„Posėdžio nauda Lietuvai ir Lietuvos futbolui – didžiulė. Pavyzdžiui, UEFA VK narys, Portugalijos futbolo federacijos prezidentas Dr. Gilberto Madailas buvo taip sužavėtas Lietuva, kad iš karto pažadėjo čia atvežti Portugalijos rinktinę, kuri sužaistų su lietuviais draugiškas rungtynes“, – dvi dienas trukusio renginio svarbą nuo pragmatiškų dalykų vertinti ėmė L. Varanavičius.

„Mes tikimės, kad tie žmonės pamatę, kad Lietuvoje yra geros sąlygos, kad Vilnius ne rytietiško, o vakarietiško stiliaus Europos miestas, sugrįš čia su savo šalių futbolo komandomis. Tai labai svarbu ir mums tai yra pliusas“.

Europos čempionatai Lietuvoje?

Lietuva siūlys savo kandidatūrą rengti įvairių amžiaus grupių Senojo žemyno pirmenybes.

„Mes norėtume Lietuvoje organizuoti U-17 ir U-19 Europos čempionatus ir manau, kad galėtume tai atlikti. Lietuvos infrastruktūra, mūsų žmonių organizaciniais gebėjimais įrodėme, kad esame pajėgūs tai padaryti.

Dabar drąsiau teiksime UEFA savo pasiūlymus. UEFA žmonės labai nustebo, kaip čia, Lietuvoje, viskas gerai. Ta teigiama informacija kažkodėl slepiama nuo Europos“, – pasakojo L. Varanavičius.

UEFA VK posėdyje buvo pritarta toliau rengti Baltijos futbolo lygos (BFL) turnyrą.

„Diskusija kilo tik dėl to, kad nevadintume varžybų „lyga“. Su tam tikra pagarba mums, kaip tokių turnyrų pradininkams, mums leido varžybas organizuoti ir naudoti „lygos“ pavadinimą dar dvejus metus. Dabar tokių lygų atsiranda visoje Europoje.

Toliau UEFA planuoja inkorporuoti Baltijos ir kitas regionines lygas į savo struktūrą. Mes parodėme gerą pavyzdį, o kitos šalys juo paseks“, – informavo LFF ir BFL vienas vadovų.

UEFA susipažinusi su futbolo situacija Lietuvoje

Apie padėtį Lietuvos klubiniame futbole L. Varanavičius daugiau kalbėjo ne su UEFA prezidentu Micheliu Platini, o su generaliniu sekretoriumi škotu Davidu Tayloru.

„Tai daugiau generalinio sekretoriaus sfera. Jis gerai žino tą situaciją, nes buvo Škotijos futbolo federacijos generalinis direktorius. D. Tayloras susidūręs su mūsų peripetijomis, bet realiai jie (UEFA VK nariai,- DELFI) džiaugiasi, kad mes iš viso išsaugojome čempionatą. Svarbiausia, kad mūsų pirmenybės vyksta, o visos problemos susitvarkys ir paaiškės, kad mūsų sprendimai buvo teisingi.

Žinoma, šiandieninė situacija LFF negali tenkinti, bet sprendimai turi būti ilgalaikiai. Pavyzdžiui, kažkada mes gelbėjome čempionatą vienam sezonui priimdami Visagino „Interą“ ir kuo visa tai baigėsi? UEFA mus supranta ir palaiko, nes patys priima tokius sprendimus“, – prisiminė LFF prezidentas.

Rasizmas Lietuvos futbole nyksta

Nors UEFA to ir nereikalauja, kova su rasizmu bei penkių teisėjų naujovė bus taikomos ir Lietuvoje.

„Mes realiai pritaikysime tai Lietuvoje. Jei stadione pasireikš rasistiniai išpuoliai, teisėjas turi reaguoti ir stabdyti rungtynes, o gal būt ne jas nutraukti. Lietuvoje ta rasizmo problema po truputį išnyko, nors prieš dvejus metus ji buvo pakankamai aktuali. Buvo madinga užsiimti tokiomis nesąmonėmis. Džiugu, kad sprendimas filmuot fanų tribūnas daro teigiamą poveikį. Lietuvoje yra tik kai kurie išsišokėliai, kurie mėgsta tokiu būdu pasirodyti“, – kalbėjo L. Varanavičius.

UEFA VK posėdyje Vilniuje Lietuva nebuvo išskirta neigiamame kontekste dėl rasistinių incidentų.

„Ne, nebuvo visiškai. Iš tikrųjų daug didesnės problemos susijusios su rasizmu yra Italijoje, Rusijoje, Kroatijoje. Mūsų tas vienas sarkastiškas šūkis buvo prisimenamas su šypsena. Tačiau visi žino, kad to negali būti“, – tikino L. Varanavičius.

Stadionų skaičiumi lenkiame kaimynus

Paklaustas apie futbolo stadionų reikalus Lietuvoje ir galima UEFA paramą, L. Varanavičius siūlė netapatinti nacionalinio stadiono problemos ir paprastų stadionų klausimo.

„Aš labai norėčiau, kad Lietuvos žiniasklaida teisingai suprastų stadionų padėtį Lietuvoje. Lietuvoje stadionų padėtis daug geresnė, negu kaimyninėse valstybėse. Kalbame tik apie paprastus stadionus, reikalingus nacionaliniams čempionatams. Šių metų pabaigoje mes turėsime 12 stadionų, kurie atitinka A lygos reikalavimus. Latviai turi tris, estai – vieną.

Mes turime vieną kartą atskirti nacionalinio stadiono problemą nuo paprastų stadionų klausimo. Rinktinė neturi, kur žaisti. Tai rimta problema, bet ji neturi nieko bendra su kitų stadionų būkle Lietuvoje. Mums trūksta treniruočių aikščių. Geriau investuoti į jas, o ne į elektronines švieslentes ar įmantrų apšvietimą.

Federacija negali turėti įtakos nacionalinio stadiono statybai. Tai turėtų būti valdžios valingi sprendimai. Jei reikalai Vilniuje taip strigs, atsiras atsarginiai variantai“, – žadėjo LFF vadovas.

LFF šiuo metu visiškai tenkina Marijampolės stadionas.

„Mus tenkina Marijampolės stadionas, kur su papildomom tribūnom dabar yra 6,5 tūkst. vietų. Lietuvai, turėtume pripažinti sąžiningai, to užtenka, nes mes ir jį sunkiai užpildome. Jei pastatys 30 tūkst. vietų stadioną, gal lengvaatlečiai jį užpildys?, – ironizavo L. Varanavičius. – Mes galime vieną kartą per ketverius metus surinkti pilnas futbolo aistruolių tribūnas, o lengvaatlečiai vieną sykį per 20 metų. Todėl nežinau, ką mes statome Šeškinėje ir kam mes statome.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją