Praėjusį savaitgalį Mantas Luizijanos valstijos universiteto lengvosios atletikos daugiakovininkų varžybose „LSU Outdoor Combined“ pasiekė savo asmeninį rekordą, surinkęs 7414 taškų (iki tol geriausias daugiakovininko rezultatas buvo 7047 taškai jaunimo grupėje, kur rutulio bei disko svoris yra mažesnis).

Tad pokalbį su viena iš Europos U23 čempionato Kaune vilčių pradėjome nuo klausimo, kodėl vaikinas pasirinko kone sudėtingiausią lengvosios atletikos rungtį.

„Man ko gero būtų nuobodu kasdien treniruotis vieną ar dvi rungtis. O jei taip visus metus... Daugiakovė man suteikia daugiau emocijų, treniruotės kasdien skirtingos. Labai žavi ir atmosfera varžybų metu, kuomet kiekvienoje rungtyje turi ne stengtis nugalėt, o kovot iš visų jėgų dėl geresnio rezultato. Didžiausią pasitenkinimą teikia būtent galutinis rezultatas, - sako M. Šilkauskas.

Paklaustas apie tai, kuri rungtis jam mieliausia, Mantas renkasi daugiakovę: „Man daugiakovei neprilygsta jokia konkreti rungtis.“

Visų daugiakovininkų skausmas – paskutinė rungtis, t.y. 1500 metrų bėgimas. Tačiau Mantas tos problemos per daug nesureikšmina.

„Žinoma, ilgi nuotoliai yra sudėtingiausia. Ten per 5 minutes sprendžiasi visų dviejų dienų kovos galutiniai rezultatai. Tačiau puikiai suprantu, jog tai pagrindinė rungtis ir ji viską lemia.“

Pagrindinis M. Šilkausko startas šiemet – Europos U-23 lengvosios atletikos čempionatas Kaune liepos mėnesį.

„Tai bus mano paskutinis šansas kažką įrodyti šios amžiaus grupės varžybose. Būtent todėl man tai ir bus pagrindinis vasaros startas – būsiu jaunesnis už konkurentus, tai ir bus stimulas pasirodyti kuo geriau. Mano tikslas čempionate bus patekti į pirmąjį aštuonetą.“

Daugiakovininkas yra įvykdęs dviejų rungčių normatyvus – šuolio į tolį ir daugiakovės. Ar to jam užtenka?

„Esu įsitikinęs, jog artimiausiu metu pasieksiu normatyvą ir barjeriniame bėgime (iki šio normatyvo Mantui trūksta vos 0,01 sekundės). Turiu šiek tiek problemų su dešiniuoju pečiu, tai trukdo siekti rezultatų šuolyje su kartimi bei metimuose. Tad, jei problemos tęsis, galbūt Kaune net rinksiuos tik atskiras rungtis.“

Į Lietuvą daugiakovininkas grįš gegužės pabaigoje, kur startuos LAF taurės turnyre.

„Čia dalyvausiu tik atskirose rungtyse, manau nebūtina „kankintis“ visoje daugiakovėje. Po Europos čempionato dar lauks ir Lietuvos čempionatas.“

Mantas pripažįsta, kad ne visi buvo patenkinti jo sprendimu po pirmo kurso LKKA tęsti studijas ir treniruotes JAV, tačiau jis dėl šio savo pasirinkimo nesigaili.

„Kalbant vien apie sportinę pusę, esu patenkintas dabar rodomais rezultatais. Treniruotės JAV kardinaliai pasikeitė, krūviai čia gerokai didesni, prie jų baigiu priprast ir manau, kitais metais rezultatai tik gerės. Jei būčiau likęs Lietuvoj... Gal negalvokim apie tai būtų jei butų.“

Ar pagalvoja ir apie Pasaulio lengvosios atletikos čempionatą Berlyne?

„Jei atvirai, kol kas negalvoju. Visos mintys siekia U-23 čempionatą.“

Trumpas dosjė: Mantas Šilkauskas

Rungtis: Dešimtkovė;
Geriausias rezultatas: 7414 taškų;
Gimimo data ir vieta: 1988.04.10., Kaunas;
Gyvenamoji vieta: Manhattan (JAV), Kaunas;
Ūgis: 187 cm;
Svoris: 79 kg;
Šeimyninė padėtis: nevedęs;
Išsilavinimas: vidurinis, Kanzaso universiteto studentas;
Mėgstamas laisvalaikio užsiėmimas: aktyvus laisvalaikis, krepšinis, futbolas, kino filmai, pramogų centrai;
Nuo kada sportuoja: 1999 m.
Dabartiniai treneriai: Cliffas Rovelto, Vytautas Steckis.

Geriausi pasiekimai:

2007 m. Baltijos šalių uždarų patalpų mačas, 1 vieta (5264 taškai – Lietuvos 18 ir 19-mečių rekordas), Lietuvos uždarų patalpų jaunimo čempionatas, 1 vieta (60 metrų barjerinis bėgimas – 7,97 sek. – Lietuvos 18 ir 19-mečių rekordas), Lietuvos jaunimo čempionatas, 1 vieta (110 metrų barjerinis bėgimas – 14,06 sek. – Lietuvos 19-mečių rekordas), Europos jaunimo iki 20 metų čempionatas, 17 vieta (7026 taškai)

2008 m. Uždarų patalpų LAF taurė, 1 vieta (60 metrų barjerinis bėgimas – 7,85 sek, – Lietuvos suaugusių ir 19-mečių rekordas), Lietuvos uždarų patalpų čempionatas, 1 vieta (šuolis į tolį – 7,65 m), Lietuvos čempionatas 1 vieta (110 metrų barjerinis bėgimas – 14,34 sek.)

2009 m. „Kansas State University Open“ 1 vieta, (60 metrų barjerinis bėgimas – 7,91 sek.), „Big12 Championships“, 7 vieta (septynkovė – 5444 taškai); Luizijanos valstijos universiteto lengvosios atletikos daugiakovininkų varžybos „LSU Outdoor Combined“ – 1 vieta (asmeninis rekordas – 7414 taškų).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją