„Buvo iškeltas uždavinys po ilgos pertraukos iškovoti kelialapį į Europos čempionato finalo etapą Austrijoje. Turėjome galimybę, bet tikslo neįvykdėme. Todėl po tokių rezultatų logiškas sprendimas treneriui yra atsistatydinti“, - atvirai DELFI sakė M. Astrauskas.

„Įvairiose Lietuvos rinktinėse praleidau jau 15 metų. Gal jau reikia naujų veidų. Daug apie tai galvojau, nors griežto sprendimo dar nepriėmiau. Bet tokiais atvejais treneris turi atsistatydinti“.

Pritrūko vieno įvarčio

M. Astrausko nuomone, rinktinės pasirodymui įtakos turėjo ir objektyvios, ir subjektyvios priežastys.

„Priežastys - įvairios, susijusios su sportu ir ne. Galima sakyti ir taip, kad mums pritrūko to vienintelio įvarčio Ukrainoje, kai paskutinėmis sekundėmis galėjome išplėšti bent lygiąsias, - prisiminė treneris. – Be to, ispanai tiesiog padovanojo du taškus ukrainiečiams.

Traumos mums nuolat trukdė surinkti visus pajėgiausius rankininkus. Būdavo, kad trukdavo 9-10 žaidėjų, o prieš lemiamą išvyką į Zaporožę netekome dar 6 žmonių.“

Lietuvos rinktinės strategas pripažino, kad pasirengimas svarbioms atrankos rungtynėms būdavo nevisavertis.

„Savaitgaliais vyrai dar žaidžia savo klubuose, pirmadienį atskrenda į rinktinę, antradieniais turėdavome vieną bendrą treniruotę, o trečiadieniais jau rungtyniaudavome oficialiuose mačuose. Mums trūko susižaidimo ir tarpusavio supratimo. Dažnai nacionaliniuose čempionatuose rinktinės kandidatai susižeisdavo ir neatvykdavo į komandą“, - sudėties komplektavimo sudėtingumus aiškino M. Astrauskas.

Traumos retino geriausius

Pasak trenerio, pavyzdžiui, vien kairiajame pusiau krašte Lietuvos rinktinė neturėjo visų trijų geriausių šios pozicijos rankininkų Andrius Račkausko, Nerijaus Atajevo ir Remigijaus Čepulio.

„O kur dar Robertas Paužuolis, Andrius Stelmokas, Modestas Bakaitis, Tomas Eitutis, Tomas Kraucevičius ir kiti?, - netektis vardino M. Astrauskas. – Prieš mačą svečiuose su ukrainiečiais dėl traumų netekdavome kasdien po vieną žaidėją. Neturėjome pakankamai draugiškų kontrolinių rungtynių.

Klydome ir mes, treneriai. Kai trūksta laiko gerai pažinti žaidėjus, kartais priimi neteisingus sprendimus, nepataikai su komplektacija. Atsakomybės nevengiu.“

Nuo Europos rankinio madų – atsiliekame

M. Astrauskas pastebėjo, kad Lietuvos rankinis atsilieka nuo Europos madų techniniu pasirengimu ir taktine mintimi.

„Nuo grandų vokiečių, ispanų ar prancūzų atsiliekame fizinės savybėmis, greičiu, technika, metimo kultūra, perdavimų tikslumu ir taktine mintimi, - trūkumus dėstė nacionalinės ekipos treneris. – Tačiau šiuos dalykus kompensuojame gera gynyba, ryžtu ir kovingumu. O mūsų visi trys vartininkai - Arūnas Vaškevičius, Almantas Savonis ir Egidijus Petkevičius - yra aukščiausio lygio rankininkai.“

Ateitis - miglota

„Rinktinės ateitį lems ir piniginiai dalykai, ir Lietuvos rankinio federacijos vadovų pasirinkta politika. Jei į rinktinę pavyktų surinkti visus pajėgiausius šalies rankininkus - ta ateitis gali būti optimistinė.

Turėtų kiek keistis nacionalinės komandos pasirengimo svarbioms rungtynėms sistema, privalu žaisti daugiau kontrolinių mačų. Federacija ir rinktinės nauji treneriai turėtų apsispręsti, ar rinktinės pagrindą turėtų sudaryti legionieriai, ar Lietuvoje ugdomas jaunimas“, - kalbėjo strategas.

Dirbs Ispanijos klube

Jau buvo skelbta, kad M. Astrauskas kitą sezoną treniruos į Ispanijos aukščiausiąją lygą iškopusį Toledo „Labara“ klubą, kuriam atstovauja 4 lietuviai (T. Eitutis, Augustas Strazdas, E. Petkevičius ir R. Čepulis).

„Liepos pabaigoje jau turiu būti Ispanijoje“, - apie savo planus lakoniškai DELFI papasakojo M. Astrauskas.

DELFI primena, kad pastarajame Europos čempionato atrankos cikle M. Astrausko vadovaujama rinktinė 28:20 ir 26:22 nugalėjo Kiprą, dukart sužaidė lygiosiomis 19:19 ir 25:25 su olandais, 23:24 ir 30:25 pasidalijo po pergalę su Ukraina ir dukart 22:28 bei 21:31 nusileido Ispanijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją