Dabar galimų rėmėjų skaičių dar labiau sumažino pasaulio finansinė krizė - ne vienas klubas užsiminė apie biudžeto mažinimą. Tačiau tuo futbolo piniginės bėdos nesibaigia - visų sporto šakų atstovai nuo kitų metų turės mokėti dvigubai daugiau mokesčių.

Pagal naują mokesčių sistemą nuo 2009 metų sportininkų algoms prie dabar esančio 15 procentų gyventojų pajamų mokesčio prisidės ir panašiai procentų sudarantys mokesčiai už sveikatos bei socialinį draudimą. Todėl suma, kurią klubams teks išleisti mokesčių valstybei apmokėjimui, padidės dvigubai. Visi mokesčiai 2010 metais išaugs dar labiau.

Įsigaliojus naujiems įstatymams, dabartinis metinis A lygos ir I lygos futbolo klubų algų biudžetas, siekiantis apie 20 milijonų litų, kitais metais dėl mokesčių turėtų padidėti 5 milijonais litų, o 2010 metais - 10 milijonų. Atitinkamai išlaidos didėtų ir Lietuvos futbolo federacijai, kuri skiria pinigus šalies rinktinių ir futbolo akademijų išlaikymui.

Suvienijo futbolą ir krepšinį

Dauguma sporto organizacijų pasipiktino tokiu valdžios sprendimu. Lietuvos krepšinio lyga paskelbė netgi streiką ir atšaukė savaitgalį turėjusias vykti rungtynes. Nepasitenkinimas naujuoju įstatymu suvienijo krepšininkus ir futbolininkus suvienijo - Lietuvos futbolo ir krepšinio federacijų, Nacionalinės futbolo klubų asociacijos (NFKA) ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) vadovai pasirašė bendrą kreipimąsi į valdžią.

Kreipimęsi argumentuojama, jog profesionalūs sportininkai turi mokėti socialinio draudimo bei sveikatos draudimo mokesčius, bet negali pretenduoti į atitinkamą kompensaciją traumos ar ligos atveju, o užsidirbti sau pensiją turi mažai laiko. Taip pat skiriasi sporto veiklos bei darbo sutarčių terminai ir nutraukimo sąlygos.

"Pagrindinė Lietuvos sporto visuomenės kreipimosi esmė yra ne prašymas taikyti Lietuvos profesionaliam sportui išskirtines apmokestinimo sąlygas, bet sukurti prielaidas klubams, kurie Lietuvoje dar nėra sukūrę ekonominio pagrindo sporto verslui, išgyventi šių drastiškų pasikeitimų sąlygomis", - teigiame pranešime.

Sportininkai prašo, kad "socialinio draudimo ir sveikatos draudimo sistema atsižvelgtų į sportinės veiklos specifiką" ir būtų sukurtas "atskiras sporto rėmimo fondas, kuris kompensuotų staigų mokestinės situacijos pasikeitimą".

Klubų vadovų nusivylimas vieningas

Futbolas.lt apklausti kelių futbolo klubų vadovai vieningai išreiškė nusivylimą naujais mokesčiais.

"Suprantama, kad šiam įstatymui nepritariu. Taupyti kultūros ir sporto sąskaita - absurdas", - sakė "Šiaulių" klubo direktorius Saulius Lesnickas.

"Žinoma, kad nieko gero tas įstatymas nežada. Ne tik "Taurui", bet ir visiems jis apsunkins finansinę situaciją", - pritarė į A lygą pretenduojančio Tauragės "Tauro" direktorius Andrius Bendikas.

"Kaip aš kitaip galėčiau vertinti šitą įstatymą, jeigu ne neigiamai? Sunku pasakyti, kas toliau bus, jeigu šis įstatymas įsigalios", - svarstė klausė šalies čempiono Panevėžio "Ekrano" prezidentas Aušrys Labinas.

"Kol kas įstatymas nėra pilnai priimtas. Tik ta dalis, kuri liečia "Sodrą". Bet kitą savaitę turėtų būti priimta viskas. Tada ir galima bus plačiau komentuoti. O dabar galima atsakyti tik tiek - blogai. Gal Lietuvai nereikia profesionalaus sporto?", - retoriškai klausė Marijampolės "Sūduvos" prezidentas Vidmantas Murauskas.

Ilgalaikė sutartis - ilgalaikiai didėjantys mokesčiai

Lietuvos futbolo federacijos prezidentas Liutauras Varanavičius apgailestavo, jog padidėję mokesčiai nepelnytai atsilieps tiems klubams, kurie yra pasirašę ilgalaikes sutartis su žaidėjais.

"Nesakau, kad futbolininkų nereikia apmokestinti. Bet klubai yra pasirašę su žaidėjais sutartis keliems metams. Šių kontraktų nenutrauksi taip, kaip paprastos darbo sutarties. Dažnu atveju nutraukus kelių metų sutartį, reikėtų sumokėti visą kontrakto sumą su visas mokesčiais. Mokesčiai staiga išaugo, o moka juk ne pats žaidėjas, o jo klubas", - aiškino LFF vadovas.

L. Varanavičius teigė manąs, kad naujasis mokesčių įstatymas gali sužlugdyti profesionalų sportą Lietuvoje.

"Mūsų klubai dar nėra susikūrę ekonominio pagrindo, kad vystytų futbolo verslą. Tad faktiškai šis įstatymas nustums sportą į megėjų lygį. Jeigu Lietuvai nėra vertybė profesionalus sportas - kito kelio nėra."

Sportas Lietuvoje - filantropija

Žemės ūkio bendrovių asociacijos "Stambus ūkis" prezidento bei "Agrovaldymo grupės" valdybos nario pareigas taip pat einantis "Ekrano" vadovas A. Labinas vylėsi, jog valdžia atsitokės ir persigalvos dėl dabartinės sistemos.

"Suprantu valdžią. Tokioje situacijoje, dar ir skubant, neįmanoma pagalvoti apie viską. Turbūt niekas nepaskambino konsultacijai nei į NFKA, nei į LFF. Tačiau sportas Lietuvoje negali būti pelningas - tai filantropija. Sportas gauna pinigus iš verslo ir sumoka dalį mokesčių. Tačiau dabar apmokestinimas būtų dvigubas. Jeigu manęs paklaustų, ar noriu, kad subankrutuotų valstybė - atsakyčiau ne. Bet ar sporto žlugimas išgelbės valstybę? Ar išgelbės tai, kad sporto sąskaita bus pastatyti Valdovų rūmai, suremontuota ministerija?", - kalbėjo Panevėžio klubo prezidentas.

"Įdomu, ar Lietuvos Respublika mokės pensiją mūsų legionieriams estui, moldavui ir serbui, už kuriuos aš turėsiu mokėti pinigus į "Sodrą"? Be to, po kiekvienų rungtynių 5-6 žaidėjai mūsų komandoje gauna mikrotraumas ir praranda dalį darbingumo. Jeigu "Sodra" už tai mokės ir nereikės man mokėti, aš tik džiaugsiuosi", - tęsė A. Labinas.

Klubai žlugti nežada

Vis tik, nepaisant gresiančių problemų, nė vienas iš kalbintų A lygos klubų atstovų nepranašavo visiško komandų kracho.

"Ekranas" tikrai išliks. Mes, ta "naujoji" klubo valdžia, veikėme kryptingai ir šiomis sąlygomis ieškosime galimybių. Galbūt teks kreiptis į žaidėjus, kad jie prisiimtų dalį atsakomybės", - sakė A. Labinas, paklaustas, kaip tai gali atsiliepti "Ekranui" jei naujieji įstatymai įsigalios.

"Nemanau, kad bus klubo bankrotas. Bet gali reikėti paleisti futbolininkus, kurie turi sutartis", - panašiai teigė ir "Sūduvos" prezidentas V. Murauskas.

"Jei šis įstatymas įsigalios, A lyg be abejo labai susilpnės ir pajaunės. Komandos rinksis pigesnį, o ne geresnį žaidėją. Jau šiemet sezono pabaigoje tokioje ekonominėje situacijoje rėmėjams buvo labai sunku įvykdyti savo įsipareigojimus klubams. Jeigu dar didės mokesčiai, komandos tikrai negalės išlaikyti geresnių žaidėjų" , - įsitikinęs "Šiaulių" direktorius S. Lesnickas.

Strategas iš užsienio taps per brangus?

Pavojaus varpais skambina ne tik klubai - nauji mokesčiai gali atsiliepti ir Lietuvos rinktinės tikslams bei jos žygiui 2010 metų Pasaulio čempionato atrankos varžybose.

Naujieji įstatymai nepriskiria trenerių prie sportininkų, todėl už juos teks mokėti dar didesnius mokesčius. Daugiau nei pusę to, ką gaus treneris, šio darbdaviai turės sumokėti į valstybės sąskaitas.

Dėl to susirūpinti buvo priversta LFF. Iškyla grėsmė, kad teks nutraukti sutartį su stebukladariu kai kurių futbolo gerbėjų vadinamu nacionalinės rinktinės strategu Jose Couceiro. Portugalas dirbti į Lietuvą atvyko šį rudenį ir prisidėjo prie kelių istorinių pasiekimų.

"Su treneriu esame pasirašę sutartį, pagal kurią visus mokesčius moka LFF. Kai mokesčiai išaugs tiek procentų, reikės spręsti klausimą - ar mes galime treneriui mokėti tokią algą? Juk valstybė mūsų neremia, o privatūs remėjai mažina paramos dydį dėl ekonominės situacijos", - sakė LFF prezidentas L. Varanavičius.

Laiko išspręsti finansines problemas Lietuvos futbolas turi iki pavasario - tiek Lietuvos rinktinė, tiek šalies klubai oficialių rungtynių sezoną pradės kovo mėnesį. A lygos startas numatomas kovo 15 dieną, o Pasaulio čempionato atrankos rungtynės tarp Lietuvos ir Prancūzijos vyks kovo 28-ąją.