Šiemet turnyre šeši arba septyni klubai žais nebe trimis, o keturiais ratais. Nors rungtynių skaičius ir komandų įvairenybė sumažėjo, 2009 metų I lygos sezonas žada konkurencingą kovą.

Favorito etiketė kol kas klijuojama iš A lygos iškritusiai "Šilutei", tačiau ne viena ekipa gali kautis dėl prizinių vietų. Į labiausiai nenuspėjamos komandos vardą pretenduoja iš II lygos atėję "Mažeikiai".

Prieš savaitę papildė net 14 naujokų

Praėjusių metų A lygos dalyvė "Šilutė" žiemą ambicijų nedeklaravo ir apskritai žadėjo remtis vietiniais žaidėjais, daugiausiai jaunais, tačiau balandžio pradžioje padėtis pasikeitė.

Prieš savaitę į "Šilutę" perėjo būrys žaidėjų, kurie sezonui ruošėsi į II lygą nugrimzdusio "Atlanto" gretose - iš viso net keturiolika. Tiesa, saugai Tomas Vyšniauskas, Vytautas Birškys bei puolėjas Artūras Jeršovas šilutiškiams atstovavo ir pernai.

Gynėjas Mindaugas Bagužis ir saugas Vygantas Zubavičius praėjusį sezoną vilkėjo "Kauno", o gynėjas Marius Kazlauskas ir puolėjas Evaldas Razulis - "Vėtros" marškinėlius.

Vartininkas Arnas Lekevičius, gynėjas Dmitrijus Šiškinas, Justas Noreika, Donatas Navikas ir Gvidas Juška 2009 metais žaidė "Atlante". Į uostamiesčio klubą žiemą atvyko brazilas Leo, o Andrius Bartkus grįžo po sunkios traumos.

Tikisi grįžti į A lygą

"Šilutės" klubo vadovas Romualdas Taršauskas pripažino, jog sieks tik aukščiausių tikslų: "Šiemet mūsų tikslas užimti I lygoje pirmą vietą, kad kitąmet galėtume žaisti A lygoje. Naujų žaidėjų nebeatėjo - žais ta pati komanda, kuri taurės turnyre pasirodė mače su "Sūduva".

Mums jaunimo jau pakanka. Jį priemėme tik todėl, kad prašėsi. Supratome žaidėjus, vis tik jiems reikia rungtyniauti aukštesniame lygyje."

Vis tik trys žaidėjai - "Kauno" išnuomoti M. Bagužis ir A. Bartkus bei iš "Atlanto" pasiskolintas Leo - Šilutėje gali ir neužsibūti. "Jei nepasiseks taurės turnyre, po liepos pirmosios atsisakysime skolintų žaidėjų - kam mums tada jų reikės?", - retoriškai klausė R. Taršauskas.

"Šilutei" šiemet vadovausiantis vyriausiasis treneris Svajūnas Česnulis antrino, jog norėtų grįžti į aukščiausiąjį divizioną: "Man, kaip treneriui, labai norisi, kad komanda grįžtų ten, kur rungtyniavo pastaruosius kelerius metus. Manau, jog "Šilutė" buvo verta rungtyniauti stipriausioje lygoje."

Pirmajame ture "Šilutė" svečiuose sekmadienį nuo 14 valandos susitiks su Klaipėdos "Glestum".

Kilti aukščiau neleidžia finansai

Kur kas kukliau nusiteikęs praėjusių metų vicečempionas Alytaus "Alytis". Jis buvo iškovojęs teisę žaisti A lygoje, tačiau galimybe nepasinaudojo dėl sunkios finansinės padėties. Pinigų trūkumas neleidžia alytiškiams šiemet taikytis į aukso medalius.

"Komandos tikslas - prizinė vieta. Šiemet neišsikėlėme tikslo tapti I lygos nugalėtojais, nes kažin ar tai pavyktų", - pripažino klubo vadovas Darius Jezukevičius.

"Alyčio" ekipą paliko tik gynėjas Eimantas Valaitis, kuris išvyko žaisti į Estiją, Silamajės "Kalev" klubą ir saugas Meirūnas Stankevičius. Tačiau papildymo komandoje nėra ir veikiausiai nebus - Alytaus klubui atstovaus vien alytiškiai. "Nemanau, kad sezono metų dar kviesime žaidėjus. Komanda jau sukomplektuota", - sakė D. Jezukevičius.

Pastaraisiais metais Alytaus miestas ir "Alytis" didelį dėmesį skyrė stadiono rekonstrukcijai. Birželio 30-ąją turėtų būti baigtas įrengti pagrindinis stadiono pastatas su beveik 2 tūkstančių vietų tribūna.

Tačiau kol bus įrengta aikštė, "Alyčio" komanda iki pat sezono pabaigos rungtyniaus senajame Marijampolės "Sūduvos" sporto centro stadione. Jame pirmuoju "Alyčio" varžovu sekmadienį 14 val. bus Kėdainių "Nevėžis".

Už tikslus labiau rūpi žaisti namuose

Po penkerių metų pertraukos komandą antroje pagal pajėgumą šalies lygoje turės ir aštuntas pagal gyventojų skaičių šalies miestas Mažeikiai. Jam atstovaus tokio paties pavadinimo "Mažeikių" ekipa.

Anksčiau net apie A lygą svajoję mažeikiškiai finansinio sunkmečio laikais didelių tikslų nebepuoselėja.

"Šiuo metu didelių reikalavimų nekeliame. Kiekvienas rungtynes stengsimės kovoti ir žiūrėsime, kaip pavyks. Praradome kelis žaidėjus, bet atėjo Gintaras Juodeikis. Todėl nemanome, kad esame silpnesni nei pernai, kai žaidėme antroje lygoje", - teigė klubo prezidentas Aldaras Pupliauskas.

Kadangi Mažeikių stadionas neatitinka I lygos reikalavimų, pirmus du ratus komanda rungtyniaus svečiuose. Namuose "Mažeikiai" turėtų žaisti gegužės 10 dieną su Kėdainių "Nevėžiu", kuris taip pat pirmąją pusę sezono praleis išvykose.

"Greičiausiai šias rungtynes su "Nevėžiu" teks žaisti Telšiuose, nes pas mus vyksta stadiono darbai. Bet nuo trečiojo rato jau tikrai žaisime Mažeikiuose", - užtikrino A. Pupliauskas.

Sezoną "Mažeikiai" pradės dvikova su Vilniaus "Žalgiriu" išvykoje sekmadienį, 15 valandą.

"Lietava" svajoja apie bronzą

Aštuntą vietą I lygoje pernai užėmusi "Lietava" neslepia ambicijų pakilti ant prizininkų pakylos.

"Visi svajoja apie bronzą. Tačiau pirmenybėse komandų labai nedaug ir visos, palyginus stiprios. Svajosime apie bronzą, o žiūrint realiai - galime pretenduoti į ketvirtą - penktą vietą", - Futbolas.lt tikino klubo prezidentas Vytautas Jurgutis.

Jonavos komanda sezoną pasitiks rimta netektimi - šiemet ją paliko pagrindinis puolėjas 37 metų veteranas Vaidotas Šlekys. Į "Lietavą" atėjo keturi naujokai iš kaimyninio Kauno komandų - Arminas Garška iš "Kauno Jėgerių", Andrius Krasinskas bei Artūras Karmazinas iš salės čempionų Kauno "Nautaros" ir Mantas Bartašiūnas iš Kauno "Rodiklio".

Komandai ir toliau vadovaus treneris Virginijus Nutautas.

Kėdainiečiai prognozuoja atsargiai

Futbolas.lt kalbintas Kėdainių "Nevėžio" komandos direktorius Saulius Skibiniauskas tikino, kad šiemet sieks ženkliai pagerinti ankstesnį rezultatą (praėjusiais metais komanda užėmė 9-ą vietą).

"Konkrečių tikslų užimti tam tikrą vietą nėra, tačiau turime smarkiai pagerinti praeitų metų rezultatą. Turnyrinė lentelė yra iš septynių komandų. Sieksime būti bent jau viršutinėje jos pusėje. Galbūt su šia sudėtimi pasieksime ir daugiau, bet pasikuklindami orientuojamės į viršutinę lentelės pusę", - sakė S. Skibiniauskas.

Šį sezoną komandai padės septyni nauji žaidėjai: su "Žalgiriu" pastaruoju metu besitreniravę buvę "Vėtros" saugai Virmantas Lemežis ir Gediminas Butrimavičius, Henrikas Grigas ir Vidas Adomaitis (abu - Kauno "Rodiklis"), taip pat salės futbolo čempionate žaidę Darius Adomaitis, Valdas Pocevičius ("Mažeikiai") ir Justas Gulbinas (Vilniaus "Aktas").

Komandą paliko keturi futbolininkai: Andrius Klimakovas, Rolandas Slepakovas (perėjo į "Šiaulius"), Arūnas Šteinas ir Kęstutis Mykolaitis (abu perėjo į "Kruoją").

Prie "Nevėžio" vairo šiemet stos kėdainiečiai - vyriausiuoju treneriu paskirtas 53 metų Alvydas Sveikauskas, jam talkins 37-erių Romas Škudas.

"Glestum" labai atjaunėjo

Praėjusį sezoną klaipėdiečių komanda išgyveno ne pačius geriausius laikus - sezono pabaigoje klubą paliko nemažai žaidėjų, tad rungtynių metu "Glestum" teko verstis be keitimų.

Šiemet į I lygą įžengs visai kita komanda - prie aštuonių "senbuvių" prisijungs net aštuoniolika Klaipėdos futbolo mokyklos auklėtinių bei penki iš kitų klubų atėję žaidėjai: buvęs "Atlanto", "Vilniaus" ir "Šiaulių" vartininkas Liudvikas Valius, pernai Gargdžų "Bangai" bei "Šiauliams" atstovavęs saugas Anatolijus Anisimenko bei trys žaidėjai iš "Bangos": Stasys Vyšniauskas, Gediminas Zubernis ir Maksimas Alilujevas.

Komandos vadovai nusprendė užsibrėžti ilgalaikius tikslus - dviem sezonams į priekį. "Mūsų tikslas susideda iš dviejų sezonų. Tiek daug jaunų žaidėjų turime, nes norime tapti prizininkais sekančiame sezone. Iš pradžių mums reikia išmokyti jaunuolius kovos, kaip jie turėtų žaisti.

O šį sezoną - kaip pasiseks. Konkretaus tikslo užimti tam tikrą vietą nėra. Norime išauginti jaunimą, kuris vėliau tiktų ir mums, ir kitiems klubams", - sakė "Glestum" direktorius Arūnas Porutis.

Uostamiesčio klube šiemet jėgas išbandys šie Klaipėdos futbolo mokyklos auklėtiniai: Rimantas Bogužas, Edvinas Razutis, Tomas Adomauskas, Tomas Dargužas, Kirilas Vaščiukas, Žilvinas Jocys, Rokas Girtautas, Ramūnas Narvilas, Eimantas Rudavičius, Jurijus Jeremejevas, Ilja Solovjevas, Evaldas Stirbys, Vismantas Skersys, Mantas Tėvelis, Vygandas Tiutiunikovas, Deivydas Lukošius, Justas Vielavičius, Bartas Butinas.

"Glestum" treniruos žinomas Klaipėdos futbolo mokyklos treneris, anksčiau Klaipėdos "Atlanto" dubleriams vadovavęs Rimantas Skersys.

Penktadienį paaiškėjo, kad I lygoje dalyvaus ir Vilniaus miesto futbolo draugija (VMFD) "Žalgiris".