Sirgaliai netilptų

Kad Kaune viešbučių per mažai, parodė praėjusios savaitės įvykiai. Europos futbolo čempionato atrankos rungtynės tarp Lietuvos ir Škotijos rinktinių vyko Kaune, tačiau svečių komanda ir daugiau kaip du tūkstančiai škotų sirgalių (iš apie pusketvirto tūkstančio atvykusių) apsigyveno sostinėje.

“Tūkstančio vietų tikrai būtų per mažai. Dabar Švedija organizuoja Europos čempionatą. Į varžybas visi bilietai jau užsakyti. Latviai teigia, kad ten vyks apie pusantro tūkstančio jų sirgalių. Lietuviai užsisakė apie 500 vietų. Tai tik dvi mažos šalys. Įsivaizduokite, kiek atvyks iš didžiųjų valstybių”, - sakė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmimo fondo direktorius Algimantas Pavilonis.

Jis nuramino, kad Kaune vis tik turėtų vykti Europos čempionato pogrupio varžybos. “Dabar nesistengiama visas varžybas rengti viename mieste. Jei niekas nepasikeis, pas mus čempionatas vyktų keturiuose arba dviejuose miestuose, tada sirgalių srautas pasiskirstytų, ir didelių problemų dėl viešbučių neturėtume. Aišku, sirgaliai nori pažiūrėti finalus, bet dauguma stebi tik savo rinktinių varžybas”, - teigė A.Pavilonis. Jis tikisi, kad iki 2007 metų miestuose, tarp jų ir Kaune, dar padaugės viešbučių.

Rinktinės nenori gyventi kartu

Anot A.Pavilonio, reikalavimai viešbučiams nėra ypatingi. “Reikalaujama ilgų lovų, didesnių kambarių, patalpų konferencijoms, videoperžiūroms. Svarbu, kad būtų bent vienas 4-5 žvaigždučių arba aukščiausios klasės viešbutis. Kaune yra keli, kurie mums tiktų. Nebūtinai visos komandos apgyvendinamos viename viešbutyje. Kartais komandos nenori gyventi kartu, kad nekiltų konfliktų, pvz., komandos nenori kartu valgyti. Dar reikia gero viešbučio teisėjams, kuriems draudžiama gyventi ten, kur krepšininkai. Užsienyje viešbučiai brangūs, todėl komandos kartais apgyvendinamos ir trijų žvaigždučių viešbučiuose, nes organizatoriai turi padengti sportininkų apgyvendinimo išlaidas”, - sakė A.Pavilonis.

Finalai vyks viename mieste. “Kur? Ten, kur bus geresnė salė, talpinanti 10 tūkstančių žiūrovų. Projektų yra, bet salių dar ne. Čia jau miestų reikalas, jie patys kartu su verslo atstovais turi spręsti šį klausimą. Jei nebus salės - nebus ir čempionato. Šiuolaikinės salės reikia, nepriklausomai nuo to, ar Lietuvoje vyks Europos čempionatas”, - sakė A.Pavilonis.

Jis nemano, kad sportininkams į varžybas važiuoti šimtą kilometrų yra labai toli. “Pavyzdžiui, Stambule iki varžybų arenos sportininkams tenka važiuoti 1,5-2 valandas. Lietuvoje iš viešbučio į salę galima ir greičiau atvykti net iš kito miesto”, - sakė A.Pavilonis.

Viešai apie ketinimus organizuoti 2007 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą, be lietuvių, pareiškė ir lenkai. Neoficialiuose pokalbiuose minimos dar Ispanijos ir Vokietijos kandidatūros.

Vilniečiai jau dirba

Galimybės Kaune rengti Europos čempionato finalinio turnyro pagrindines varžybas kol kas minimalios. Dar net nenutarta, kurioje vietoje statyti sporto areną. Vilniuje darbai vyksta sparčiau.

Pramogų centras “Ogmios Astra” 2004-ųjų spalio mėnesį būsimajame Vilniaus pramogų parke planuoja atidaryti pirmąją Lietuvoje universalią areną. Į projekto įgyvendinimą numatoma investuoti 60 mln. litų. Arenoje suprojektuota judanti scena bei lengvai transformuojamos tribūnos, joje bus įrengta daugiau kaip 10 tūkst. sėdimų vietų žiūrovams. Arena įsikurs trijų sostinės rajonų - Baltupių, Šeškinės ir Žirmūnų - sandūroje.

Su lietuviais bendradarbiauja tarptautinė architektų bendrovė “Stadium Consultants International” (SCI). Ji yra parengusi ir įgyvendinusi daugybę projektų JAV, Europoje ir Azijoje.

Lems ir politikai

Lietuvos krepšinio lygos vykdantysis direktorius Zenonas Kamarūnas buvo pernai Lietuvoje vykusių Europos jaunimo pirmenybių vienas vadovų. Pogrupių, kuriuose žaidė po šešias komandas, varžybos vyko Kaune ir Alytuje.

“Kaune problemų su viešbučiais neiškilo. Visos šešios komandos sutilpo “Takiosios Neries” viešbutyje. Ten vienas aukštas pritaikytas sportininkams, lovos yra ilgesnės.

Alytuje nebuvo kur apgyvendinti sportininkų, juos teko vežti į Birštono sanatorijas “Versmė” ir “Tulpė”. Į jas specialiai atgabenome apie 40 ilgų lovų. Sportininkai skundėsi tik dėl per mažų kambarių, bet lietuviams užsienyje yra tekę gyventi daug prastesnėmis sąlygomis. Išskirtinės sąlygos buvo sudarytos žydų komandai. Ji gyveno atskirame korpuse. Pagrindinis nepatogumas, kad reikėjo 25 minutes važiuoti iš Birštono į Alytų. Nepatogumai buvo kompensuoti geru maitinimu. Atvežėme du virėjus, pirkome indus”, - sakė Z.Kamarūnas.

Anot jo, ne tik krepšinio vadovai nulems, kur vyks Europos čempionato finalo varžybos. “Savo žodį tars ir politikai. Sprendžiant jaunimo pirmenybių vietas, dalyvavo ministerijų ir miestų atstovai. Pavyzdžiui, Vilniuje vyko finalai. Savivaldybė kompensavo sportininkų gyvenimą “Villon” viešbutyje, tam skyrė 100 tūkstančių litų”, - sakė Z.Kamarūnas.

Jaunimui užtenka mažiau komforto

Kaune 2005 metais vyks Europos jaunių lengvosios atletikos čempionatas. Lietuvos lengvosios atletikos federacijos generalinis sekretorius Eugenijus Burokas teigė, kad dėl viešbučių problemos nebus. “Mums visiškai pakanka aukštos klasės viešbučių. Gal tik neužtenka trijų žvaigždučių lygio viešbučių. Tačiau apžiūrėjome Kūno kultūros akademijos bendrabučius, svečių kambarius, kitų aukštųjų mokyklų bendrabučius. Jie mums tiks”, - sakė E.Burokas.

Aukštos klasės viešbučiuose gyventų lengvosios atletikos organizacijų ir rinktinių vadovai, rėmėjai. Į čempionatą atvyks apie 900 sportininkų iš 49 šalių, su jais atvažiuotų dar apie 600 žmonių.

Anot E.Buroko, lietuviai kartais pernelyg jaudinasi dėl sportininkų gyvenimo sąlygų. “Šiemet Paryžiuje vyks Europos jaunimo festivalis. Ten sportininkai apsigyvens aukštųjų mokyklų bendrabučiuose su bendrais tualetais ir dušais. Vienas tualetas - 10-12 žmonių. Todėl mūsų “Sporto” viešbutis, kuriame kambariuose yra tualetas ir dušas arba vonia, taip pat tiks. Be to, iki čempionato dar daug laiko, gal atsiras daugiau vidutinės klasės viešbučių”, - svarstė E.Burokas.

Anot jo, suaugusiųjų pirmenybėms keliami aukštesni reikalavimai. “Reikėtų organizuoti kažką panašaus į olimpinį kaimelį, kad visi sportininkai gyventų vienoje vietoje, turėtų vienodas sąlygas. Lietuvoje nėra tokių galimybių”, - sakė jis.