Dvylika, bet dar ne visi

Į rinktinės stovyklą Dzūkijoje turėtų susirinkti dvylika krepšininkų.

Šeši iš jų jau dalyvavo įžanginėse treniruotėse Lietuvos pajūryje ir iš dvylikos kandidatų buvo atrinkti trenerių sprendimu. Kiti žaidėjai dirbti su rinktine pradės pirmą kartą po trumpų atostogų.

Tarp “naujokų” bus Rimantas Kaukėnas, Arvydas Macijauskas, Ramūnas Šiškauskas, Mindaugas Žukauskas, Saulius Štombergas ir Eurelijus Žukauskas. Jie prisidės prie brolių Darjušo ir Kšyštofo Lavrinovičių, Donato Zavacko, Dainiaus Šalengos, Giedriaus Gusto ir Andriaus Lepinaičio.

Šiek tiek vėliau į komandą atvyks Virginijus Praškevičius, Mindaugas Timinskas, Šarūnas Jasikevičius, Darius Maskoliūnas, Darius Songaila ir Donatas Slanina.

Beje, Donatui trečiadienį Ispanijoje buvo atlikta kirkšnies išvaržos operacija. Kaip teigia lietuvį operavę medikai, procedūra, kuri truko 30 minučių, buvo sėkminga, nepastebėta jokių komplikacijų. Krepšininko reabilitacija, manoma, užtruks nuo 2 iki 3 savaičių.

D.Slaniną operavo Sevilijos “Caja San Fernando” komandos gydytojas Manuelis Zurera ir klinikos vadovas Manuelis Martinas. Lietuvis iš ligoninės turėjo būti išrašytas vakar.

“Kol kas nieko negaliu pasakyti apie pagrindinius aukštaūgius - Arvydą Sabonį ir Žydrūną Ilgauską. Dar nežinoma, ką jie iš tikrųjų planuoja. Girdėjau, kad Žydrūnas rengiasi grįžti į Lietuvą, tačiau turi reikalų Amerikoje, todėl neaišku, kada jį pamatysime.

Žinoma, laiko dar yra, tačiau būtų idealu, jei iki liepos antrosios pusės, kai Palangoje rinksimės į pagrindinę fizinio pasirengimo stovyklą, jau žinotume Arvydo ir Žydrūno apsisprendimą, nes rugpjūtį komanda pradės kontrolines varžybas”, - sakė “Kauno dienos” korespondentui A.Sireika.

Pasitiki senbuvių profesionalumu

Dalydamasis mintimis apie jau atliktą darbą, Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris teigė, kad beveik viskas klostosi pagal numatytą planą.

“Norėjau, kad įžanginėse treniruotėse būtų daugiau žaidėjų, kurie pretedenduoja į pagrindinę sudėtį, tačiau suprantu, kodėl taip neįvyko: kai kurie iš jų dar rungtyniavo užsienio klubuose, kiti ilsėjosi po ką tik pasibaigusių čempionatų.

Antra vertus, džiaugiuosi, kad pavyko pamatyti krepšininkus, su kuriais nebuvau gerai pažįstamas - Donatu Zavadsku, Vytautu Daneliumi, Andriumi Lepinaičiu. Galėjome su kolegomis įvertinti jų ir kitų debiutantų meistriškumą.

Nemanau, kad turės problemų sklandžiai įsitraukti į komandos darbą pagrindinis įžaidėjas Šarūnas Jasikevičius ar puolėjas Virginijus Praškevičius. Jiems po ilgo sezono dabar reikia atsipūsti. Aš pasitikiu jų profesionalumu ir neabejoju, kad jiems nereikės daug treniruotis, kad vėl pasiektų įprastą sportinę formą.

Druskininkuose pasistengsime gerai pasirengti būsimai treniruočių stovyklai Palangoje. Reikės daugmaž suvienodinti abiejų šešetukų fizinę būklę, kad neatsitiktų taip, jog į pajūrį vieni atvažiuos sutvirtėję, o kiti - lengvai pasportavę.

Nepamiršime ir kamuolio. Žaidimo pratyboms skirsime vis daugiau laiko, nes krepšininkai turi greičiau “susicementuoti” ir geriau suprasti vienas kitą. Juo labiau kad šiemet rinktinės nariai buvo susitikę tik per Europos čempionato atrankos varžybas”, - kalbėjo A.Sireika.

Pirmoji išvyka - Italijon

Kontrolinių varžybų ciklą Lietuvos krepšininkai numatę pradėti rugpjūčio 5-7 dienomis Italijos mieste Bormijuje, kur tarptautiniame turnyre susitiks su aikštės šeimininkų nacionaline ekipa, taip pat Švedijos ir Turkijos komandomis.

12-13 d. planuojamos dvejos rungtynės (Vilniuje ir Kaune) su Australijos reprezentantais, o 15-17 d. - dar vienas turnyras užsienyje: lietuviai pakviesti į Strasbūrą išmėginti jėgas su prancūzais, italais ir Ispanijos arba Izraelio rinktine.

22 d. mūsų krepšininkai viešės Ispanijoje. Salamankoje jie žais draugiškas rungtynes su šios šalies nacionaline ekipa. 25-26 d. Torreviejo mieste rengiamas tarptautinis turnyras, kuriame, be lietuvių ir ispanų, rengiasi dalyvauti Ukrainos ir Makedonijos rinktinės.

Europos čempionato finalinis turnyras vyks rugsėjo 5-14 d. Švedijoje. Lietuviai kovos B grupėje su Latvijos, Izraelio ir Vokietijos atstovais. Varžybos vyks Norčiopingo mieste: 5 d. 18 val. - su latviais, 6 d. 17 val. - su žydais ir 7 d. 15.15 val. - su vokiečiais.

A grupėje susitiks Slovėnija, Prancūzija, Bosnija ir Hercegovina bei Italija, C - Serbija ir Juodkalnija, Ispanija, Švedija ir Rusija, D - Graikija, Ukraina, Turkija ir Kroatija.

Pirmąsias vietas užėmusios komandos iškart pateks į ketvirtfinalį, antrosios ir trečiosios ekipos žais atkrintamąsias rungtynes. Čempionai ir prizininkai paaiškės Stokholme.

Vokietijos sirgaliai veržiasi į Švediją

Lietuvių varžovai B grupėje latviai, vokiečiai ir žydai taip pat jau pradėjo rengtis rudens varžyboms.

Eksperimentinės sudėties Latvijos rinktinė (be K.Kambalos, R.Miglinieko, R.Štelmacherio ir kitų senbuvių) birželio pabaigoje laimėjo Baltijos šalių taurės turnyrą (Lietuvos krepšininkai jame nedalyvauja), 95:76 įveikusi suomius ir 78:77 - estus. Šias pergales Rygos žiniasklaida įvertino pompastiškai: “Prie Baltijos karaliaujame mes”. Liepos 9 d. latvių ekipa surengs treniruočių stovyklą Valmieroje, o rugpjūčio mėnesį planuoja dalyvauti tarptautiniuose turnyruose Švedijoje, Turkijoje bei Ispanijoje.

Vokietijos sirgaliai noriai perka turistinius kelialapius į Švediją, tikėdamiesi pamatyti, ką pasieks jų ekipa su NBA žvaigžde Dirku Novickiu. 2002 m. pasaulio čempionato bronzos medalių laimėtojai iki rugsėjo numatę sužaisti dešimt kontrolinių rungtynių - su varžovais iš Rusijos, Suomijos, Estijos, Turkijos, Švedijos, Kroatijos, Prancūzijos, Bosnijos ir Hercegovinos bei Italijos.

Izraelio komanda, be turnyro Strasbūre, kuriame dalyvaus ir mūsiškiai, ketina rugpjūčio 19-20 d. sužaisti dvejas draugiškas rungtynes su slovėnais.