„Lietuvos aklųjų sporto federacijos (LASF) prezidentu tapau praėjusį gruodį ir mes nusprendėme tęsti gražią tradiciją. Nuo 1989 metų Lietuvoje organizuojami tarptautiniai golbolo turnyrai, o dar po dvejų metų jie tapo kasmečiai. Savaitgalį golbolo meistrai varžysis Lietuvoje jau 21 kartą“, - trečiadienį spaudos konferencijoje varžybų istoriją priminė LASF vadovas Linas Balsys.

Kinai išsigando revanšo

Liepos 2-5 d. Trakose vyksiančiose varžybose dalyvaus 10 komandų. Dvi ekipas delegavo Lietuva, o aštuonios bus iš užsienio: Danijos, Švedijos, Suomijos, Vokietijos, Belgijos, Lenkijos, JAV ir Australijos.

„Septynios iš aštuonių mūsų svečių rinktinių dalyvavo parolimpinėse žaidynėse, todėl varžovai bus labai pajėgūs. Švedai Pekino parolimpiadoje užėmė trečiąją vietą, danai - Sidnėjaus ir Atėnų čempionai, vokiečiai - artėjančių Europos pirmenybių organizatoriai. Gal kiek silpnesni lenkai.

Pirmą kartą turnyre dalyvaus australai. Tuo tarpu Kinija žadėjo atvažiuoti, bet matyt bijo lietuvių revanšo už Pekino parolimpiados finalą“, - sakė L. Balsys.

Sporto departamentas skyrė... 300 litų

Lietuvos golbolo rinktinės pastarųjų metų pasiekimai iš tiesų įspūdingi. Mūsų vyrai 2006 metų pasaulio, 2007-ųjų Europos čempionai ir 2008-ųjų Pekino parolimpinių žaidynių sidabro medalių laimėtojai.

„Šią rinktinę ir turnyrą remiame jau šeštus metus. Tačiau nereikia sureikšminti mūsų indėlio. Visas Lietuvos golbolo pergales lėmė tik rinktinės vyrų, trenerio ir visos sukurtos sistemos pasiaukojimas ir sklandus darbas“, - kuklinosi pagrindinio rėmėjo Vilniaus Vytauto Didžiojo LIONS klubo atstovas Audrius Leleika.

Tuo tarpu Kūno kultūros sporto departamentas (KKSD) turnyrui Trakuose skyrė 300 litų. Pekino golbolo varžybų vicečempionams už antrą vietą žaidynėse nepriklauso ir valstybės renta, todėl Lietuvą jau 20 metų garsinantys aklųjų riedulio atstovai verčiasi sunkiai.

„Įvedėme dalyvavimo mokestį komandoms, kuris yra 120 eurų, o norinčių atvažiuoti į varžybas – daugybė. Tai įrodo aukštą mūsų organizuojamo turnyro lygį. Kai kurių egzotiškų valstybių - Irano ar Afrikos šalių - ekipų atsisakėme“, - aiškino LASF generalinė sekretorė Laimutė Mizgirienė.

Rinktinės tikslas – pergalė, savo jaunimo ir varžovų žvalgyba

Lietuvos rinktinės treneris Karolis Levickis turnyre Trakuose žada išbandyti artimiausią nacionalinės komandos rezervą.

„Kiekvienose varžybose reikia kažką įrodyti. Lietuvos rinktinei keliamas tikslas laimėti turnyrą Trakuose. Kadangi po Pekino žaidynių mes jau užsitikrinome kelialapį į 2010 metų pasaulio čempionatą, šiose varžybose bandysime remtis jaunimu.

Bus sudarytos dvi Lietuvos komandos – stipresnė ir silpnesnė. Žinoma, ta silpnesnė, yra sąlyginis terminas, nes jos nariai dalyvavo visose svarbiose pasaulinėse varžybose, bet ten gavo mažai žaisti. Čia mes pradedame naują parolimpinį ciklą kelyje Londono link“, - kalbėjo K. Levickis.

Spaudos konferencijoje dalyvavę Lietuvos rinktinės lyderiai Arvydas Juchna ir Genrikas Pavliukianecas pritarė, kad turnyras Trakuose „bus puiki savojo jaunimo galimybių ir varžovų žaidimo žvalgyba“.

2010 metų pasaulio čempionate 1-6 vietas užėmusios rinktinės iškovos kelialapius į 2012-ųjų Londono parolimpiadą.

„Mums per mažai varžybų normaliam rengimuisi svarbiausiems čempionatams. Vienas kontrolinis turnyras per metus – neužtikrins tinkamo pasiruošimo. Į varžybas užsienyje negalime išvažiuoti dėl lėšų trūkumo“, - informavo rinktinės treneris K. Levickis.

„Federacija gauna daug kvietimų dalyvauti įvairiuose turnyruose. Kai kuriuose jų Lietuvos rinktinei nebūtų ką veikti. Kitiems – trūkta pinigų ir neįmanoma ten nuvažiuoti“,- guodėsi Paulius Kalvelis, LASF VK narys, atsakingas už golbolą ir jo vystymą.

Prašo nevadinti sporto „barškiniu“

„Lietuvos golbolas, kuris nėra profesionalus, kovoja dėl vietos po saule tarp vadinamųjų didžiųjų sportų šakų. Mes ypač skaudžiai išgyvename finansines problemas. Mums labiau turėtų padėti ir KKSD, ir Lietuvos olimpinis centras (LOC). Ir prašymas lituanistams. Golbolas specifinė sporto šaka, todėl prašome nesiūlykite jį vadinti „barškiniu“, - pokalbio pabaigoje prašė vienas aklųjų riedulio pradininkų Lietuvoje Rimantas Venckutonis.

Lietuvoje gyvena apie 7000 žmonių su regėjimo negalia. Šalyje yra 8 aklųjų ir silpnaregių sporto klubai. Golbolą lietuviai pradėjo žaisti 1987 metais, o jis išpopuliarėjo 1988-aisiais, kai mūsiškiai tapo SSRS čempionais.

Lietuvos aklųjų riedulio (golbolo) rinktinės sudėtis

Pirmoji komanda:

Nerijus Montvydas, Justas Pažarauskas, Nerijus Užusienis, Saulius Leonavičius, Genrikas Pavliukianecas ir Marius Zibolis.

Antroji komanda:

Mindaugas Suchovejus, Arvydas Juchna, Žydrūnas Šimkus, Mantas Brazauskis ir Mantas Panovas.

Rinktinės treneris Karolis Levickis, trenerio asistentas Paulius Kalvelis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją