Australija yra jau trečiasis "Tūkstantmečio odisėjos" metu aplankytas pasaulio žemynas, o Adelaidės lietuvių bendruomenė - ketvirtoji, gavusi Lietuvos Respublikos Prezidento kvietimą 2009 m. liepos 6 dieną kartu švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį.

Ketvirtadienio popietę sėkmingai pasiekusi Adelaidės miesto uostą, trečioji patriotinį žygį aplink pasaulį tęsianti Lietuvos buriuotojų įgula Šv. Kalėdas šventė su juos šiltai sutikusia Adelaidės lietuvių bendruomene bei ketvirtojo "Tūkstantmečio odisėjos" etapo įgula.

Lapkričio 27 d. bures į Australiją pakėlusios jachtos "Ambersail" trečiosios įgulos kapitonas T. Rymonis tvirtino, kad šio etapo metu pagrindinė užduotis buvo plaukti vengiant didelių audrų ir silpnų vėjų. Kelionės metu jachta "Ambersail" leidosi į pietus, kirsdama 40? pietų platumos lygiagretę, ir didžiąją kelionės dalį plaukė taip vadinamąja "riaumojančių keturiasdešimtųjų" platuma, kur būdingi labai stiprūs vėjai ir didelis bangavimas.

Trečiojo etapo metu "Ambersail" įgula Indijos vandenyne pasiekė 10 000-ąją "Tūkstantmečio odisėjos' jūrmylę. Vėliau Lietuvos buriuotojų įgula buvo priversta atlikti rizikingą operaciją pavojingose Indijos vandenyno bangose. Tam, kad išlaikytų laivą į vėją prieš dideles bangas, įgula buvo nusprendusi nuleisti bures ir įjungti variklį. Atvirame vandenyne įgulos narys Algis Patašius turėjo nerti į vos 14 laipsnių temperatūros smarkiai banguojantį vandenyną ir vaduoti jachtos sraigtą, kuris buvo įsukęs vieną burinės virvės galą.

Šis "Tūkstantmečio odisėjos" etapas įeis ir į Lietuvos dailės istoriją. Pirmą kartą paveikslas buvo sukurtas Lietuvos jachtai plaukiant Indijos vandenyne. Kūrinio autorius - jachtos "Ambersail" trečiosios įgulos narys Romanas Borisovas.

Įpusėjus etapui, kelionės pusiaukelę savotiškai pažymėjo Šv. Pauliaus sala. Trečiajai įgulai tai buvo vieninteliai žemės lopinėliai ilgoje kelionėje iš Afrikos į Australiją. Kadangi pusiaukelę reikėjo įamžinti, įgulos narys R. Borisovas sugalvojo parašyti laišką ir, įkišus į butelį, jį išmesti prie Šv. Pauliaus salos.

Vos praplaukusi Šv. Pauliaus salą jachtos "Ambersail" įgula tapo ciklono formavimosi liudininkais. Tada prognozuotas 30 mazgų vėjas naktį sustiprėjo iki 45 - 48 mazgų, o išaušus sulaukta visų 53. Rytas buriuotojus pasitiko su didelėmis kaip kalnai vandenyno bangomis. Išvairuoti buriuotojams buvo labai sunku. Audros metu jachtos greitis siekė 30 mazgų. Kol kas tai yra didžiausias "Tūkstantmečio odisėjos" metu užfiksuotas jachtos greitis.

Patyrę vos ne viską, kas priklauso beveik mėnesį trukusiam buriavimui Indijos vandenyne, jachtos "Ambersail" įgula paminėjo Šv. Kūčių šventę. Jachtą papuošė įgulos narių iš įvairių medžiagų pagaminta kalėdinė eglutė, buriuotojai dovanų gavo R. Borisovo nutapytas akvareles. Trečiosios įgulos narys, pirmasis "Tūkstantmečio odisėjoje" plaukiantis profesionalus kokas Sigitas Daugnoras, visą kelionę rūpinęsis sveika, skania ir sočia likusių dešimties buriuotojų mityba, paruošė šventinį Kučių stalą.

Į ketvirtąjį "Tūkstantmečio odisėjos" etapą Adelaidė - Melburnas - Sidnėjus - Oklendas tūkstantmečio kvieslių įgula, vadovaujama kapitono Naglio Nasvyčio, bures pakėlė penktadienį, ankstyvą gruodžio 26-osios rytą Lietuvos laiku. Planuojama, kad dvylikos buriuotojų įgula per 6 paras, įveikdama 1 060 jūrmylių atstumą, aplankys Australijos miestus Melburną ir Sidnėjų. O po to jų laukia dar 6 parų ir 1 280 jūrmylių kelionė į Naujosios Zelandijos miestą Oklendą.

Per įvykusius tris "Tūkstantmečio odisėjos" etapus įveiktas didesnis nei 15 476 jūrmylių atstumas.

Lietuvos buriuotojai jachta "Ambersail" išplaukė į "Tūkstantmečio odisėją", kad pristatytų pasauliui Lietuvą, švenčiančią garbingą jubiliejų ir pakviestų viso pasaulio lietuvius švęsti Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį vienu metu visuose penkiuose kontinentuose. Per devynis kelionės mėnesius 120 Lietuvos buriuotojų apiplauks penkis žemynus, aplankys 24-as pasaulio lietuvių bendruomenes 19-oje šalių. Planuojama, kad per daugiau nei 200 plaukimo parų 11-a įgulų įveiks daugiau nei 37 tūkstančius jūrmylių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją