Kaunietės skundą dėl Kūno kultūros ir sporto departamento generalinio direktoriaus kovo 12-osios įsakymo, kuriuo buvo atsisakyta L. Agintaitei skirti rentą, išnagrinėjusi Vilniaus apygardos administracinio teismo trijų teisėjų paskelbė, kad panaikina departamento vadovo įsakymą. Pasak teismo atstovės Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės, sprendimą dėl rentos skyrimo priimantį departamento vadovą teismas įpareigojo iš naujo išnagrinėti buvusios krepšininkės pareiškimą.

Sportinę karjerą baigusi L. Agintaitė rentą paprašė skirti vasario mėnesį. Ji nurodė, kad yra XVII-osiose kurčiųjų Olimpinėse žaidynėse Sofijoje yra iškovojusi 2-ąją, XVIII-osiose žaidynėse Kopenhagoje – 3-ią vietą. Be to, ji Europos kurčiųjų moterų čempionate buvo pelniusi sidabro medalį.

Aukštas prizines vietas pelniusi sportininkė nurodė, kad garsino Lietuvos vardą, o dėl aukštų pasiekimų yra nusipelniusi gauti rentą buvusiems sportininkams. Beje, ji taip pat patikino, kad atitinka visus įstatyme numatytus reikalavimus, nes nė vienas medalis iš jos nebuvo paimtas, nebuvo nustatyta, kad ji būtų įsivėlusi į dopingo ar panašų skandalą.

Tačiau Kūno kultūros ir sporto departamento tokie L. Agintaitės teiginiai neįtikino, todėl buvusi neįgali krepšininkė kreipėsi į teismą.

Kaip atsiliepime teismui nurodė rentą atsisakiusio skirti departamento atstovai, Rentų buvusiems sportininkams mokėjimo sąlygų ir tvarkos išraše nurodyta, kad rentos mokamos tik parolimpinių kurčiųjų žaidynių nugalėtojams. Pasak departamento, L. Agintaitė nė vienose žaidynėse nėra pelniusi 1-osios vietos, todėl rentos ir nenusipelnė.

Buvusios krepšininkės skundą išnagrinėjusi Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad nė viename Lietuvos teisės akte nėra nurodyta, kad nugalėtojas yra tik 1-ąją vietą pelnęs sportininkas.

„Teismas pažymi, kad sąvoka „nugalėtojas“ suprantama siaurąja prasme ir prilyginant ją sąvokai 1-os vietos nugalėtojas Kūno kultūros ir sporto įstatymo prasme, gali kilti abejonių, ar parolimpinių ir kurčiųjų žaidynių 2-3 vietų laimėtojai nėra diskriminuojami olimpinių laimėtojų atžvilgiu“, - ketvirtadienį paskelbtame teismo sprendime rašoma, kad gali būti pažeidžiamas Konstitucijoje įtvirtintas lygybės principas - mat rentas gali gauti Olimpinių žaidynių čempionas ir prizininkas (aukso, sidaro ir bronzos medalių laimėtojas).

DELFI jau skelbė, kad Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, išnagrinėjusi neįgalių atletų, kurie tarptautinėse varžybose dažnai užima gerokai aukštesnes vietas nei sveikieji sportininkai, tačiau sulaukia kur kas kuklesnio finansinio paskatinimo, skundą, Vyriausybei siūlė keisti tvarką, pagal kurią yra skatinami sportininkai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją