Ši mėgėjų lyga buvo įkurta 2005 m. ir nuo profesionalaus futbolo skiriasi tuo, kad rungtynių metu neribojamas keitimų skaičius. SFL negali rungtyniauti tik elitinės A lygos futbolininkai, tačiau čia nedraudžiama dalyvauti kitų Lietuvos – LFF I, LFF II ir LFF III – divizionų žaidėjams .

Įspūdinga plėtra

Įspūdinga yra ir SFL plėtros dinamika. 2005 m. metais Vilniuje startavo tik 19 komandų, 2006 m. - 24, 2007 m. - 37, 2008 m. SFL dalyvavo jau 53 klubai (48 komandos Vilniaus bei 5 Klaipėdos apskrityse).

Buvo įkurta viešoji įstaiga „Sekmadienio futbolo lyga“, kuriuos dalininkai yra futbolo klubai „Prelegentai“ ir „Mažoji statyba“ bei žinomas šalies arbitras Paulius Malžinskas, kaip fizinis asmuo.

„Stiprėjame, vystomės ir augame savo jėgomis. Negauname valstybės lėšų, todėl patys turime išgyventi. Mes – nevalstybinė institucija, kuriai Lietuvos futbolo federacija (LFF) negali skirti lėšų. Patys turime ieškoti rėmėjų, išlaikome ir tobuliname interneto puslapį. Tam išleidžiame nemažai pinigų. Klubų startiniai įnašai sudaro didelę dalį mūsų biudžeto“, – DELFI sakė SFL vadovas P. Malžinskas.

Šiuo metu vykstančiame „Žiemos taurės“ turnyre dalyvauja 48 komandos, o sezono pradžioje laukiama, kad SFL rungtyniaus 60 komandų – 5 pogrupiai po 12 ekipų.

„Kadangi vienas klubas registruoja 35 žaidėjus, tokiu būdu SFL vienija apie 2000 aktyvių futbolininkų, o su jų šeimų nariais ir draugais kiekvieną savaitgalį susidaro 3000 žmonių, besidominčių futbolu, grupė. Klubai laikosi asmeninių ryšių dėka, žaidėjai moka 200-300 litų metinį klubo nario mokestį. Taip sudaromas komandos biudžetėlis“, – pasakojo P. Malžinskas.

Dėl krizės neverkia

Paklaustas, ar visuotinė ekonomikos krizė negąsdina futbolininkų-mėgėjų, SFL vadovas buvo atviras.

„Mūsų žaidėjai aukoja savo lėšas, laiką ir neverkia dėl krizių. Mes nemanome, kad sportą turi paliesti krizė. Viskas priklauso nuo to, kaip dirbi. Mes išsaugojome visus pagrindinius rėmėjus, kurie pagalbos mums nesumažino arba sumažino nesmarkiai.

Viena stambi kompanija, kuri jau atsisako remti kitus projektus, mus pasiliko savo sąrašuose. Taip pat turime pasirašyti rėmimo sutartį su vienu rimtu banku“, – apie padėtį kalbėjo P. Malžinskas.

Tragiškai trūksta futbolo aikščių

SFL rungtynės šeštadieniais ir sekmadieniais nuo 10 iki 20 val. vyksta visuose Vilniaus miesto ir jo apylinkių stadionuose. Lyga ir sunkmečiu turi ketinimų tvarkyti apleistas ir įrengti naujas futbolo aikštes Baltupiuose, Grigiškėse ir Kalnų parke.

„Patys savo lėšomis 2008 m. parengėme apleistos aikštės prie „Ventos“ gamyklos Jomanto parke sukūrimo ir sutvarkymo studiją, kuri rado pritarimą Vilniaus savivaldybėje. Pasirašėme sutartį su valdininkais dėl projektinio pasiūlymo įrengti futbolo aikštes. Savivaldybė ruoš detalųjį šios teritorijos planą. Norime, kad parkas taptų aktyvaus laisvalaikio vieta ir nesirengiame ten statyti jokių komercinių pastatų.

Grigiškių aikštė naudojama nuo ryto iki vakaro. Po dviejų mėnesių joje nelieka nė lopinėlio vejos. Jos ateitis neaiški, nes vieta paskelbta bešeimininkiu turtu, Kalnų parko stadionas priklauso VRM, o mes norėtume ten įrengti 7 futbolo aikštes ir sutvarkyti visą aplinką“, – infrastruktūros tobulinimo planus dėstė SFL vadovas.

Jei nesiskundžiama teisėjais – mačas neįvyko

Sakoma, jei nėra nusiskundimų teisėjavimu, vadinasi futbolo rungtynės neįvyko.

„Skundai dėl teisėjavimo – futbolo dalis. Tačiau SFL dažnai skundų negauna. Pavyzdžiui, 2008 m. nebuvo nė vieno incidento, muštynių ar chuliganizmo atvejų, o juk rungtynių skaičius viršija 400.

Pernai neįvyko tik dvejos rungtynės, nes SFL nuostatai – labai griežti. Pirmą kartą neatvykusi komanda padengia aikštės nuomos ir teisėjavimo išlaidas bei sumoka nemažą baudą, o po antro sykio tokia ekipa gali būti pašalinta iš lygos. Niekas nerizikuoja“, – konstatavo P. Malžinskas.

Konkurencijos nejaučia

SFL konkurentė yra Vilniaus apskrities futbolo federacija (VAFF), kuri rengia savo varžybas.

„Konkuruojame su VAFF pirmenybėmis. SFL veiklos pradžioje turėjome 14 komandų, jie – 36, dabar tas santykis jau – 60:12 mūsų naudai. Mes dirbtinai neviliojame komandų į SFL. Futbolininkai renkasi tą čempionatą, kur jiems žaisti yra įdomiau, kur pateikiama gausesnė informacija, kur sudaromi tikslūs tvarkaraščiai, kur yra tvarka“, – sakė P. Malžinskas.

SFL ginčai su asociacija „Sportas visiems“

SFL pateikė prašymą Teisingumo ministerijai ir lygai buvo suteiktas Lietuvos vardas. Taip siekiama oficialiu keliu, kaip visuomeninei mėgėjiškai organizacijai, gauti nors nedidelį valstybės finansavimą.

„Lietuvos Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) finansuoja tik visos Lietuvos mastu veikiančias organizacijas. Finansavimas vyksta per organizaciją „Sportas visiems“. Jiems KKSD skiria nemažas lėšas, o „Sportas visiems“ jas skirsto savo nariams.

SFL nuėjo ilgą kelią, kol gavo teisę vadintis Lietuvos sekmadienio futbolo lyga. Pateikėme prašymą „Sportas visiems“ vadovams tapti jų nariais, bet nebuvome priimti, nes mes, esą, nevykdome veiklos visos Lietuvos teritorijoje“, – nuostabą tokiu sprendimu išreiškė P. Malžinskas.

SFL varžybos vyksta ne tik Vilniuje, bet ir Klaipėdos regione, kur 2007 m. susibūrė 7 komandos, o 2009-aisiais jų skaičius turėtų išaugti iki 12, Panevėžyje vasario mėnesį skelbiama registracija ir tikimasi, kad atsiras 6-8 komandos.

„Plėtros Kaune ir Šiauliuose kol kas nenumatome, nes reikia pirma tinkamai susitvarkyti reikalus ten, kur jau pradėjome darbą. Viską norime daryti žingsnelis po žingsnelio. Dirbame 2-3 žmonės ir mums trūksta laiko ir jėgų. Didinti administraciją negalime, nes automatiškai didėja išlaidos“, – aiškino SFL prezidentas. SFL prezidentas turi savo nuomone, kodėl lyga yra neparanki asociacijai „Sportas visiems“.

„Sportas visiems“ nenori įsileisti aktyviai veikiančio nario, nes dabar šią organizaciją sudarančios mistinės narės realiai nieko neveikia. SFL turėjo KKSD, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ir visas kitas reikalingas rekomendacijas, bet to neužteko. Sporto departamentas yra „Sporto visiems“ vienas iš steigėjų, rekomenduoja mus priimti, o KKSD pavaldiniai to nedaro“, – stebėjosi P. Malžinskas.

Ydinga pinigų skirstymo sistema

Pasak P. Malžinsko, sugalvota ydinga pinigų skirstymo sistema.

„Sugalvota ydinga schema – pinigų skirstymas per kažką. Visos narės juk galėtų tiesiogiai teikti paraiškas KKSD finansinei paramai gauti, o pinigai būtų skiriami pagal tai, kas ką veikia ir kokius projektus vykdo. O dabar viskas yra paskiriama tarpininkei, kuri yra niekam neatskaitinga asociacija – „Sportas visiems“.

Tai organizacija, gaunanti lėšas masinio sporto plėtrai ir vystymuisi, o jas skirstanti pagal nežinomus kriterijus“, – svarstė P. Malžinskas.

Pasitarę su teisininkais, SFL vėl teiks prašymą tapti „Sportas visiems“ nariais.

„Jei vėl neįtiksime, pateiksime ir apeliaciją. Mes žmonės taikūs ir ieškome kompromiso, bet jei yra neteisybė, tokius klausimus viešinsime. Kreipsimės į KKSD, Vilniaus savivaldybės administraciją ir problemos savieigai tikrai nepaliksime.“

„Sportas visiems“ nebus palaida bala

50 tūkst. narių vienijančios asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Vasiliauskas turi savo argumentų, kodėl sekmadieninė mėgėjų futbolo lyga nėra jos narė.

„Asociacijos „Sportas visiems“ narės turi būti visuomeninės organizacijos, o ne Viešosios įstaigos, kaip SFL. Jie patys yra Viešoji įstaiga, dalis jų narių yra Viešosios įstaigos. Mes negalime prieštarauti savo nuostatams ir įstatams. SFL vadovai mūsų reikalavimus puikiai žinojo. Jiems ne kartą tai buvo sakyta. Tačiau SFL vis tiek braunasi į asociaciją „Sportas visiems“ per jėgą. SFL informuoja žiniasklaidą ne taip, kaip yra iš tiesų“, – DELFI teigė A. Vasiliauskas.

Pasak „Sportas visiems“ prezidento, asociacija nėra uždara kasta.

„Mes neatstumiame nieko, bet nauji nariai turi atitikti mūsų asociacijos reikalavimus. Jei mes dėl vienos organizacijos kaitaliosime savo nuostatus ir tradicijas – bus netvarka. Rytoj pas mus jau prašysis Uždarosios akcinės bendrovės (UAB). Tada mes būsime ne rimta organizacija, o palaida bala“, – DELFI sakė „Sportas visiems“ vadovas.

A. Vasiliauskas pateikė keletą rekomendacijų SFL vadovams.

„Pasikeiskite įstatus, vykdykite veiklą visoje Lietuvoje, tada prašome ir kviečiame į mūsų gretas. Kuo daugiau mūsų – tuo geriau. Mes tik džiaugsimės nauju nariu. Kita vertus, asociacija „Sportas visiems“ ne mano asmeninė nuosavybė. Yra tarybos sprendimas, o ten mano balsas yra lygus su kitų narių balsais. SFL plėtra į Klaipėdą ir Panevėžį dar bus. Mes negalime avansu priimti narių už jų ateities veiklą. Be de jure turi būti ir de facto. Mes turime darbo, užsiėmimo ir įvairių veiklų, turime puikių žmonių. O SFL su Dievuliu palinkėsiu geros kloties“, – gero ūpo neprarado A. Vasiliauskas.

Papildoma medžiaga:

– Lietuvos asociacija „Sportas visiems” 1991 m. įkurta visuomeninė organizacija, savanoriškais pagrindais vienijanti LR Teisingumo ministerijoje įregistruotas respublikines visuomenines kūno kultūros, sporto ir turizmo organizacijas, plėtojančias sveikatą stiprinančią kūno kultūrą ir mėgėjų sportą.

– Pagrindiniai asociacijos tikslai siekti visuomeninės gerovės kūno kultūra ir sportu stiprinant žmonių sveikatą, propaguoti sveiką gyvenseną, organizuoti kūno kultūros, neprofesionalaus sporto ir poilsio renginius įvairaus amžiaus žmonėms.

– Asociacijos nariai jungia beveik 500 klubų ir teikia jiems organizacinę, metodinę pagalbą, rengia respublikines varžybas, čempionatus, pirmenybes ir organizuoja bendras šventes, mokomuosius renginius.

„Sportas visiems“ svarbiausi renginiai:

– „Žiemos sportas visiems", Ignalina, vasario 14-15 d.

– „Snaigės“ slidžių žygiai kiekvieną savaitgalį Vilniaus apylinkėse, 2009 m.

– Seniūnijų sporto žaidynės – 2008 m. - 1 mln. Lt.

– „Sportas visiems“ pagrindinių sporto renginių organizavimas 2008 m. – 202 tūkst. Lt (Festivalis „Sportas visiems“ vyko 2008.05.30 - 06.01 Palangoje. Jo metu, pvz., buvo surengtos ir pasagos mėtymo varžybos);

šaltinis: www.sportasvisiems.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją