Ar pritaikius naujoves pavyks Lietuvai, kuri šiuo metu pasaulio reitinge dalijasi 1-2 vietas, toliau diktuoti penkiakovės madas?

Federacijoje – sena valdžia

Po konferencijos posėdžio LŠPF prezidentu antrai kadencijai išrinktas Viktoras Majauskas, viceprezidentų pareigos atiteko Vytautui Polujanskui ir Kęstučiui Ruzgiui, kurie ieškos naujų rėmėjų, generaliniu sekretoriumi perrinktas Viačeslavas Kalininas, penkiakovininkų aplinkoje linksmai pravardžiuojamas „Dieduku“, o trenerių tarybos pirmininku liko Jurijus Moskvičiovas. Į vykdomąjį komitetą taip pat išrinkti Henrikas Eismontas ir Valentinas Mizgaitis.

„Sėkmė Pekino olimpiadoje, kur Edvinas Krungolcas ir Andrejus Zadneprovskis iškovojo sidabro ir bronzos medalius, pergalės pasaulio taurės varžybose ir Europos čempionate pakėlė Lietuvą pasaulio reitinguose. Tačiau mūsų laukia sudėtingas laikotarpis ir dėl ekonominės krizės, ir dėl naujovių mūsų sporto šakoje, - sakė V. Majauskas. - Penkiakovė Lietuvoje intensyviai vystosi, ugdomas perspektyvus jaunimas, gerais rezultatais džiugina mūsų merginos. Tikimės pergalių ir pagal naują reglamentą“.

Sportas aš šou?

Naujos penkiakovės taisyklės visame pasaulyje kol kas vertinamos nevienareikšmiai.

„Pirmosios varžybos parodys, ar naujos taisyklės pavers penkiakovę labiau atraktyvia ir įdomesne sporto šaka. Tarptautinė federacija nori populiarinti sporto šaką, glaudžiau bendradarbiauti su televizijomis, nes, pagal ankstesnį formatą, varžybos vykdavo per ilgai. Aš esu optimistas ir manau, kad lietuviai išliks penkiakovės lyderiais pasaulyje. Todėl mes norime 2010 metais Lietuvoje surengti Europos čempionatą“, - kalbėjo LŠPF vadovas.

Tuo tarpu patyręs treneris J. Moskvičiovas nerodo didelio susižavėjimo naujovėmis.

„Kai kuriems sportininkams naujovės bus palankios, kitiems bus sunku persiorientuoti. Tarkime, klasikinio šaudymo įgūdžiai dabar gali tik trukdyti. Viskas priklausys nuo konkretaus žmogaus. Kol kas naujas taisykles varžybose išbandė tik silpnesni pasaulio penkiakovininkai.

Mano nuomone, pasikeitimas – blogas dalykas. Penkiakovė prarado sportinį principą ir tapo šou elementų visuma. Tarptautinė federacija galutinio taško dar neapdėjo, todėl galima ir tolesnė taisyklių kaita“, - dėstė J. Moskvičiovas.

„Šiuolaikinė penkiakovė – turi būti šiuolaikiška. Čia, kaip krepšinis, kur sėkmingai prigijo tritaškis metimas ir 4 kėlinukų formatas. Anksčiau varžėmės 5 dienas, o dabar čempionas paaiškės per 1 dieną. Viskas pasaulyje tobulėja, penkiakovė tai pat, - naujovių privalumus vardino LŠPF generalinis sekretorius V. Kalininas. - 2010 m. Singapūre bus surengtos pirmosios jaunimo olimpinės žaidynės, į kurių programą įtraukta ir penkiakovė. Jei ten Lietuvos rinktinei seksis gerai, 2012-ųjų Londono olimpiadoje galėsime pretenduoti į tris medalius“.

V. Kalininas pripažino, kad naujos taisyklės turi ir pliusų, ir minusų.

„Turime tuos 4 metus išgyventi, spėti persiorientuoti ir žengti į priekį, priešingu atveju - žlugsime“, - pastebėjo specialistas.

„Jei naujovės gerai Tarptautinei federacijai, bus gerai ir mums, sportininkams, - nesiskundė Andrejus Zadneprovskis. - Varžybos vyks trumpiau, dinamiškiau, gal bus įdomesnės, bet man nepriimtini tie šou elementai.“

„Jei reikia, padarysime tą šou“, - optimizmo neslėpė viena geriausių Lietuvos penkiakovininkių Laura Asadauskaitė.

Naujosios penkiakovės principai

Pagal naujas taisykles, nuo Naujųjų metų penkiakovės varžybos prasidės fechtavimosi rungtimi, kuri truks 2 val.

Po to iš karto 36 geriausius rezultatus pasiekę sportininkai varžysis plaukimo baseine.

Po 1 val. poilsio bus rengiamos jojimo varžybos ir, praėjus 15 minučių nuo jų pabaigos, prasidės bėgimo-šaudymo rungtis.

Varžybų lyderis po trijų rungčių į bėgimo šaudymo trasą išbėgs pirmas, o varžovai pagal atsilikimo nuo jo laiką.

Pirmas šaudymo ruožas bus ramybės būsenoje, kiti – po bėgimo. Vienam taikiniui yra skirta 1 minutė 10 sekundžių. Jei visi penki šūviai lazeriniu pistoletu pavyks greičiau, sportininkas gali skubėti link finišo anksčiau, jei ne - prie taikinio jis privalės likti visą skirtą laiką.

„Kai kurie geri bėgikai gali net iš viso nešaudyti, o stovėti ir ilsėtis, - ironizavo treneris J. Moskvičiovas. – Įtakos turės gamta, ypač Europoje. Nors, esą, viskas daroma žiūrovų patogumui, publika šaudymo nematys, nes jis vyks stadione pastatytoje palapinėje.“

„Idėja yra gera, varžybos tikrai vyks gyviau, o intriga išliks iki pat finišo. Čempioną žinosime jau po 5 valandų kovos“, - kolegai prieštaravo V. Kalininas.

Kadangi šiuolaikinė penkiakovė Pekino olimpiadoje pagal populiarumą buvo paskutinėje vietoje, ši sporto šaka tam, kad iš viso neišnyktų iš olimpiadų programų, privalo keistis. Ar tai bus naudinga Atėnų ir Pekino olimpiadose triumfavusiai Lietuvai, parodys tik ateitis.

Artimiausiuose Lietuvos rinktinės planuose - 2009 m. sausį stovykla Rygoje (Latvija) ir vyrų varžybos Minske (Baltarusija).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją