Asmeninėje įskaitoje sidabrą užtikrintai laimėjo mūsų lakūnė Onutė Motiejūnaitė, nedaug nusileidusi tik rusui Aleksandrui Miakiševui, o trečioje vietoje liko rusas Sergejus Dadykinas.

Lakūnai kovėsi ne dėl piniginių prizų, o dėl garbės. Tai – tik sportas, be komercijos prieskonių, nors pasaulyje jau įsitvirtino ir yra pamėgtos akrobatinio skraidymo varžybos su dideliais priziniais fondais, organizuojamos išskirtinai žiūrovams.

Iš visų dalyvių išsiskirianti susikaupimu O. Motiejūnaitė santūriai kalbėjo, jog siekti pergalės jai padėjo knyga apie pasąmonės galią. „Pasinaudojau šia metodika, gerai užsiprogramavau ir laimėjau. Žinoma, šiek tiek reikia ir skristi mokėti“, – pajuokavo vicečempionė.

Lietuvių pasiekimai

Kiti lietuviai lakūnai asmeninėje įskaitoje išsirikiavo taip: Eltonas Meleckis – penktas, Aurimas Bezaras – aštuntas, Viktoras Kurbedis – devintas, Kazimieras Antanavičius – vienuoliktas, Žilvinas Lidžius tenkinosi penkioliktąja pozicija.

„Didžiausias pasiekimas yra dalyvauti tokio rango varžybose, aš skraidžiau tarp pačių geriausiųjų ir nebuvau blogiausias“, – šypsojosi čempionatui pasibaigus Ž. Lidžius.

Komandinėje įskaitoje skaičiuojami trijų geriausiai pasirodžiusių lakūnų taškai.

Lietuviai lakūnai iš 22 startavusių sportininkų pademonstravo aukštą meistriškumą, gerą skraidymo lygį. Mažiau patyrę buvo Kazachstano, Suomijos, Belgijos lakūnai. Estijos sportininkas buvo nušalintas jau po pirmojo skridimo pratimo, nes neatitiko varžybų lygio, o vienas Rusijos sportininkas skrido gerokai viršydamas leistiną 7G perkrovą.

Nors, pasak kitų lakūnų, dauguma skraidė „ant ribos“.

Čempionatas buvo nelengvas, nes pirmas dienas kankino gero oro laukimas, o vėliau – intensyvūs skrydžiai.

Atlikti visi čempionato pratimai

Lakūnai skrido 4 kartus – atliko privalomąją, laisvąją ir dvi nežinomas programas. Privalomoji ir laisvoji programos – tai akrobatinių figūrų deriniai, kuriuos lakūnai treniravosi namuose, savo aerodromuose. O nežinomos programos gimsta tik dieną prieš skrydį ir lakūnai neturi galimybių treniruotis danguje, tik žemėje. Dažniausiai čia sėkmė lydi labiau patyrusius lakūnus.

Planetos „Jak-52“ lėktuvų varžybos vyko jau antrąjį kartą, startavusios praėjusiais metais Rusijoje Novosibirsko aerodrome. Lėktuvai „Jak-52“, kuriais skrido visi sportininkai, pasižymi geromis akrobatinio skridimo charakteristikomis ir yra populiariausi pasaulyje.

Čempionatas vyko be protestų

Pasaulio akrobatinio skraidymo čempionatą šeštadienį vainikavo graži aviacijos šventė „Žmogus paukštis“ visuomenei. Aviacijos mylėtojai galėjo grožėtis ir akrobatiniais skrydžiais, ir sraigtasparnių, malūnsparnių, sklandytuvo, parašiutininkų pasirodymais, o didžiausių ovacijų pelnė Jurgis Kairys su vikriuoju akrobatiniu „Su-31“ lėktuvu.

Vienas iš čempionato organizatorių, Rojūnų aerodromo šeimininkas lakūnas A. Bezaras kiek galėdamas dėkojo daugybei žmonių, be kurių pagalbos čempionatas nebūtų įvykęs.

„Kartu buvo įveikta daug sunkumų ir nugalėta baisioji krizė. Čempionatas įvyko ir svarbiausia yra tai, jog nebuvo pateikta nė vieno protesto, kas yra itin reta, o dalyviai išsiveža ne tik medalius, bet ir geras emocijas, puikius atsiliepimus apie Lietuvą. Mūsų komanda buvo kaip niekada vieninga, čempionatui įvykti padėjo daugybę savanorių, o sportiniai rezultatai tikrai geri. Mes kartu esame stiprūs. Šviesios atminties Vytauto Lapėno, šio čempionato iniciatoriaus, idėja suvienyti žmones po sparnu pavyko.“