Galutinio pritarimo FIBA bosai tikisi sulaukti per kovo 30-ąją vyksiančią FIBA Europos biuro neeilinę konferenciją.

Tačiau ar FIBA vadai sulauks visų Europos krepšinio federacijų atstovų pritarimų, labai abejotina. Bent jau Lietuvos krepšinio (LKF) federacija to daryti neketina.

Nepasitikėjimas

"FIBA praranda visišką kontrolę Europos klubų krepšinyje. Jie įsigijo federacijų nepasitikėjimą, kai per derybas Barselonoje neatstovavo FIBA konferencijos Miunchene aptartiems interesams", - tvirtino NEBL komisaras Šarūnas Marčiulionis.

Pagal FIBA ir ULEB vadovų patartą projektą naujoje lygoje greičiausiai žais 12 Eurolygos bei 8 Suprolygos komandos, tarp jų ir Kauno "Žalgirio" klubas, kuris su Eurolyga pasirašė trejų metų sutartį. Iš likusių 12 vietų 7 kelialapius ketinama skirti dar dviem Ispanijos, dviem Graikijos bei po vieną Italijos, Lenkijos ir Jugoslavijos klubams. Kam atiteks likusios 5 vietos - dar neaišku. Finansinių naujosios lygos sprendimų teisė greičiausiai atiteks pagrindinei ULEB Eurolygos akcininkei - Ispanijos bendrovei "Telefonica Media". "Mūsų krepšinis priklausys nuo Ispanijos "Telefonicos" vadovų nuotaikos. FIBA garsiai skelbtas sportinio principo laikymasis pamintas", - teigė i.Marčiulionis.

Pavyzdys

NEBL vadovas ir LKF prezidentas Algimantas Pavilonis siūlo įsivaizduoti, kas atsitiktų, jei trijų Baltijos valstybių bendrovė, pavyzdžiui, "Telekomas", pasiūlytų bendros Europos krepšinio lygos klubams 36 mln. JAV dolerių (Ispanijos "Telefonica" Eurolygos klubams turi skirti 35 mln. dolerių - aut.). "Tokiu atveju Eurolygoje žaistų po tris Latvijos ir Estijos klubus, keturios Lietuvos komandos, o, pavyzdžiui, Graikijai, Ispanijai, Turkijai būtų skirta vos po vieną vietą", - bandė įsivaizduoti Lietuvos krepšinio atstovai.

Dar praeitais metais visais įmanomais būdais grasinę bausti maištininkus iš ULEB, FIBA vadovai dabar nuleidę galvas priversti atiduoti Europos krepšinį į Ispanijos verslo "banginių" rankas. "Per konferenciją Barselonoje būta pažeidimų. Mūsų pasiūlytas projektas nebuvo pateiktas kaip pagrindas deryboms su ULEB", - tvirtino i.Marčiulionis. Jo FIBA atstovų nuolaidžiavimai ULEB per daug nestebina, nes iš trijų FIBA Barselonoje atstovavusių žmonių yra netiesiogiai susijusiųjų su ULEB. Pasak i.Marčiulionio, Patrickas Baumannas turi namą Barselonoje, kurioje yra įsikūrusi ULEB būstinė. Kitas FIBA delegatas - Gianas Luigi Porelli buvo vienas iš ULEB pradininkų.

Miunchene

Anot A.Pavilonio, kaip pakryps įvykiai kovo 30-ąją Miunchene, sunku prognozuoti. Praėjusiais metais prieš bet kokius santykius su ULEB pasisakę FIBA nariai gali pakeisti savo įsitikinimus. "Išdėstysime savo poziciją, o kas bus toliau, pamatysime", - teigė A.Pavilonis. Kol kas tarp FIBA ir ULEB nėra pasirašyta jokių oficialių sutarčių. "Neaišku, kaip derybose dalyvavę FIBA atstovai visa tai pateiks per konferenciją Miunchene, tačiau tikimės sulaukti vienybės tų krepšinio federacijų, kurios yra trinamos iš Europos krepšinio žemėlapio", - dėstė i.Marčiulionis.

Mūsų krepšiniui Miunchene atstovaus Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento direktorius Rimas Kurtinaitis.