Apie 204 cm ūgio Sidnėjaus bronzos medalininko svajonės išsipildymą - žaidimą Nacionalinėje krepšinio asociacijoje - buvo galima spręsti dar tada, kai "karaliai" padarė mainus su "Bostons Celtics" komanda, iškeisdami šių metų 56-ąjį šaukimą ir kito sezono antrojo rato pasirinkimą NBA naujokų biržoje į lietuvį. Kartu krepšininkas iš Lietuvos atsisako galimybės dar kartą pasirodyti ant parketo Maskvoje, vilkint CSKA marškinėlius - Dariaus kontraktas galioja dar dvejus metus, tačiau jame yra sąlyga, kad krepšininkas gali išvykti už Atlanto ir atstovauti bet kuriai NBA ekipai.

Vos tik pasirašęs sutartį, Darius Songaila sakė: "Šiandien yra labiausiai jaudinanti diena per visą šią vasarą, - pasakojo lietuvis, keliaudamas pabaigti sutarties formalumus. - Aš esu labai laimingas ir patenkintas. "Kings" yra viena geriausių komandų visoje NBA. Aš manau, kad tai daug pasako."

Vėliau D.Songaila sutiko atsakyti į oficialios "Kings" interneto svetainės pateiktus klausimus.

- Kokia buvo tavo reakcija, kai sužinojai, kad keliauji į „Sacramento Kings“?

- Tai buvo tikrai puikus siurprizas, labiausiai jaudinanti diena per visą vasarą.

- Kaip galvoji, ar pritapsi naujoje komandoje?

- Aš tikiuosi, kad taip. Nemanau, kad būtų mane keitę, jei būčiau nenaudingas treneriams. Tikiuosi viskas bus gerai.

- Gali apibūdinti savo žaidimo stilių?

- Aš galiu žaisti ir atsitraukęs nuo krepšio, ir prie jo. Galiu pataikyti iš toli ir iš arti. Manau, kad esu visapusiškas žaidėjas.

- Kuo tau buvo naudingi ketveri metai praleisti universitete?

- Tai buvo nuostabi patirtis. Aš daug ko išmokau iš trenerio ir išmokau amerikietišką žaidimo stilių, kuris mane padarė dar geresniu žaidėju. Galvoju, kad tai padės man lengviau adaptuotis Nacionalinėje krepšinio lygoje.

- Ar jau teko kada nors žaisti prieš kurį nors europietį, šiuo metu atstovaujantį „Kings“?

- D.Songaila baigė "Wake Forest" universitetą, kaip ir šių metų NBA naudingiausias žaidėjas T.Duncanas (nuotraukoje) Kol kas dar nežinau klubo sudėties, bet tikrai žaidžiau prieš Peją Stojakovičių ir Hedo Turkoglu Europoje, kai vilkėjau Lietuvos nacionalinės komandos marškinėlius. Galiu pasakyti, kad Hedo pažįstu ilgiau, nes kartu žaidėme Turkijoje, jaunimo čempionate.

- Ar sezonas praleistas Europoje tau padėjo?

- Aš įgavau daugiau patirties. Be to, tai mano pirmieji profesionalaus krepšininko metai ir jie buvo labai sunkūs išėjus iš universiteto. Išmokau dirbti kaip profesionalas, pajaučiau skirtumą tarp krepšinio žaidimo universitete ir klube.

- Ar galvoji, kad turi pranašumą, nes esi labiau subrendęs nei dauguma kitų naujokų?

- Aš manau, kad esu panašus į kitus vaikinus, kurie ketverius metus praleidę NCAA universitete ateina į NBA. Esame daug labiau patyrę nei 21 metų krepšininkai. Aš žinau kaip reikia dirbti.

- Ar malonu žinoti, kad „Kings“ ekipa tavimi domėjosi jau praėjusių metų NBA naujokų biržoje, o šįmet atstovausi jai?

- Labai malonu! Tai įrodo, kad jie tikrai norėjo manęs praėjusiais metais. Viliuosi, jog Sakramento klubo vadovai pasitikės manimi ateinantį sezoną.

- Ką labiausiai mėgti daryti laisvu laiku?

- Mėgstu būti gamtoje. Medžioti, iškylauti, žvejoti – viską, svarbu, kad tik gamtoje.

- Ką planuoji veikti šią vasarą?

- Dabar treniruosiuosi keletą savaičių, tada grįšiu atgal į Lietuvą, ruoštis Europos čempionatui, kur tikiuosi galėsiu prieš su Peją ir Hedo.

Darius Songaila nuo 1998 metų pradėjo žaisti NCAA lygoje, atstovaudamas Veik Foresto universiteto komandai. Ten lietuvis per 4 sezonus sužaidė 130 susitikimų, vidutiniškai pelnydamas po 14,3 taško, atkovodamas po 5,1 kamuolio ir atlikdamas po 1,8 rezultatyvaus perdavimo. Pirmąjį kartą legionieriaus duonos Europoje D.Songaila ragavo šiemet, kai gynė Maskvos CSKA (Rusija) klubo garbę. ULEB Eurolygos rungtynėse Darius vidutiniškai pelnydavo po 12,8 taško ir po "lenta" sugriebdavo po 3,9 kamuolio.

Di nėra naujokas ir tarptautiniuose turnyruose. Jis su Lietuvos vyrų krepšinio rinktine 2000 metais iškovojo bronzos medalį Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse, o 2001 metais Europos čempionate kovojo kartu su komandos draugais patyrė nesėkmę ir negavo kelialapio į Pasaulio čempionatą.

Darius Songaila - penktasis Lietuvos atstovas NBA per visą lygos istoriją. Savo jėgas stipriausioje pasaulyje krepšinio lygyje yra išbandę: Šarūnas Marčiulionis ("Golden State Warriors", "Seattle SuperSonics", "Sacramento Kings", "Denver Nuggets"), Arvydas Sabonis ("Portland Trail Blazers"), Virginijus Praškevičius ("Minnesota Timberwolves"), Žydrūnas Ilgauskas ("Cleveland Cavaliers").

Šaltinis
Portalo Eurobasket.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško portalo sutikimo draudžiama.
Eurobasket.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją