S.Vilius ir A.Sikkas į 8848 metrų aukščio viršukalnę įkopė praėjusį ketvirtadienį.

"Didžiuojuosi, kad jūsų meistriškumo, valios ir pasiaukojimo dėka Everesto viršūnėje vėl suplevėsavo Lietuvos Trispalvė", - rašoma R.Pakso sveikinime.

"Simboliška, kad aukščiausiąją pasaulio viršukalnę, tarsi liudydami bendrą mūsų tautų kelią, pasiekėte kartu su Estijos alpinistu. Prašau perduoti Alarui Sikkui nuoširdžiausius linkėjimus", - sakoma sveikinime.

Lietuvos ir Estijos alpinistai į viršukalnę sudėtingomis sąlygomis oro sąlygomis užkopė Šiaurine ketera iš Tibeto pusės.

A.Sikkas, kuris tapo pirmuoju Estijos alpinistu, užkopusiu į Everestą, prisipažino, jog pasiekti tikslą padėjęs S. Viliaus atkaklumas.

Estas bet kurią akimirką jau buvo pasiruošęs atsisakyti viršukalnės šturmo, tačiau Lietuvos alpinisto palaikymas padėjęs abiem įkopti į Everestą.

"Šturmuoti viršukalnę buvo labai sunku - fiziškai ir morališkai. To neįmanoma su kuo nors palyginti. Aš labai pavargau",- A.Sikko žodžius citavo estų laikraštis "Postimees Online".

Į ekspediciją "Everestas - 8848 m" kartu su estais šiaulietis išvyko kovo mėnesį.

Pirmuoju lietuviu bei Baltijos šalių atstovu, kuriam pavyko įkopti į Everestą, tapo Vladas Vitkauskas. Į aukščiausią pasaulio viršūnę per Pietų balną jis įkopė 1993 metų gegužės 10 dieną.

Lietuvis ir estas taip pat dalyvavo šią savaitę Nepalo sostinėje Katmandu surengtose iškilmėse, skirtose paminėti prieš 50 metų naujazelandiečio Edmundo Hillary (Hilario) ir nepaliečio vedlio Nargėjaus Tenzingo atliktą pirmąjį žygį į Everestą.

Ekspedicijos "Everestas - 8848 m" dalyviai - estai ir lietuvis - į namus sugrįžti turėtų birželio 3-ąją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją