti čempionato”, - sakė A.Stanislovaitis.

Miesto Savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Albinas Grabnickas teigė, kad jau iki liepos 1 dienos reikėjo atlikti nemažai darbų, tačiau jie nepadaryti. “Vertinant stadiono ateitį, būtina pagalvoti apie naujos tribūnos statymą. Visų pirma reikia išspręsti klausimą - ar ji reikalinga? Taip pat reikia stadioną gerinti taip, kad jis tiktų ir lengvaatlečiams, ir futbolininkams”, - sakė A.Grabnickas.

Lietuvos futbolo federacija suinteresuota, kad stadione būtų statomos naujos tribūnos. Jas būtų galima įrengti dabartinės švieslentės vietoje. “Tai - tik betono blokas. Niekas negamina detalių šiai švieslentei, mūsų atsargos baigėsi. Ją reikėtų keisti modernesne”, - mano S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro direktorius Juozas Palevičius.

Stadionas - išskirtinis

Naujoje tribūnoje būtų galima įrengti ložę garbingiems svečiams, žurnalistų darbo vietas, konferencijų salę. “Aišku, dabar stadionas turi ryšį su gamta, iš jo tribūnų atsiveria gražus vaizdas į parką. Būtų negerai stadiono erdvę visai uždaryti”, - mano J.Palevičius.

A.Stanislovaitis teigė, kad šis stadionas vienas gražiausių pasaulyje. “Aš buvau daug kur, todėl, patikėkite, žinau, ką sakau”, - teigė jis. Treneris priminė, kad lengvaatlečiams visų pirma reikia įrengti tolimų metimų treniruočių ir apšilimo aikštelę. “Kas iš to, jei įrengsime tribūnas, o neteksime teisės rengti Europos čempionatą. Bijau, kad po kelerių metų didysis futbolas iškeliaus į Vilnių ir naujos tribūnos bus niekam nereikalingos”, - sakė treneris, vėliau pridūręs, kad Lietuvos lengvosios atletikos ir futbolo federacijų interesai Kaune susikerta ne pirmą kartą

Anot J.Palevičiaus, stadionui jau reikia remonto. “Statybos ir architektūros institutas įvertino statinio būklę. Tada rasta daugybė broko. Statinį gelbsti tik tai, kad jis buvo statomas sovietiniais laikais, kai nebuvo taupomos medžiagos. Artėja laikas, kai stadiono nebegalėsime eksploatuoti. Vis tiek kada nors jį teks griauti ir statyti naują. Taip daroma visur pasaulyje. Dabar turime pasinaudoti galimybe pamėginti gauti lėšų bent pradiniams rekonstrukcijos darbams”, - teigė J.Palevičius.

Dokumentai parengti

Vieną lengvaatlečių apšilimo aikštelę planuojama įrengti priešais stadioną esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje, o kitą - Ąžuolyne. Projekte numatyta, kad parke turėtų būti įrengta disko, kūjo ir ieties metikų apšilimo aikštė. Ji užimtų apie hektaro ploto teritoriją. Tuo tarpu dabar esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje galėtų apšilinėti kiti lengvaatlečiai. Preliminariais apskaičiavimais, dviejų aikštynų įrengimas kainuos apie 800 tūkstančių litų. Šias lėšas pažadėjo skirti Vyriausybė

Žaliųjų atstovai, susitikę su valdžios atstovais iš pradžių neprieštaravo, kad Ąžuolyne būtų įkurta lengvaatlečių apšilimo aikštė, o po savaitės pakeitė savo nuomonę.

Kauno apskrities viršininko pavaduotojas Zigmantas Benjaminas Kazakevičius teigė, kad dabar laukiame atsakymo iš Aplinkos ministerijos. “Norime paaiškinimo, ar tikrai šiame parke negalima įrengti aikštelės. Londono, Paryžiaus, Oslo parkuose įrengtos sporto aikštelės, niekas dėl to neprieštarauja, o mes norime būti šventesni už kitus”, - sakė Z.B.Kazakevičius.

Anot jo, aikštelės parke negalime įrengti, kol Savivaldybė neatliko tam tikrų darbų. “Reikia padaryti geodezinius matavimus, parengti detalųjį planą. Kol to nebus, nieko negalima daryti. Aišku, taip pat reikia gauti finansavimą”, - sakė jis.

S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro direktorių pavaduojantis Algirdas Rasakevičius teigė, kad situacija nėra beviltiška. “Dokumentai, projektai parengti, jau pirmadienį turėtų pradėti geodezinius matavimus. Suprantu, kad lengvaatlečiai norėtų jau dabar turėti aikšteles, bet taip greitai neišeina. Dar reikia gauti finansavimą, paskelbti darbų konkursus”, - teigė A.Rasakevičius.

Jis pažymėjo, kad automobilių aikštelėje įrengus lengvaatlečių apšilimo aikštelę, teks galvoti, kur rasti vietos automobiliams.