Pasilikti tėvynėje sutinka nedaugelis - Lietuvoje lieka vis mažiau klubų, įstengiančių išlaikyti geriau apmokamus futbolininkus.

Finansinė padėtis tik prastėja

Praėjusiais metais iš finansiškai pajėgių klubų žemėlapio pasitraukė "Vilnius", šiemet visišką finansinį krachą patyrė Vilniaus "Žalgiris", jau kurį laiką kalbama apie vėluojančias algas Vilniaus "Vėtros" ir "Šiaulių" klubuose, gera padėtimi negali pasigirti ir Klaipėdos "Atlantas", po sezono apie biudžeto mažinimą prabilo Marijampolės "Sūduva".

Negana to, klubams pradeda atsiliepti pasaulinės ekonomikos krizės padariniai. Nors gruodis - atostogų metas, ir kalbėti apie naujus žaidėjus pavasarį prasidedančiam sezonui dar ankstoka, veikiausiai retas Lietuvos klubas kitą sezoną žada rimčiau stiprinti komandą. Greičiau atvirkščiai taupant stengiamasi atsisakyti tų, kurie buvo mažiau naudingi pagal kainos ir kokybės santykį. Todėl šiuo metu nemažai žaidėjų - nežinioje dėl ateities.

Nemažai lietuvių ieškosi laimės Lenkijoje, kitų kaimyninių lygų klubuose, ar kur nors toliau Rytuose, o garsesnieji ir vyresnieji arba laukia geresnių pasiūlymų, arba galvoja baigti profesionalo karjeras.

Nutraukė sutartį ir liko tuščiomis

Daugiausiai žaidėjų be apmokamo darbo paliko ant žlugimo ribos atsidūręs Vilniaus "Žalgiris". Kai kurie futbolininkai susirado kitas ekipas, o kai kurie pusmetį priverstinai atostogavo. Tarp tokių - gynėjas Rolandas Džiaukštas, kuris užsiėmė asmeniniais reikalais, ir puolėjas Nerijus Vasiliauskas, po peržiūroje patirtos traumos nepatekęs į Azerbaidžano klubą Baku "Inter".

"Azerbaidžano atvejis man įrodė, kad žmonėmis pasitikėti negalima. Mane tiesiog apgavo. Viską sutariau, nutraukiau sutartį su "Žalgiriu", bet likau nei šen, nei ten", - guodėsi N.Vasiliauskas, kuriam peržiūroje įplyšo sausgyslė.

Dabar žaidėjas jau išsigydė traumą ir žada palikti Lietuvą. "Kelis paskutinius mėnesius jau rimtai treniravausi su "Žalgiriu". Sausio mėnesį žadu kelti sparnus. Dabar tikrai negaliu pasakyti - į kurią pusę. Iš anksto niekada negali žinoti kur atsidursi. Yra agentai, yra pažįstami žmonės, jie man padeda ieškoti klubo."

Panašaus likimas ištiko kitą "Žalgirio" žaidėją Vitoldą Čepauską. "Žalgirio" gynėjas vasarą turėjo išvykti į Kroatijos žemesnės lygos klubą. Tačiau buvo pavėluota su žaidėjo registracija, ir V.Čepauskas nuo rudens niekur nerungtyniavo.

"Sausio mėnesį vyksiu į kažkurį užsienio klubą. Tikrai ne ten, kur planavau vasarą. Kroatijos klube nebuvo žadamos labai puikios sąlygos. Ten planavau žaisti iki šios žiemos", - nepavykusį planą prisiminė gynėjas.

Žaidė už dyką

Gana neįprastu keliu pasuko sausį 33 gimtadienį švęsiantis Tomas Ražanauskas. Vasarą su Baku "Inter" atsisveikinęs buvęs šalies rinktinės saugas nepanoro žaisti Lenkijos antrojoje lygoje ir po poros mėnesių atsidūrė "Žalgiryje".

Į Vilniaus ekipą jis atėjo, kai klubą jau buvo ištikusi krizė, ir žaidė kaip mėgėjas. "Rungtyniavau be jokios sutarties. Tiesiog parašiau prašymą. Negavau nė kapeikos", - atviravo futbolininkas.

Futbolininkas teigia, kad laukia, kol išsispręs "Žalgirio" klubo problemos: "Laukiu naujienų. Tikiuosi, jog iki naujų metų šiame klube viskas išsispręs. Jeigu ne, tada galvosiu kur keliauti. Šiokių tokių pasiūlymų turiu. Bet nelabai noriu kur nors važiuoti. Jeigu jau išvažiuočiau - tai gavęs rimtą pasiūlymą."

Pastaruoju metu garsiai kalbama, kad "Žalgirio" klubo savininkai derasi su užsienio verslininkais dėl klubo rėmimo. Tačiau kol kas tariamos derybos skendi migloje, ir žaidėjams, nepaisant pažadų, vis dar neišmokėtos skolos.

Traukia arčiau tėvynės

Jei garsiojo sostinės klubo likimas išsispręstų teigiamai, "Žalgirio" sirgaliai ekipoje galbūt išvystų ir vieną garsiausių šalies futbolininkų Edgarą Jankauską, kurį, kaip ir T.Ražanauską, vis labiau traukia namai.

Dabar E.Jankauskas teigia besiilsįs gimtajame Vilniuje, pasitreniruojąs su "Žalgiriu" ir sprendžiąs ką daryti toliau. Baigti profesionalaus žaidėjo karjeros 33 metų puolėjas dar nesiryžta: "Sveikatos žaisti futbolą vis dar pakanka. Sunku man būtų be futbolo… Apie pinigus nekalbu. Kai tau yra tiek metų, jų kiekis tikrai nėra svarbiausia"

Pasak sezoną Latvijoje baigusio puolėjo, labai toli nuo Lietuvos iškeliauti jis nenorėtų: "Viena iš priežasčių, kodėl pasirinkau žaisti "Skonto" - tai, kad Ryga arti Lietuvos. Nežinau, ar sutikčiau vykti kur nors toli."

Neskuba priimti pasiūlymų

Šiemet pusmetį kaimyninėje Latvijoje taip pat žaidęs gynėjas Darius Žutautas, kuris prieš pora metų dar buvo Lietuvos rinktinės narys, sezono pabaigą praleido ne aikštėje. Praėjus nedaug laiko po to, kai baigėsi jo sutartis su "Ventspils", futbolininkui teko gultis į ligoninę.

"Rugpjūčio mėnesį teko operuotis kryžminius raiščius. Tad iki šiol daugiau žaisti neteko", - kalbėjo ne vienam Lietuvos klubui bei Rusijos, Lenkijos ir Azerbaidžano komandoms per karjerą atstovavęs 30 metų lietuvis.

D.Žutautas dabar pradeda treniruotis, nors apie ateities planus sakosi daug negalvojantis "Kol kas planų neturiu. Pirma reikia pažiūrėti, kaip bus su koja. Dažnai būna, kad mes planuojame – Dievas juokiasi. Siūlo vieni, siūlo kiti, bet ką galiu jiems dabar atsakyti? Nenoriu žadėti, apgaudinėti. Kai žinosiu, kad tikrai galiu žaisti visa jėga, tada spręsiu."

Sezono A lygoje nebaigė

Buvo ir tokių žaidėjų, kurie bandė laimę užsienyje, bet dar nesibaigus sezonui išsiskyrė su Lietuvos komandomis. Du pavyzdžiai - vartininkas Liudvikas Valius ir gynėjas Povilas Šarūnas.

30 metų L.Valius paliko "Šiaulius" spalio pradžioje ir pastaruoju metu ilsėjosi nuo profesionalaus futbolo. Savo malonumui ir formos palaikymui vartininkas rungtyniauja Klaipėdos miesto pirmenybėse. Žaidėjas teigia, jog dar nenorėtų kabinti pirštinių "ant vinies", bet nežino ar bus tinkamų pasiūlymų.

"Tikrai dar žaisčiau - leistų ir fizinė forma, ir amžius. Bet dabar prasidėjo finansinė krizė. Manau geriau nežaisti, negu žaisti už porą tūkstančių. Už juos šeimos neišlaikyčiau. Patys žinote, kad Lietuvoje dabar su futbolo finansavimu yra labai sunku. Nors jei bus geras pasiūlymas, tikrai nebaigsiu karjeros", - aiškino futbolininkas.

Tiesa, vartininkas dar neatmeta galimybės patekti į užsienio komandą: "Yra vienas žmogus, kuris ieško man klubo užsienyje. Tikrai negaliu pasakyti, kur galiu važiuoti. Žinau tik, kad jeigu tik rasiu klubą, tikrai dar nebaigsiu karjeros. Dabar laukiu, ir manau, jog iki Naujųjų viskas išaiškės."

Šiemet į Lietuvos rinktinę kviesto 23 metų P.Šarūno planuose - taip pat užsienis. Gynėjas rugpjūtį nepratęsė sutarties su Klaipėdos "Atlantu", nes buvo nepatenkintas piniginiais reikalais. "Pasilikti "Atlante" nemačiau prasmės dėl finansinių priežasčių. Ten vis žadėdavo pinigus, bet jų neduodavo", - skundėsi žaidėjas.

Visgi P.Šarūno bandymai išvykti nesusiklostė taip gerai, kaip futbolininkas norėjo: "Vasarą, kai baigiau su "Atlantu", rasti klubo nepavyko. Dabar žadu išvažiuoti į kitą šalį ir jau turiu kelis variantus, bet jų atskleisti nenorėčiau."