Šį sezoną UEFA taurės turnyras baigs savo gyvavimą senuoju pavadinimu. Kitą sezoną šios varžybos bus pervadintos UEFA Europos lyga.

DELFI pristato finalo dalyvius.

„Werder“

„Šį sezoną mes žaidėme nelabai sėkmingai. Anksti pasitraukėme iš UEFA Čempionų lygos, esame Vokietijos „Bundeslygos“ vidutiniokai (10-oji vieta –DELFI), todėl UEFA taurės finalas – mūsų paskutinė galimybė išgelbėti prastoką sezoną", – kalba „Werder“ strategas Thomasas Schaafas.

Th. Schaafas yra ilgiausiai Vokietijoje vienoje komandoje dirbantis treneris. Jis atėjo į „Werder“ klubą 1999 m. po to, kai pats 17 metų žaidė šio ekipos gynyboje. Th. Schaafas pats su klubu 1991-92 m. sezone iškovojo UEFA taurių laimėtojų taurę.

Jo vadovaujamas „Werder“ žaidžia atvirą ir patrauklų žiūrovams futbolą. 32-juose šio sezono mačuose iš 50 (64 proc.) vokiečių klubo žaidėjai vidutiniškai įmuša po 2,5 įvarčio per rungtynes.

Drausminės nuobaudos skaudžiau palietė vokiečių klubą. „Werder“ gretose nebus diskvalifikuotų brazilo Diego ir portugalo Hugo Almeidos. Kadangi Diego diskvalifikuotas, atakos lyderiu turėtų tapti buvęs Londono „Chelsea“ puolėjas Claudio Pizarro iš Peru.

„Kiekvieno žaidėjo svajonė iškopti į finalą. Tai milžiniškas pasiekimas, – sako Brėmeno klubo vartininkas Timas Wiese. – Šis UEFA taurės turnyras ypatingas tuo, kad jis paskutinis istorijoje".

Vokietijos komandos net 7 kartus yra šventusios pergales UEFA taurės turnyre.

„Šachtar“

Doneckiečiai dalyvaus tik pirmame Europos taurių varžybų finale.

Donecko „šachtininkai“ juokais vadinami Brazilijos B rinktine Europoje. Ukrainos klubui atstovauja net 5 brazilai. Tai buvę „Sao Paulo" klubo saugai Ilsinho ir Willianas, Jadsonas (3 įvarčiai) ir Fernandinho (4 įvarčiai) iš „Atletico Paranense“ bei puolėjas Luisas Adriano iš „SC Internacional“.

Pietų Amerikos futbolo mokyklos atstovai ukrainiečių ekipoje dar yra puolėjai Marcelo Moreno iš Bolivijos ir Nery Castillo iš Meksikos.

Legionierių 30-ies žaidėjų Donecko komandos sąraše yra ir daugiau. „Šachtar“ spalvas taip pat gina čekas, rumunas, serbas, lenkas ir kroatas.

„Šachtar“ sudėtis bus beveik pajėgiausia. Aleksandras Kucheris jau galės rungtyniauti, bet čekas Tomašas Hubschmannas diskvalifikuotas už įspėjimą per atsakomąsias pusfinalio rungtynes.

Beje, dabartinio „Šachtar“ trenerio rumuno Mircea Lucescu vadovaujamas turkų Stambulo „Galatasaray“ iškovojo UEFA Supertaurę 2000-aisiais.

Specialistu nuomone, „Šachtar“ žaidžia agresyvų futbolą, tačiau jie moka būti kantrūs ir išlaukti tinkamo momento lemiamam varžovų vartų šturmui.

Emocinis komandos lyderis yra kapitonas kroatas Darijo Srna. M. Lucescu auklėtiniai Ukrainos čempionate lieka antri ir užsitikrino teisę dalyvauti kito sezono UEFA Čempionų lygos atrankos etape.

Kadangi „šachtininkų“ varžovus slegia traumos ir diskvalifikacijos, doneckiečiai yra laikomi finalo favoritais.

Kelias link finalo:

Abi lemiamų rungtynių dalyvės nužygiavo sunkų ir vingiuotą kelią išsvajoto UEFA taurės turnyro finalo link. Ir ukrainiečiai, ir vokiečiai jau po grupių varžybų buvo priversti pasitraukti iš elitinės Čempionų lygos, bet iškovojo kelialapius į kitą UEFA taurės turnyro etapą.

„Werder“ UEFA Čempionų lygoje B grupėje užėmė 3-ąją vietą;
„Šachtar“ UEFA Čempionų lygoje C grupėje užėmė 3-ąją vietą;

1/32 finalo

„Werder“ – „AC Milan“ (1-1, 2-2, bendras 3-3, vokiečiai pateko į kitą etapą, nes svečiuose įmušė daugiau įvarčių);
„Šachtar“ - Londono „Tottenham Hotspur“ (2-0, 1-1);

1/16 finalo

„Werder“ – „Saint-Etienne“ (1-0, 2-2);
„Šachtar“ - Maskvos CSKA (0-1, 2-0);

Ketvirtfinalis

„Werder“ – „Udinese“ (3-1, 3-3);
„Šachtar“ - „Marseille“ (2-0, 2-1);

Pusfinalis

„Werder“ – „Hamburger SV“ (0-1, 3-2, bendras 3-3, Brėmeno ekipa iškopė į finalą, nes pelnė daugiau įvarčių svečiuose)
„Šachtar“ - Kijevo „Dinamo“ (1-1, 2-1).

Pirmoji tarpusavio dvikova

„Šachtar“ su vokiečių klubais yra susitikę 9 kartus, iškovojo 4 pergales, pasiekė 2 lygiąsias ir patyrė 3 pralaimėjimus.

„Werder“ ekipa su Ukrainos klubais žaidė 4 kartus, laimėjo 2 mačus ir po vieną dvikovą baigė lygiosiomis bei pralaimėjo.

Tarpusavyje šie abu klubai dar niekada nebuvo susidūrę, o „Werder“ klubo istorijoje nėra mušę 11 metrų baudinių serijos UEFA varžybose.

Mačui vadovaus teisėjų brigada iš Ispanijos Luisas Medina Cantalejo, Jesusas Calvo Guadamuro ir Roberto Diazas Perezas Del Palomaras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją