Europos zona

Europai pasaulio čempionate skirta 13 vietų. Atrankos turnyrą pradėjo 53 komandos, suskirstytos į 9 grupes. Grupių nugalėtojai iškovoja kelialapius į finalo turnyrą, o 8 geriausios antrąsias vietas užėmusios rinktinės kausis dėl 4 papildomų kelialapių.

1 grupė:


1. Danija 8 rungt., 18 tšk.
2. Švedija 8 rungt., 15 tšk.
3. Portugalija 8 rungt., 13 tšk.
4. Vengrija 8 rungt., 13 tšk.
5. Albanija 9 rungt., 7 tšk.
6. Malta 9 rungt., 1 tšk.

Šioje grupėje niekas neaišku. Dėl kelialapių į čempionatą vis dar varžosi 4 rinktinės – Danija, Švedija, Portugalija ir Vengrija.

Geriausioje padėtyje yra Danija, šiuo metu esanti turnyro lentelės viršuje. Danams liko dvejos rungtynės namuose su Švedija ir Vengrija.

Sunkiausios rungtynės laukia su Švedijos, tačiau danams dvejose rungtynėse užtektų dviejų taškų, kad užsitikrintų bent antrąją vietą.

Švedijai bent antrąją vietą užimti gali padėti paskutinės namų rungtynės su Albanija, kuriai šis mačas nieko nebelems.

Ilgą laiką duobėje buvę portugalai pamažu brenda iš krizės ir turi realius šansus užimti 2-ąją vietą grupėje, kuri leistų toliau varžytis dėl patekimo į pasaulio čempionatą. Portugalams liko dvejos rungtynės namie su vengrais ir Malta.

Bene nepalankiausia Vengrijos padėtis. Pralaimėjusi dvejas svarbias rungtynes namie Švedijai ir Portugalijai, vengrai susikomplikavo padėtį grupėje. Naivu tikėtis, jog vengrams dar pavyks atsitiesti ir iškovoti pergales Danijoje ir Portugalijoje.

2 grupė:


1. Šveicarija 8 rungt., 17 tšk.
2. Graikija 8 rungt., 14 tšk.
3. Latvija 8 rungt., 14 tšk.
4. Izraelis 8 rungt., 12 tšk.
5. Liuksemburgas 8 rungt., 5 tšk.
6. Moldova 8 rungt., 3 tšk.

Padėtis taip pat paini ir dėl kelialapių dar gali kautis Šveicarija, Graikija, Latvija ir Izraelis.

Palankiausia padėtis šiuo metu yra Šveicarijai, kuriai liko išvyka į Liuksemburgą bei namų rungtynės su Izraeliu. Labai realu, jog šveicarams pavyks surinkti maksimalų taškų kiekį ir užimti 1-ąją vietą grupėje.

Dėl 2-osios vietos susigrums Graikija ir Latvija. Būtent šių ekipų tarpusavio mače Graikijoje viskas greičiausiai ir spręsis.

Minimalius šansus yra išsaugojęs Izraelis, tačiau jam reikia laukti stebuklų.

Pirmiausia Izraelis turi įveikti Moldovą, o vėliau išvykoje nugalėti ir šveicarus. Taip pat žydai turi tikėtis palankaus rezultato Graikijos – Latvijos susitikime. Izraelio rinktinę tenkintų lygiosios.

3 grupė:


1. Slovakija 8 rungt., 19 tšk.
2. Slovėnija 8 rungt., 14 tšk.
3. Šiaurės Airija 9 rungt., 14 tšk.
4. Čekija 8 rungt., 12 tšk.
5. Lenkija 8 rungt., 11 tšk.
6. San Marinas 9 rungt., 0 tšk.

Šioje grupėje daugiausiai neaiškumų. Sunkiausia iš pirmos vietos išstumti bus Slovakiją, kuriai per likusias rungtynes su Slovėnija ir Lenkija reikėtų iškovoti porą taškų.

Rankomis gali trinti slovėnai, kurie turėtų pasiimti 3 taškus San Marine. Šie taškai turėtų sustiprinti slovėnų šansus kovoje dėl antros vietos. Vis dėlto šios pergalės gali ir nepakakti, jei bus patirtas pralaimėjimas Slovakijoje, o Čekija iškovos dvi pergales namuose.

Lenkija, kaip ir Š. Airija, yra atsidūrusi kritiškoje padėtyje. Lenkams liko rungtynės su pajėgia Čekija išvykoje bei mačas namie su grupės lydere Slovakija.

Š. Airija, nors ir yra 3-oje vietoje, tačiau priešingai nei likusioms dėl kelialapių besikaunančioms rinktinėms, liko sužaisti vos vienerias rungtynes. Š. Airijos laukia sunkus uždavinys – išsivežti 3 taškus iš Čekijos.

4 grupė:


1. Vokietija 8 rungt., 22 tšk.
2. Rusija 8 rungt., 21 tšk.
3. Suomija 8 rungt., 14 tšk.
4. Velsas 8 rungt., 9 tšk.
5. Lichtenšteinas 8 rungt., 2 tšk.
6. Azerbaidžianas 8 rungt., 1 tšk.

Vienintelė intriga šioje grupėje kas užims 1-ąją vietą, o kam dar teks kovoti papildomame atrankos etape.

Dėl tiesioginio kelialapio kausis grupės lyderės Vokietija ir Rusija. Tarpusavio susitikime Rusijoje greičiausiai ir paaiškės grupės nugalėtojas.

Visos likusios rinktinės jau anksčiau neteko net teorinių galimybių pakovoti dėl kelialapio į čempionatą.

5 grupė:


1. Ispanija* 8 rungt., 24 tšk.
2. Bosnija ir Hercegovina 8 rungt., 16 tšk.
3. Turkija 8 rungt., 12 tšk.
4. Belgija 8 rungt., 7 tšk.
5. Estija 8 rungt., 5 tšk.
6. Armėnija 8 rungt., 4 tšk.

Šioje grupėje kelialapį į pasaulio čempionatą jau yra užsitikrinusi Ispanija, laimėjusi visus 8 sutikimus ir surinkusi maksimalų taškų skaičių.

Dėl 2-osios vietos grupėje dar kovoja Bosnija ir Hercegovina bei Turkija. Bosniai šiuo metu yra palankesnėje padėtyje, nes turi 4 taškų atotrūkį nuo turkų. Bosnių laukia mačas Estijoje bei susitikimas su Europos čempionais ispanais.

Tuo tarpu turkai privalo laimėti abejas likusias rungtynes su Belgija ir Armėnija bei tikėtis, jog bosniai neiškovos bent vienos pergalės per likusius du mačus.

6 grupė:


1. Anglija* 8 rungt., 24 tšk.
2. Kroatija 9 rungt., 17 tšk.
3. Ukraina 8 rungt., 15 tšk.
4. Baltarusija 8 rungt., 10 tšk.
5. Kazachstanas 8 rungt., 6 tšk.
7. Andora 9 rungt., 0 tšk.

Anglija jau užsitikrino vietą pasaulio čempionate.

Dėl antrosios vietos kausis Kroatija ir Ukraina. Nors Kroatija ir atrodo esanti geresnėje padėtyje, tačiau jiems liko vos vienerios rungtynės su Kazachstanu.

Tuo tarpu Ukrainai dar liko sužaisti du mačus. Namuose ukrainiečiai priims anglus, kuriems šios rungtynės nieko nelems, o paskutiniame mače greičiausiai bus iškovoti 3 taškai prieš Andorą. Laimėjusi abu susitikimus, Ukraina užimtų 2-ąją vietą, nepriklausomai nuo to kaip sužaistų kroatai.

7 grupė:


1. Serbija 8 rungt., 19 tšk.
2. Prancūzija 8 rungt., 15 tšk.
3. Austrija 8 rungt., 11 tšk.
4. Lietuva 8 rungt., 9 tšk.
5. Rumunija 8 rungt., 9 tšk.
6. Farerų Salos 8 rungt., 4 tšk.

Lietuva neturi net teorinių galimybių iškovoti vietą papildomame atrankos turnyre. Lietuviai rungtynėse su Austrija ir Serbija gali tik įnešti daugiau sumaišties bei sutrukdyti kuriai nors rinktinei užimti trokštamą vietą.

Nors serbai ir žengia 1-oje vietoje, tačiau palankiai susiklosčius situacijai, šią poziciją gali užimti ir Prancūzija. Dėl antrosios vietos kaunasi ir austrai, tačiau jų laukia sunkus uždavinys, ne tik nugalėti lietuvius, tačiau ir išsivežti 3 taškus iš Prancūzijos bei tikėtis, jog prancūzai suklups mače su Farerais.

8 grupė:


1. Italija 8 rungt., 20 tšk.
2. Airija 8 rungt., 16 tšk.
3. Bulgarija 8 rungt., 11 tšk.
4. Kipras 8 rungt., 6 tšk.
5. Juodkalnija (8 rungt., 5 tšk.
6. Gruzija 8 rungt., 3 tšk.

Kelialapį į pasaulio čempionatą šioje grupėje praktiškai užsitikrinusi yra Italija, kuriai užtektų sužaisti lygiosiomis Airijoje arba iškovoti 3 taškus namuose su Kipru.

Dėl antrosios vietos grupėje kausis Bulgarija, tačiau jos galimybės labiau teorinės. Pirmiausia bulgarai turi įveikti Juodkalniją ir Gruziją bei tikėtis, jog Airija pralaimės abu susitikimus namie.

9 grupė:


1. Olandija* 8 rungt., 24 tšk.
2. Norvegija 8 rungt., 10 tšk.
3. Škotija 8 rungt., 10 tšk.
4. Makedonija 8 rungt., 7 tšk.
5. Islandija 8 rungt., 5 tšk.

Šioje grupėje kelialapių dalybos jau baigtos. Visas rungtynes laimėjusi Olandija pateko į pasaulio čempionatą, o antroje vietoje liko Norvegijos rinktinė.

Atrenkant 8 geriausias antrąsias vietas užėmusias rinktines, bus minusuojami taškai, iškovoti su paskutinę vietą iškovojusia rinktine.

9-oje grupėje ši taisyklė nebus taikoma, tačiau vargu ar Norvegijai pakaks iškovotų taškų, kad patektų į papildomą atrankos turnyrą.

Pietų Amerikos zona

Šioje zonoje 10 rinktinių kaunasi dėl 4 garantuotų kelialapių į pasaulio čempionatą. 5-ąją vietą atrankos turnyre užėmusi ekipa susikaus su Šiaurės ir Centrinės Amerikos bei Karibų zonos 4-ąja rinktine.

Turnyro lentelė:


1. Brazilija* 16 rungt., 33 tšk.
2. Paragvajus* 16 rungt., 30 tšk.
3. Čilė 16 rungt., 27 tšk.
4. Ekvadoras 16 rungt., 23 tšk.
5. Argentina 16 rungt., 22 tšk.
6. Urugvajus 16 rungt., 21 tšk.
7. Venesuela 16 rungt., 16 tšk.
8. Kolumbija 16 rungt., 20 tšk.
9. Bolivija 16 rungt., 12 tšk.
10. Peru 16 rungt., 10 tšk.

Likus vos dvejoms rungtynėms iki atrankos turnyro pabaigos, ramiai jaustis gali Brazilijos ir Paragvajaus rinktinės, iškovojusios kelialapius į pasaulio čempionatą, bei Bolivija ir Peru, kurios jau neteko galimybės grumtis dėl vietos pirmenybėse.

Bene painiausia padėtis grupės viduryje. Kelialapio greičiausiai nepaleis Čilė, kuri turi pranašumą prieš kitas komandas, tačiau garantuoti, jog išvysime čiliečus PAR, dar negalime. Čiliečiams liko susikauti su Kolumbija ir Ekvadoru.

Argentina mėgins išvengti gėdos ir iškovoti kelialapį. Vis dėlto tai padaryti nebus lengva. Nors pergalės prieš Peru komandą Argentina ir gali tikėtis, tačiau laimėti Urugvajuje, kuris taip pat kovoja dėl vietos pasaulio pirmenybėse, lengva nebus.

Venesuelos futbolininkų laukia sunkiai įgyvendinama užduotis – įveikti Paragvajų ir Braziliją, tačiau jos abi jau yra užsitikrinusios vietas pasaulio čempionate, todėl gali leisti į aikštelę eksperimentines sudėtis.

Šiaurės ir Centrinės Amerikos bei Karibų jūros baseino zona

Šios zonos rinktinės kaunasi dėl 3 kelialapių. Dėl papildomo kelialapio 4-oji ekipa susigrums su Pietų Amerikos 5-aja rinktine.

CONCACAF zonos turnyro lentelė:


1. JAV 8 rungt., 16 tšk
2. Meksika 8 rungt., 15 tšk.
3. Hondūras 8 rungt., 13 tšk.
4. Kosta Rika 8 rungt., 12 tšk.
5. Salvadoras 8 rungt., 8 tšk.
6. Trinidadas ir Tobagas 8 rungt., 8 tšk.

Likus vos dviem mačams iki atrankos turnyro pabaigos, galimybių nebeturi tik Trinidadas ir Tobagas.

Tradicinės čempionatų dalyvės JAV ir Meksika greičiausiai iškovos tiesioginius kelialapius. Blogiausiu atveju, kuri nors rinktinės kausis papildomame atrankos turnyre.

Papildomo turnyro sieks išvengti tiek Hondūras, tiek ir Kosta Rika, tačiau kuri nors iš jų gali apskritai netekti galimybės kovoti net ir papildomame atrankos cikle.

Tokį pokštą gali iškrėsti Salvadoras, kuris teoriškai nėra praradę iškovoti net ir tiesioginį kelialapį į pasaulio čempionatą.

Vis dėlto Salvadorui teks laimėti Meksikoje bei nugalėti mirtina priešininkę Hondūro rinktinę. Dvi pergalės negarantuotų net 4-osios vietos. Viskas priklausytų nuo to kaip sužais Kosta Rika ir Hondūras.

Afrikos zona

53 rinktinės pradėjo kovą dėl 5 kelialapių. Dar vienas kelialapis priklauso Pietų Afrikos Respublikai, kuri organizuoja pasaulio pirmenybes. Paskutiniame atrankos cikle 20 rinktinių suskirstytų į 5 grupes po 4 komandas, kaunasi dėl patekimo į čempionatą.

A grupė:


1. Kamerūnas 4 rungt., 7 tšk.
2. Gabonas 4 rungt., 6 tšk.
3. Togas 4 rungt., 5 tšk.
4. Marokas 4 rungt., 3 tšk.

Grupės varžybas įspūdingai pradėjęs Gabonas ir iškovojęs 6 taškus, vėliau dukart pralaimėjo Kamerūnui, kuris sustiprino savo galimybes patekti į čempionatą.

Vilčių nepraranda Togo ir Maroko rinktinės.

B grupė:


1. Tunisas 4 rungt., 8 tšk.
2. Nigerija 4 rungt., 6 tšk.
3. Mozambikas 6 rungt., 4 tšk.
4. Kenija 6 rungt., 3 tšk.

Tunisas turi galimybes patekti į čempionatą, tiesiog jiems reikia iškovoti pergales mačuose su Mozambiku ir Kenija.

Su tais pačiais varžovais kausis ir Nigerija, tačiau jiems neužtenka iškovoti maksimalų taškų skaičių. Nigerijai reikia sulaukti ir Tuniso kluptelėjimo.

Teorinių galimybių dar neprarado Mozambikas ir Kenija, tačiau abiejų šansai yra labai riboti.

C grupė:


1. Alžyras 4 rungt., 10 tšk.
2. Egiptas 4 rungt., 7 tšk.
3. Zambija 4 rungt., 4 tšk.
4. Ruanda 4 rungt., 1 tšk.

Dėl kelialapio į čempionatą dar kaunasi Alžyras ir Egiptas. Vis dėlto geresnėje padėtyje šiuo metu yra Alžyras, turintys trimis taškais daugiau nei Egiptas.

Afrikos čempionai, egiptiečai, turės galimybę namuose atsirevanšuoti Alžyrui už pralaimėjimą rezultatu 1:3, tačiau pergalės gali nepakakti, jeigu ji bus pasiekta vieno įvarčio skirtumu.

D grupė:


1. Gana* (4 rungt., 12 tšk.
2. Malis (4 rungt., 5 tšk.)
3. Beninas (4 rungt., 4 tšk.
4. Sudanas (4 rungt., 1 tšk.

Nors šioje grupėje dar liko komandoms sužaisti po dvejas rungtynes, tačiau jos nieko nebelems. Gana iškovojusi visas 4 pergales jau užsitikrino kelialapį į čempionatą ir likę du susitikimai su Beninu ir Maliu bus tik formalumas.

E grupė:


1. Dramblio Kaulo Krantas 4 rungt. 12 tšk.
2. Burkina Fasas 4 rungt., 6 tšk.
3. Gvinėja 4 rungt., 3 tšk.
4. Malavis 4 rungt., 3 tšk.

Nors DKK ir iškovojo pergales visose iki tol vykusiose rungtynėse, tačiau kelialapio į čempionatą dar neturi.

Stebuklą dar gali pateikti Burkina Fasas, tačiau jis turi triuškinamais rezultatais laimėti abejas rungtynes bei tikėtis, jog Dramblio Kaulo Kranto komanda patirs dvi triuškinamas nesėkmes.

Šaltinis
Futbolo portalo EuroFootball.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip perduoti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be žodinio ar raštiško EuroFootball.lt administracijos sutikimo griežtai draudžiama.
www.EuroFootball.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją