„Kiekvienais metais prieš prasidedant sezonui aš užsibrėžiu tikslą. Šiais metais esu sau išsikėlęs tikslą iškovoti apdovanojimą pasaulio čempionate Berlyne, - ketvirtadienį DELFI konferencijoje sakė lengvaatletis. - Dar turiu svajonę nuvažiuoti į Londono olimpines žaidynes. Į Londoną važiuočiau tik tuo atveju, jei jausčiau, kad galiu deramai atstovauti šaliai. O ką veiksiu po to, galėsiu pasakyti tik po olimpiados. Sportininko profesionalo toks gyvenimas - siekti aukščiausio rezultato. Tai ir įkvepia.“

V. Alekna savo rezultatus vertina tik po sezono ir nemėgsta prognozių.

„Baigsis šis sezonas, tada jį ir įvertinsiu. Šiuo metu manau, kad kitąmet dar tikrai treniruosiuosi. Dabartinė sportinė forma yra kilimo stadijoje. Šiais metais aš ir planavau pasiekti sportinės formos piką pasaulio čempionatui. Ten norėčiau pasiekti geriausią šio sezono savo rezultatą. Tikrai esu nusiteikęs aukštesnei nei 5-6 vietos. Aukso medaliui iškovoti reikėtų įrankį numesti apie 70 metrų“.

Apie pasaulio rekordą jau negalvoja

V. Alekna, kurio asmeninis rekordas – 73,88 m, jau nesitiki pagerinti vokiečio Jurgeno Schulto pasaulio rekordo (1986 m., 74,08 m).

„Geriausią sportinę formą pasiekti jau būtų sudėtinga. O apie pasaulio rekordą jau negalvoju, bet dar galiu pasiekti tokią sportinę formą, kuri leistų man kovoti dėl aukštų apdovanojimų čempionatuose. Pasiekti pasaulio rekordą nėra svarbiausia, iškovoti titulai yra daug svarbiau“, - kalbėjo sportininkas.

Lietuvio pagrindinis varžovas pastaruoju metu yra 30-metis estas Gerdas Kanteris (asmeninis rekordas 73,38 m, 2006).

„G. Kanteris yra tikrai labai stiprus varžovas, šiemet yra pasiekęs pačią geriausią sportinę formą. Be jokios abejonės, jis yra pats rimčiausias mano varžovas“.

Disko metimas trunka sekundes, pasirengimas – metų metus

Kiekvieno sportininko rezultatams svarbus yra tinkamai sustyguotas treniruočių procesas.

„Parengiamuoju periodu treniruojuosi du kartus per dieną. Prieš varžybas - kartą per dieną. Per treniruotes nesistengiu nusviesti disko už 70 m ribos. Nematuoju treniruočių rezultatų, tačiau pratybose yra pavykę numesti įrankį keletą metrų už 70 metrų ribos“, - pasakojo atletas.

V. Alekna geru žodžiu mini savo pirmuosius disko metimo mokytojus, tačiau jau beveik 10 metų treniruojasi vienas, padedamas tik masažuotojo Zigmanto Živatkausko.

„Algimantas Mikolaitis ir Gintautas Simanynas buvo mano pirmieji treneriai. Nuo 2000 metų aš treniruojuosi vienas. Nematau problemų planuoti savo treniruočių procesą“.

Sportininko teigimu, disko metikų aukso amžius yra 28-32 metai, o 68 m rezultatas – didmeistriškas.

„Disko metikų aukso amžiumi laikomas 28-32 metai, kuomet pasiekiami geriausi rezultatai. 68 metrai - tikrai yra labai aukštas rezultatas. Ypač čempionatuose. Tai garantuotų medalį, o kartais net ir aukso. Kai kam gali būti apskritai nelemta pasiekti tokį rezultatą“, - teigė V. Alekna.

Vengia viską spręsti paskutiniu metimu

Daugybę savo pergalių V. Alekna yra iškovojęs paskutiniu bandymu, taip nokautuodavęs varžovus. Tačiau, pasirodo, tai nėra specialiai pasirenkama taktika.

„Pats disko metimas trunka vos daugiau nei sekundę ir šioje situacijoje nieko daug neprigalvosi. Paprastai mintyse pergalvoji, kaip atliksi patį metimą. Rezultatui vėjas neturi reikšmės. Geriausia, kai vėjas pučia iš dešinės pusės ar yra priešinis. Visi kiti vėjai, ypač pavėjui, yra patys blogiausi.

Stengiuosi, kad nereikėtų viską atlikti paskutiniu bandymu. Bet kartais taip atsitinka, kad geriausią rezultatą pavyksta pasiekti tik paskutiniu bandymu“, - prisipažino olimpinis čempionas.

Maisto papildai Lietuvos lengvosios atletikos žvaigždei yra būtini, o štai alkoholio jis nevartoja daugiau, negu pusę metų.

„Be abejo, reikalingi yra sportiniai papildai taip, kaip ir automobiliui geras kuras ar geri tepalai. Be sportinių papildų būtų neįmanoma atlaikyti didelių sportinių krūvių. Sveika subalansuota mityba taip pat yra dalis sėkmės varžybose ir treniruotėse. Treniruočių ir varžybų periodo metu alkoholio visiškai nevartoju. O tai trunka 9 mėnesius“.

Lietuvoje yra jaunų ir perspektyvių disko metikų

V. Alekna teigiamai įvertino neseniai Kaune pasibaigusį Europos U-23 lengvosios atletikos čempionatą ir įžvelgia disko metimo perspektyvas Lietuvoje.

„Kaune pasibaigęs čempionatas yra didžiausias lengvosios atletikos renginys Lietuvoje. Su tais disko metikais, kurie dalyvavo varžybose Kaune, dar nesusitinku suaugusiųjų varžybose, bet jei ateityje treniruosiuosi, tai manau, kad susitiksime“.

Jau senokai V. Aleknos įpėdiniu disko metimo sektoriuje įvardijamas Andrius Gudžius.

„Lietuvoje jaunų perspektyvių disko metikų tikrai yra. Norėčiau išskirti A. Gudžių iš Kauno, kuris nuolat gerina savo pasiekimus. Šį jauną sportininką treniruoja Vaclovas Kidykas, buvęs puikus disko metikas.

Tačiau vien darbu tikrai neįmanoma pasiekti labai aukštų rezultatų. Reikia turėti dar ir tinkamus fizinius duomenis. Ūgis, svoris, rankų ilgis, taip pat - greitis, ir jėga turi didelę įtaką. Proporcingai turi būti išvystytos visos raumenų grupės“, - įsitikinęs šalies lengvosios atletikos lyderis.

Krepšinis – prarado, lengvoji atletika – išlošė

Lietuvos lengvoji atletika galėjo neturėti V. Aleknos, kuris norėjo tapti krepšininku.

„Nuo vaikystės svajojau būti sportininku. Iš pradžių norėjau būti krepšininku, bet vėliau pasirinkau lengvąją atletiką. Tikrai neįsivaizduoju savęs niekur daugiau nei sporte“.

V. Alekna rekomenduoja kitų Lietuvos sporto šakų vadovams nepavydėti dėmesio krepšiniui, o dirbti taip, kaip ši federacija.

„Jeigu kalbėti apie krepšinį - tai yra normalu, kad jam skiriamas didelis dėmesys, nes mūsų šalyje ši sporto šaka yra labai mėgstama. Taip pat tai yra didelis krepšinio federacijos darbo įvertinimas, kaip jie sugeba tą sporto šaką išpopuliarinti. Jei visos federacijos dirbtų taip, kaip krepšinio, tai geresnė situacija būtų ir kitose sporto šakose. Lengvoji atletika Lietuvoje nėra visiškai nuskriausta“.

Laisvalaikis – šeimai ir kitoms sporto šakoms

V. Alekna laisvalaikį mėgsta leisti su žmona Kristina, sūnumis 8-erių metų Martynu, 7-erių Mykolu ir vienerių metuku dukrele Gabriele.

„Šeima tikrai man netrukdo siekti aukštų rezultatų. Mes sutariame gražiai ir aš tokiais dalykais niekada nesiskundžiau. Šiuo metu labai daug laisvo laiko nuo treniruočių praleidžiu su šeima. Mėgstame lankytis kino teatruose, žiūrime vaikiškus filmus su vaikais. Domiuosi krepšiniu, futbolu, imtynėmis. O šiaip mielai žiūriu visas sporto varžybas. Man labai patinka Vokietijos futbolo nacionalinė rinktinė ir jos žaidimas“.

V. Alekna neskaičiuoja, kiek uždirbo pinigų per savo sportininko karjerą ir neslepia savo patriotizmo.

„Apie tai, ar Lietuvoje „apsimoka“ būti sportininku - niekada nesusimąsčiau. Džiaugiuosi atstovaudamas mūsų šaliai ir apie kitką negalvoju“.

Politika – netraukia

Nors V. Alekna dirba Vadovybės apsaugos departamente ir nuolat yra apsuptas politikų, tačiau pats tapti politiku neketina.

„Man įdomus ir į naudą yra darbas Vadovybės apsaugos departamente, saugant aukščiausius valstybės pareigūnus. Pareigūnas esu nuo 1994 metų. Aš labai gerai matau, kokia nelengva yra politiko duona. Taip kad kol kas manęs tai netraukia“, - ketvirtadienį DELFI redakcijoje kalbėjo V. Alekna.

Lietuvis bus vienas disko metimo rungties favoritų rugpjūčio 15-23 dienomis vyksiančiame pasaulio čempionate Berlyne.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją