Kaip silpniausia praėjusio sezono komanda elitinę lygą paliko ir "Šilutė".

Išėjusių komandų vietas užims keturi naujokai - I lygos laimėtojas Tauragės "Tauras", bronzos medalininkė Gargždų "Banga", Kauno "LKKA ir Teledema" bei Pakruojo "Kruoja".

Futbolas.lt apžvelgia, kaip A lygos komandos pasirengusios sezonui, kokius kelia sau tikslus, ir kokias galimybes turi šių metų sezone.

Panevėžio "Ekranas"

Atėjo: Stephenas Ademolu ("Lov-Ham", Norvegija), Povilas Šarūnas (Klaipėdos "Atlantas") ir Egidijus Majus (Sankt Peterburgo "Zenit", Rusija);

Išėjo: Laurynas Rimavičius (Pavlodaro "Irtyš", Kazachstanas), Alfredas Skroblas (Marijampolės "Sūduva"), Andrius Šidlauskas ir Vitalijus Kavaliauskas (abu - Mikaševičių "Granit", Baltarusija).

Pasiruošimas ir tikslai:

Lietuvos čempionus mažiausiai iš visų A lygos komandų šiemet palietė finansinis sunkmetis. Po sėkmingo praėjusio sezono su klubu atsisveikino žaidėjai, kurie nusprendė paragauti legionieriaus "duonos". Tiesa, ilgametis "Ekrano" gynėjas Alfredas Skroblas atsidūrė ne užsienyje, o vieno panevėžiečių pagrindinio priešininko Marijampolės "Sūduvos" klubo gretose.

Sezonui panevėžiečiai pradėjo ruoštis anksčiausiai iš visų konkurentų ir sausį Maskvoje dalyvavo "Sandraugos" turnyre, kur ketvirtfinalyje pralaimėjo po baudinių serijos. Tai buvo vienintelė "Ekrano" nesėkmė priešsezoninėse draugiškose rungtynėse, kurių metu komanda iškovojo 8 pergales, tarp jų - net 6:1 laimėtos rungtynės su "Sūduva".

Toks gana sėkmingas tarpsezonis ir pagrindinių konkurentų susilpnėjimas arba apskritai išnykimas iš A lygos žemėlapio reiškia, jog "Ekranas" šiemet jau bus favoritas apginti savo pernai netikėtai iškovotą titulą. Tokius tikslus komanda sau ir kelia.

"Čempionų titulas įpareigoja nenukristi žemiau savo pačių išsikeltos kartelės ir išlaikyti lygį, kuriame esame", - sako treneris Valdas Urbonas.

Panevėžio klubas turi puikiai sustyguotą patyrusią gynybą, geriausią A lygos žaidėją Deimantą Bičką kartu su gabiu jaunimu saugų linijoje bei pajėgius puolėjus. Apginti titulą "Ekranui" neturėtų būti taip lengva, kaip galėtų atrodyti, tačiau iššūkį galėtų mesti "Sūduva".

Vilniaus "Vėtra"

Atėjo: Marius Šalkauskas, Denisas Gordejus, Viktoras Pašinas, Algirdas Breikštas, Artūras Žulpa, Tadas Eliošius, Tomas Statkevičius, Marius Stanaitis, Vilius Zabarauskas, Gediminas Kruša (visi - "Vilnius"), Aleksandras Volodinas, Nikolajus Mašitševas, Artiomas Dmitrijevas (visi - Talino TVMK, Estija), Georgijus Bočevas (Tornion Pallo-47, Suomija);

Išėjo: Anatolie Ostapas ("Gabala", Azerbaidžanas), Evaldas Razulis, Marius Kazlauskas (abu - Klaipėdos "Atlantas"), Vaidas Žutautas ("Banga"), Virmantas Lemežis, Edvinas Blažys, Gediminas Butavičius, Gjoko Cvetanovskis, Marekas Andraščikas.

Pasiruošimas ir tikslai:

Pagal praėjusių metų rezultatus "Vėtra" liko antra stipriausia A lygos komanda po "Ekrano", tačiau sostinės klubas žiemą rimtai pasikeitė. Komandą paliko legionieriai ir dauguma patyrusių lietuvių. Juos pakeitė dešimt jaunų futbolininkų iš "Vilniaus", trys ne ką vyresni estai ir vienas rusas.

Anot komandos stratego Virginijaus Liubšio, "Vėtra" šiemet bus jauniausia A lygos komanda. "Ekipa bus jauna, bet kupina ambicijų. Klubo prezidentas konkrečių tikslų mums neiškėlė, bet per kiekvienas rungtynes sieksime pergalės", - sakė V. Liubšys.

Žiemą draugiškose rungtynėse sostinės klubas iškovojo nedaug pergalių ir nė vieno varžovo A lygoje neįveikė, tačiau kartą laimėjo prieš "Žalgirį" ir Latvijos čempioną "Ventspils". Tiesa, pasiruošimo metu ekipos sudėtis keitėsi - "Vilniaus" futbolininkai prisijungė tik maždaug prieš mėnesį.

Vilniečiai žaidimą turėtų grįsti gera gynyba, kuri su Algiu Jankausku, Tadu Kijansku ir Gediminu Paulausku bus viena pajėgiausių lygoje. Bet daug priklausys nuo to, ar treneriui V.Liubšiui pavyks sulipdyti komandą iš naujokų ir jau buvusių jaunų žaidėjų, o taip pat ar kas nors sugebės imtis lyderio vaidmens saugų grandyje ir puolime.

Marijampolės "Sūduva"

Atėjo: Eivinas Zagurskas, Brunas Biskys, Ernestas Biskys, Povilas Krasnovskis (visi - "Vilnius"), Giedrius Klevinskas ("Šilutė"), Alfredas Skroblas ("Ekranas"), Mantas Samusiovas ("Chimki", Rusija);

Išėjo: Darius Maciulevičius, Giedrius Barevičius, Tomas Mikuckis, Thiago Caetano, Pedro Botelho, Bobi Božinovski (Skopjės "Rabotnički", Makedonija) Sergejus Kozyuberda ("Charkov", Ukraina), Ivanas Lukjanovas (Rygos "Skonto", Latvija), Karolis Jasaitis ( "Tauras"), Darius Tamašauskas ("Banga");

Pasiruošimas ir tikslai:

Po nesėkmingo praėjusio sezono "Sūduva" pirmoji prakalbo apie tai, jog gali atsisveikinti su daugeliu savo lyderių. Į jų vietą atėjo keli jauni žaidėjai iš "Vilniaus", o gynybą sustiprino po metų pertraukos grįžęs Giedrius Klevinskas, iš "Ekrano" perėjęs A. Skroblas bei su Rusija atsisveikinęs Mantas Samusiovas.

Komandoje neliko nė vieno legionieriaus.

"Šiuo metu dar sunku kelti kažkokius tikslus. Kaip žinome, komanda pateko į LFF taurės pusfinalį, tad norėtųsi ją laimėti. Juolab, kad tai atvertų kelią į Europos turnyrus. A lygoje didžiausias tikslas turėtų būti toks, kad sezoną baigtume be skolų, visi žaidėjai gautų atlyginimus ir visi būtų laimingi", - sakė "Sūduvos" prezidentas Vidmantas Murauskas.

"Sūduva" bene vienintelė galėjo sau ramiai ruoštis namuose ir, nors pradėjo patyrusi pora skaudžių nesėkmių, per pastarąsias penkias savaitės iškovojo penkias pergales nepraleisdama nė vieno įvarčio.

"Sūduva" stipriausia grandis yra gynyba, kur jie turi galimybę rinktis tarp jau patikrintų žaidėjų. Kita vertus, puolime labai daug naštos teks Povilui Lukšiui, o kuo pakeisti tokį kūrybingą žaidėją kaip Darių Maciulevičių "Sūduva" nerado, todėl saugų grandyje gali būti problemų.

"Šiauliai"

Atėjo: Rolandas Slepakovas (Kėdainių "Nevėžis"), Eimantas Marozas ("Šilutė");

Išėjo: Intaras Kirhneris (Liepojos "Metalurgs", Latvija), Nauris Bulvitis (Ventspilio "Tranzits", Latvija), Viktoras Raskovas ("Kruoja"), Ingusas Lukovičius, Anatolijus Anisimenko;

Pasiruošimas ir tikslai:

Klubo biudžetui sumažėjus 30-40 procentų, šiauliečiai atsisakė legionierių ir remsis praktiškai vien vietos žaidėjais.

"Mūsų nuomone, "Šiauliams" turėtų atstovauti vietiniai žaidėjai, kurie nori rungtyniauti šioje komandoje, būtų jai atsidavę ir jaustų garbę čia būdami. Tikslas yra užimti aukštesnę vieną negu pernai. Manau, jog šiuo metu tikrai esame pajėgus tai įvykdyti", - komandos pristatyme teigė klubo sporto direktorius Deivis Kančelskis.

Rengiantis pirmenybėms "Šiauliai" daug rungtynių nežaidė ir rungtyniavo nevienodai. Komandai pavyko sužaisti lygiosiomis su "Kaunu" bei "Žalgiriu" ir įveikti latvių ekipas, tačiau taip pat pralaimėta "Sūduvai" ir "Taurui".

"Šiauliai" jauna ekipa, bet jau žaidžia kartu ne pirmą sezoną ir tuo turės pranašumą. Talentingais žaidėjais išsiskiria saugų grandis, turi ir potencialiai galinčių sužibėti puolėjų, tačiau kiek silpniau atrodo gynyboje. Svarbus vaidmuo teks veteranui Deivydui Lunskiui.

Tauragės "Tauras"

Atėjo: Martynas Matuzas, Paulius Smaryginas ("Kauno jėgeriai"), Robertas Freidgeimas ("Vilnius"), Arvydas Rudžionis (Kauno "Rodiklis"), Andrius Paulauskas (Plikių "Sakuona"), Andrius Puotkalis, Ernestas Šetkus, Tomas Sirevičius (visi - Vilniaus "Žalgiris"), Karolis Jasaitis (Marijampolės "Sūduva"), Bertrandas Ngapounou ("Okžetpes", Kazachstanas), Iulianas Bursucas (Mogiliovo "Savit", Baltarusija), Valerijus Mižigurskis ("Kaizar", Kazachstanas), Jaunius Mockus;

Išėjo: Modestas Stonys (Narvos "Trans", Estija), Marius Bezykornovas ("LKKA ir Teledema"), Aidas Fabijonas, Darius Artiomovas, Šarūnas Litvinas.

Pasiruošimas ir tikslai:

Daugiausiai naujokų turintis klubas ne tik tarp A lygos debiutantų, tačiau ir tarp visų A lygos komandų. Ambicinga "Tauro" vadovybė po pergalės I lygoje praėjusį sezoną žiemą daug dirbo ieškodama naujų žaidėjų ir sugebėjo suburti bent jau ant popieriaus gana pajėgiai atrodančią komandą.

"Po praėjusio sezono "Tauras" gerokai sustiprėjo, tačiau dabar yra daug traumuotų futbolininkų. Vis dėlto tikiuosi, kad žaisime sėkmingai ir nebūsime žemiau nei per turnyro lentelės vidurį", - vylėsi "Tauro" strategas Edvardas Malkevičius.

Net septyni "Tauro" naujokai pernai ar anksčiau žaidė "Žalgiryje", kaip ir dabartinis ekipos trenerio asistentas Eimantas Poderis. Jis dar pats karjeros baigti neskuba ir gali atnešti daug naudos tauragiškių pasirodymui šių metų čempionate. Tiesa, "Tauras" daugiausiai vilčių deda ne į A lygą, o į LFF taurės turnyrą, kurį laimėjęs atvertų sau kelią į UEFA Europos lygą.

Kovai taurės pusfinaliuose, kurie vyks jau balandį, tauragiškiai ruošėsi intensyviai ir sužaidė daugiausiai rungtynių iš A lygos klubų, o taip pat vienintelis surengė stovyklą užsienyje. Dauguma rezultatų buvo nesėkmingi, tačiau taip "Tauras" gerai "apšilo kojas" sezonui.

Daug lems pasirodymas LFF taurės turnyre - klubas rizikingai pasirašė sutartis su daugeliu žaidėjų pusmečiui, tikėdamasis, jog patekimas į Europos taures leistų išlaikyti pajėgią ekipą. Komandoje silpnų vietų beveik nėra. Puolime Tauragės klubui gali kurį laiką tekti verstis be atakų lyderio Sergejaus Čelochsajevo.

Gargždų "Banga"

Atėjo: Marius Birškys, Rimantas Cepovas (abu - Kauno "Rodiklis"), Germanas Vaniuchinas (Salantų "Salantas"), Gytis Gailius (Klaipėdos "Atlantas"), Vaidas Žutautas ("Vėtra"), Darius Žutautas ("Ventspils", Latvija), Egidijus Vaitkūnas ("Žalgiris"), Darius Tamašauskas ("Sūduva"), Awenayeri Douglasas ("Atlantas"), Mindaugas Vijeikis;

Išėjo: Orestas Buitkus ("Isola Liri", Italija), Andrius Gedgaudas (Raino TSV, Vokietija), Tomas Rimas (Narvos "Trans", Estija), Robertas Šmitas ("Šilutė"), Maksimas Alilujevas (Klaipėdos "Glestum"), Marselas Balasanovas, Martynas Karalius, Nerijus Marcinkevičius, Paulius Ukrinas, Gediminas Zubernis.

Pasiruošimas ir tikslai:

Į A lygą tik prieš savaitę vis dėlto patekusi "Banga" komandą A lygai formavo praktiškai tik paskutinę savaitę. Dieną prieš čempionato pradžia "Banga" pastiprino vartininko poziciją veteranu Vaidu Žutautu, o gynyboje turės A lygos po klajoti užsienyje parklydusį Darių Žutautą ir jaunuosius "Žalgirio" auklėtinius Egidijų Vaitkūną bei Darių Tamašauską, kuris pernai žaidė ir "Taure", ir "Sūduvoje".

Gargždiškiai nespėjo pakeisti su klubu atsisveikinusius patyrusius atakuojančius žaidėjus Orestą Buitkų, Andrių Gedgaudą ir snaiperį Martyną Karalių.

"Tikiuosi, kad juos deramai pakeis kiti", - vylėsi pernai sezono viduryje prie ekipos vairo stojęs Valdas Ivanauskas. Jis pripažino, jog komanda buvo rengiama I lygai, todėl iškilo nemažai problemų, kai per keletą dienų teko peržiūrėti komandos sudėtį.

Ruošdamasis sezonui Gargždų klubas sužaidė vos penkerias rungtynes, per kurias išbandė vos tris naujokus.

Apie tikslus "Bangos" vyriausiasis treneris kalba atsargiai.

"Sieksime, kad jauni futbolininkai tobulėtų. Manau, A lygoje "Banga" nebus prasta komanda".

Gynyboje "Banga" didesnių bėdų neturės. Saugų grandyje ir puolime komanda veikiausiai susidurs su rimtomis problemomis, nes ten gargždiškiai beveik neturi A lygos kovose užgrūdintų žaidėjų.

Kauno "LKKA ir Teledema"

Atėjo: Marius Bezykornovas ("Tauras"), Dainius Kunevičius (FBK "Kaunas"), Kostas Makarevičius ("Rodiklis"), Eisvinas Utyra (Jonavos "Lietava"), Donatas Bendinskas, Karolis Vasiliauskas, Vladas Petkevičius (visi - "Kauno jėgeriai"), Paulius Ramanauskas (Kauno FM "Spyris"), Mantas Kaminas (Kelmės FK-VJSM), Mindaugas Grigaitis, Marius Žvirgždys (abu - Plungės "Babrungas"), Mantas Karčiauskas ("Prienai");

Išėjo: Valentinas Jeriomenko (Minsko "Lokomotiv", Baltarusija), Aurimas Ivaškevičius, Edvinas Sirius, Arminas Jonaitis, Gintaras Viskačka, Algis Butėnas;

Pasiruošimas ir tikslai:

Praėjusio sezono I lygos vidutiniokai gali pasigirti, jog statosi 3 tūkstančių vietų stadioną ir atstovaus Kaunui, tačiau iki praėjusių metų rezultatais laikinojoje sostinėje nusileisdavo ne tik FBK "Kaunui", bet ir "Rodikliui" bei "Kauno jėgeriams". Būtent žaidėjais iš pastarųjų ekipų daugiausiai ir bandė stiprintis.

"Ankstesnė komandos sudėtis buvo per silpna žaisti A lygoje, todėl teko pakviesti naujų futbolininkų", - pasakojo "LKKA ir Teledemos" strategas Viačislavas Novikovas.

Pasiteiravus, ar ekipai bus keliamas tik kuklus tikslas - neiškristi iš A lygos, V. Novikovas atsakė: "Kodėl tik neiškristi? Galime kaip lygūs su lygiais žaisti su "Banga", "Kruoja", gal net ir "Šiauliais".

"LKKA ir Teledema" klubas "Bangai" ir "Šiauliams" pagal pajėgumą nusileidžia. Vieninteliai daugiau A lygos patirties turintys žaidėjai - abu ekipos naujokai. Dar keli futbolininkai aukščiausiame lyguje žaidė trumpai, o didžiąją dalį ekipos sudaro LKKA studentai. Jiems teks pasistengti išvengti sutriuškinimų ir kautis dėl išlikimo su "Kruoja".

Pakruojo "Kruoja"

Atėjo: Kęstutis Mykolaitis (Kėdainių "Nevėžis"), Viktoras Raskovas ("Šiauliai"), Lauras Januševičius (Jonavos "Lietava"), Dalius Kišla (Šiaulių "Juventa-99), Virginijus Šimkus (Šiaulių "Aitvaras"), Mantas Uselis, Evaldas Gasiūnas;

Išėjo: Aurimas Leščinskas, Kęstutis Mordasas, Valdas Šimkūnas, Vaidas Garšvinskas;

Pasiruošimas ir tikslai:

Dar prieš penkerius metus II lygoje rungtyniavęs Pakruojo klubas yra didžiausias A lygos siurprizas. Pirmenybėse dalyvauti nedidelio miestelio klubui - jau didelis pasiekimas.

"Jei būtume anksčiau sužinoję, kad žaisime A lygoje, komandą komplektuotume kitaip. Dabar didelių ambicijų neturime. Mūsų tikslas - neiškristi iš A lygos", - pripažino "Kruojos" vyriausiasis treneris Aidas Dambrauskas.

Žinomiausias "Kruojos" naujokas - buvęs "Šiaulių" puolėjas Viktoras Raskovas. Į komandą taip pat perėjo ir trys buvę "Ekrano" auklėtiniai Kęstutis Mykolaitis, Lauras Januševičius bei Mantas Uselis. Būtent žaidėjai iš kaimyninio Panevėžio ir Šiaulių sudaro didelę dalį ekipos. Visa Kruojos" komanda - mėgėjiška.

Pagal turimų žaidėjų patirti nenusileidžianti "LKKA ir Teledemai", su kuria ir konkuruos dėl išlikimo A lygoje. "Kruojai" gali trukdyti mažesnis profesionalumo lygis.

A lygos I turas:

Vilniaus "Vėtra" - Kauno "LKKA ir Teledema";

Marijampolės "Sūduva" - Gargždų "Banga";

"Šiauliai" - Tauragės "Tauras";

Panevėžio "Ekranas" - Pakruojo "Kruoja".