Staigus eritrocitų kiekio pasikeitimas gali būti neleistinų medžiagų vartojimo požymis, tačiau pačias medžiagas aptikti kraujyje gali būti itin sudėtinga.

Tarptautinė dviračių sporto sąjunga (International Cycling Union - UCI) atliko pirminius šio būdo tyrimus. Per maždaug metus iš 804 dviratininkų buvo paimti 8300 kraujo mėginių. Neseniai paaiškėjo, kad nedidelis kiekis šių sportininkų dabar bus stebimi įdėmiau.

Tikimasi, kad toks sportininkų pasas galės pasitarnauti ir kaip teisinis įrodymas. Tačiau UCI sudaryta ekspertų komisija vis dar aiškinasi, ar tokiu būdu gauti duomenys yra pakankamai patikimi, kad jais būtų galima remtis teismuose.

Klausimas yra labai jautrus, nes pirmieji teisiniuose bylinėjimuose panaudoti sportininkų pasai bus lyg visos idėjos patikrinimas mūšio lauke.

„Visi laukia pirmosios bylos, kad sužinotų kaip viskas eisis“, - sakė Pasaulinės antidopingo agentūros (World Anti-Doping Agency - WADA) generalinis direktorius Davidas Howmanas.

WADA, kuri nėra susijusi su UCI vykdomu tyrimu, netrukus išleis standartizuotus protokolų aprašus, kuriuos sportininkų „pasų“ tyrimams galės naudoti akredituotos laboratorijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją