31 metų šiaulietis viršukalnę pasiekė kartu su estu Alaru Sikku. Viršūnę lietuvis ir estas pasiekė esant sudėtingoms oro sąlygoms šiaurine ketera iš Tibeto pusės.

Žygis prasidėjo nuo 5000 m aukštyje esančio Rongbuko vienuolyno, kur buvo įkurta bazinė stovykla. Šturminė bazinė stovykla buvo įrengta Everesto papėdėje 6400 m aukštyje. Tarpinės stovyklos buvo įrengtos 7000, 7500, 7900 ir 8300 m aukščiuose.

Kritiniai ekspedicijos momentai buvo gegužės mėnesio pradžioje, kai pirmąją gegužės savaitę siautėjusi audra nušlavė 7500 m aukštyje esančią tarpinę stovyklą su visa įranga ir deguonies balionais, o gegužės 9 dieną, įkritęs į ledo plyšį, stiprus estų alpinistas Margusas Proosas susižeidė koją ir išvyko namo.

Tačiau alpinistai nepalūžo - vėl kilo į viršų ir atstatinėjo bei tvarkė visas nusiaubtas tarpines stovyklas. Šiek tiek pagerėjus orui gegužės 19-ąją iš šturminės stovyklos išėjo trys alpinistai - patyręs estas Raivo Plumeris, A.Sikas ir S.Vilius. Įkopti į viršūnę jėgų užteko tik jaunesniems - 36 metų Alarui ir 31 metų Sauliui.

Visa ekspedicija pirmadienį išvyksta nuo Rongbuko vienuolyno ir trečiadienį vakare turi pasiekti Katmandu. Gaišti jie negali, nes gegužės 27 dieną baigiasi alpinistams išduotos Kinijos vizos, o Tibete kontrolė ypač griežta - pavėlavus laiku kirsti sieną, galima įstrigti labai ilgam.

Atvykę į Katmandu, alpinistai paklius į Everesto įveikimo 50-mečio iškilmes. Gegužės 29-ąją Everesto nugalėtojus priims Nepalo karalius.

Į šias iškilmes jau yra išvykęs ir Vladas Vitkauskas - pirmasis lietuvis bei Baltijos šalių atstovas, kuriam pavyko įkopti į aukščiausią pasaulio viršūnę per Pietų balną 1993 metų gegužės 10 dieną. Tikimasi, kad iškilmėse prie V.Vitkausko prisidės ir S.Vilius bei kiti šių metų įkopėjai.

Beje, jei oras leis, kelios grupės alpinistų planuoja pakilti į Everestą 29 dieną 11 valandą - būtent tada, kai Everestą šturmavo pirmieji kopėjai Edmundas Hillary ir Nargay'us Tenzingas.

Lietuvių ir estų alpinistų ekspedicijos "Everestas - 8848 m" dalyviai į namus sugrįžti planuoja birželio 3 dieną.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją