Iš dvylikos į pasaulio čempionatą išvykusių mūsų šalies karatistų kvalifikacines kovas šeštadienį sėkmingai baigė šeši: dvi moterys - I. Mikštaitė (per 55 kg) bei Europos čempionė M. Čiuplytė (per 65 kg) ir keturi vyrai - Andrius Miseckas (per 65 kg), Orestas Procas (iki 80 kg), Darius Gudauskas ir Europos čempionas Donatas Imbras (abu per 80 kg).

Išvykdamas į Sankt Peterburgą Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) prezidentas Audrius Mikšys sakė, jog geriausių rezultatų tikimasi iš M. Čiuplytės ir D. Imbro. Pasak prezidento, Kauno klubo "Rifas" trenerio Ričardo Poškos auklėtinė M. Čiuplytė dabar yra puikios sportinės formos, tad iš jos ir tikėtasi geriausių rezultatų. Džiugu, kad ši 24 metų talentinga ir atkakli kovotoja pateisino visus lūkesčius - nugalėjusi visas keturias varžoves ji užlipo ant aukščiausio prizininkų pakylos laiptelio.

Bronzos medalį Lietuvai iškovojusi I. Mikštaitė (per 55 kg) po laimėtos kovos neturėjo kada džiaugtis... Per lemiamą dvikovą su vengre Scehge Szepesi po neleistino varžovės smūgio lietuvė atsidūrė nokdaune. Už tai vengrė buvo diskvalifikuota, o I. Mikštaitei teisėjai skyrė trečiąją vietą.

Tačiau Kauno klubo "Kariai" trenerio Gedimino Varkalos auklėtinei po patirto smūgio buvo nelinksma - merginai diagnozuotas smegenų sutrenkimas, tad iškart po pergalės ją išgabeno į ligoninę.

Vyrų varžybose, deja, nė vienas mūsų šalies kovotojas nenudžiugino medaliu.

Jiems nepasisekė

Taip galima teigti apie mūsų sportininkus, kurie savo pasirodymą baigė jau šeštadienį. Šeštadienį į ketvirtfinalį nepateko šių metų Europos čempionato kata rungties nugalėtoja ir kumite trečiosios vietos laimėtoja vilnietė Rita Pivoriūnaitė (iki 55 kg) ir Dmitrijus Aleksandrovas (per 80 kg), kurie kovėsi su Japonijos atstovais.

Tad kai nugalėtoją turėjo lemti teisėjų balai, lemiamais tapo Tekančios Saulės šalies arbitrų balsai. Abu lietuviai su japonais kovėsi papildomus du kėlinukus po dvi minutes. Po šių kovų keturi kilimo teisėjai savo balsus sportininkams skyrė po lygiai, o kiti per vieną ir kitą kovą ant kilimo teisėjavę skirtingi teisėjai iš Japonijos abu kartus pergalę nedvejodami skyrė savo tautiečiams.

Į ketvirtfinalį nepatekęs Lukas Kubilius (per 80 kg) po aštuntfinalio kovos ir pirmo pratęsimo lipo ant svarstyklių ir, kadangi jis buvo sunkesnis net 17 kilogramų už savo varžovą, buvo priverstas pripažinti japono Taishi Watanabe pergalę. O štai D. Gudauskui pravertė toks svorio skirtumas po pirmojo pratęsimo: kadangi lietuvis svėrė 88 kg, o jo varžovas japonas Yuichiro Osaka - net 103 kg, daug lengvesnis sportininkas ir nužygiavo į ketvirtfinalį.

Jau aštuntfinalyje kovas baigė dar trys lietuviai - Vytautas Kalvaitis (per 65 kg), Andžejus Milevskis (iki 80 kg) ir Mindaugas Pavilionis (per 80 kg).

Iš viso planetos pirmenybėse dalyvavo 141 karatistas iš 29 šalių.

Kovojo ir miestai

Sankt Peterburge vyko ir keturių šalių kova dėl teisės surengti 2013 metų pasaulio kiokušin karatė čempionatą. Konkuravo Brazilija (Rio de Žaneiras), Olandija (Amsterdamas), Kazachstanas (Astana) ir Lietuva (Vilnius).

Prieš kelionę į Sankt Peterburgą LKKF prezidentas A. Mikšys LŽ sakė, kad mes turime nemažai šansų laimėti - puikūs Lietuvos sportininkų rezultatai, patirtis organizuojant Europos čempionatus bei viena didžiausių Baltijos šalyse sporto arenų leidžia tikėtis, kad Vilnius bus vienas rimčiausių pretendentų organizuoti šį renginį.

Ir jis buvo teisus. Tarptautinės kiokušin karatė federacijos vykdomojo komiteto visi šešiolika narių savo balsus atidavė Lietuvai. Tad pirmadienį per Tarptautinės kiokušin karatė federacijos asamblėją Sankt Peterburge turėtų būti oficialiai paskelbta, jog mūsų šaliai patikėta rengti 2013 metų planetos čempionatą.