Pasikartojo keleto dienų senumo įvykiai - atrankos į 2010 metų pasaulio futbolo čempionatą Europos zonos 7 grupės rungtynės šeštadienį Kaune
identišku rezultatu. Pergalingą įvartį trečiadienį, kaip ir Kaune, vėl pelnė Franckas Ribery. Tik šį kartą jis pasižymėjo 75-ą, o ne 67-ąją minutę.

Lietuvos komanda vėl didžiąją mačo dalį praleido kruopščiai gindamasi ir priversdama nerimauti beveik 80 tūkst. stadione susirinkusių žiūrovų, tačiau vieną šimtaprocentę progą tituluotiems varžovams pavyko išnaudoti.

Kitame 7-osios grupės susitikime trečiadienį užfikstuotas kiek netikėtas rezultatas. Austrijos futbolininkai namuose 2:1 įveikė Rumunijos nacionalinę vienuolikę.

Turnyrinėje lentelėje prancūzai su 10 taškų aplenkė 9 taškus turinčius ir į trečiąją poziciją smuktelėjusius Lietuvos futbolininkus. Jiems įkandin su 7 taškais žengia austrai, o grupės lyderė - Serbija (12 tšk.).

Kitas atrankos rungtynes Lietuvos rinktinė birželio 6-ą dieną Kaune žais su Rumunijos futbolininkais.

Rungtynės

Nors pirmąjį smūgį į vartus iš labai toli ir labai netiksliai atliko Mindaugas Kalonas, jau po kelių minučių prancūzai kontroliavo padėtį aikštėje. 6-ą min. pirmąjį kampinį pakėlė Franckas Ribery, bet kamuolį pačiupo Lietuvos vartų sargas Žydrūnas Karčemarskas.

15-ą min. M. Kalonas atliko tolimą laisvą smūgį-perdavimą prancūzų vartų link, bet sėkmingai savo bastioną apgynė Steve'as Mandanda. Poe kelių minučių Darvydas Šernas prancūzų aikštės pusėje perėmė kamuolį ir greitai kirto į baudos aikštės prieigas, tačiau susidūręs su trimis varžovais griuvo. Mačo arbitras Howardas Webbas lietuviui nedvejodamas parodė geltoną kortelę už vaidybą.

Po šios akimirkos Prancūzijos futbolininkai nusprendė nebejuokauti ir visiškai užgulė lietuvių vartus. Aikštės šeimininkų atakos vis aštrėjo ir po kelių Thierry Henry bei F. Ribery išpuolių „sausą“ rezultatą gelbėjo tik Ž. Karčemarskas arba gynėjų kamuolio išspyrimai bet kuria kryptimi.

30-ą min. Yoannas Gourcuffas Lietuvos rinktinės baudos aikštėje įsirėžė į mūsiškius ir krito lyg pakirstas, tačiau arbitras H. Webbas lygiavertę situaciją traktavo sąžiningai, patį prancūzą nubausdamas geltona kortele.

Vėliau Prancūzijos rinktinės atakos kiek aprimo, tačiau iniciatyva vis dar akivaizdžiai priklausė jiems. Svečiams pavyko atsakyti tik netikėtu Sauliaus Mikoliūno reidu kairiuoju kraštu, kai pražiopsotas saugas pabėgo į priekį ir perdavė kamuolį į baudos aikštę, tačiau ten jo niekas iš lietuvių nepasitiko.

Tuo metu prancūzų atakoms labai stigo tikslumo ir rezultatas po pirmojo kėlinio liko dėsningas – 0:0. Teisėjui paskelbus pertrauką, pasigirdo nepatenkintų Prancūzijos rinktinės aistruolių švilpimas.

Antrasis kėlinys prasidėjo labai panašiai, kaip ir pirmasis. Lietuviai pirmi surengė ataką ir gavo teisę atlikti pirmąjį kampinį smūgį, bet po jo gražus Arūno Klimavičiaus smūgis per save buvo netikslus. Iškart po šios atakos Prancūzijos futbolininkai vėl užgulė mūsiškių vartus, tik vis dar be tikslių atakų užbaigimų.

59-ą min. aikštėje pasirodęs Karimas Benzema atliko bene pavojingiausią viso mačo smūgį į vartus, bet Ž. Karčemarskas kamuolį pagavo. Prancūzai tiesiog apsigyveno prie Lietuvos rinktinės vartų, bet tanki mūsiškių gynyba vis dar laikėsi.

Retą išpuolį atliko aikštėje po keitimo pasirodęs Mantas Savėnas, bet jo tolimą smūgį - pirmąjį į iš Lietuvos atstovų vartų stačiakampį - atrėmė varžovų vartininkas S. Mandanda.

74-ą min. rezultatyviausias Prancūzijos pirmenybių puolėjas Andre-Pierre'as Gignacas smūgiavo į išorinę vartų dalį, bet po kelių minutės jau prisidėjo prie įvarčio. Perėmęs kamuolį Bacary Sagna pasiuntė jį per pusę aikštės į priekį Karimui Benzema, šis dar toliau T. Henry. „Barcelona“ klubo puolėjas kamuolį permetė į priešingą kraštą A.-P. Gignacui, o šis vienu lietimu atgal į kairę F. Ribery, kuriam beliko paridenti kamuolį į tuščius vartus iš kelių metrų - Lietuvos rinktinės gynėjai prieš improvizuotą ir greitą kombinaciją nesuspėjo.

82-ą minutę Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris griebėsi šiaudo ir vietoje saugo Lino Pilibaičio išleido puolėją Andrių Veličką. Tačiau padėtis nepagerėjo - aikštės šeimininkai, nors ir vangiau, bet užtikrintai atakavo, o 87-ą min. K. Benzema iš maždaug 20 metrų smūgiuotas kamuolys praskriejo tik kiek virš skersinio.

Sudėtys:

Prancūzijos rinktinė: Steve Mandanda, Patrice Evra, William Gallas, Sebastien Squillaci, Bacary Sagna, Lassana Diarra, Alou Diarra, Franck Ribery, Yoann Gourcuff (57 min. Karim Benzema), Peguy Luyindula (69 min. Andre-Pierre Gignac), Thierry Henry.

Lietuvos rinktinė: Žydrūnas Karčemarskas, Arūnas Klimavičius, Andrius Skerla, Marius Žaliūkas, Vidas Alunderis, Saulius Mikoliūnas (65 min. Edgaras Česnauskis), Mindaugas Kalonas (59 min. Mantas Savėnas), Deividas Šemberas, Darvydas Šernas, Linas Pilibaitis (82 min. Andrius Velička), Tomas Danilevičius.

Lietuvos rinktinės strategas Joce Couceiro lyginant su šeštadienio maču starto sudėtyje atliko net 5 keitimus. Prancūzijos rinktinėje dėl kortelių limito negalintį žaisti Jeremy Toulalaną pakeitė Alou Diarra.

Turnyrinė lentelė: (vieta, komanda, žaista, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai)

1.Serbija540112-512
2.Prancūzija53117-610
3.Lietuva63036-59
4.Austrija52127-87
5.Rumunija51136-104
6.Farerų salos40131-51

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją