DELFI domėjosi, kaip vertinti abiejų šalies rinktinių pasirodymą.

Rankininkės liejo nuoskaudos ašaras

Lietuvos rankininkės atrankos varžybose iškovojo tris pergales ir patyrė du pralaimėjimus. Mūsiškės pirmose rungtynėse rezultatu 35:32 nugalėjo Čekijos rankininkes, antrose - 27:23 įveikė Didžiosios Britanijos rinktinę, trečiame susitikime - 45:33 laimėjo prieš graikes, tačiau - 27:30 nusileido turkėms ir - 27:37 turnyro šeimininkėms olandėms.

„Tikslas buvo užimti 1-3 vietas ir mes jį įvykdėme. Norėjome pasirodyti dar geriau, bet mūsiškėms pritrūko ištvermės ir patirties, - DELFI sakė rinktinės treneris Rimantas Mikalauskas. - Turnyro pradžia mums buvo puiki – trys pergalės iš tiek pat galimų. Su turkėmis, likus 4 minutėms iki dvikovos pabaigos, dar pirmavom, o olandėms priešinomės pusantro kėlinio ir sugebėjome sumažinti atsilikimą nuo 15 iki 5 įvarčių.

Po nesėkmės mače su turkėmis visos merginos taip graudžiai verkė, vadinasi, jos skaudžiai ir nuoširdžiai išgyveno pralaimėjimą. To nesu matęs per visą savo trenerio karjerą“.

Pasak trenerio, Lietuvos rankininkes kiek per daug slėgė varžybų ažiotažas ir įtampa.

„Visos varžovės buvo įveikiamos. Turkijos rinktinės pagrindą sudarė pasaulio studenčių čempionate dalyvavusi komanda, dauguma grupės nugalėtojomis tapusių ir kelialapį į atkrintamąsias varžybas iškovojusių olandžių rungtyniauja pajėgiose Vokietijos ir Danijos lygose, o 2012 metų Londono olimpiadai besirengiančių bričių ekipos sudėtyje buvo net 5 Danijoje gimusios žaidėjos“,- DELFI paaiškino R. Mikalauskas.

Atrankos turnyre Birutė Stellbrink (iš Vokietijos „Rhein-Main-Bienien“ klubo) ir Laima Bernatavičiūtė („Alcoa Cornex“, Vengrija) iš viso pelnė po 26, Aušra Stankutė (Vilniaus „Eastcon-AG/Vilniaus kolegija“) - 24, Rūta Latakaitė („Rhein-Main-Bienien“) – 23, o Lina Abramauskaitė (Šiaulių „Salvė-LANGvirus“) – 13 įvarčių.

„Nenorėčiau išskirti nė vienos merginos. Vienos geriau žaidė vieneriose rungtynėse, kitos – kitose. Atsiradusi sveika konkurencija rinktinėje visas mūsų rankininkes skatina tobulėti ir tai yra gerai. Merginos pažadėjo ir ateityje neatsisakyti padėti rinktinei.

Smagu, kad komandoje buvo gera ir darbinė atmosfera. Pavyzdžiui, L. Bernatavičiūtė pažadėjo kitą kartą taip gerai pasirengti žaidimui rinktinėje, kad varžovėms būtų riesta. Mane, kaip trenerį, džiugina toks pasiryžimas. Su legionierėmis sutarėme nuolat bendradarbiauti, o Lietuvoje žaidžiančias merginas aš nuolat matysiu“, - DELFI kalbėjo Lietuvos rinktinės strategas.

Šiuo metu Makedonijoje vyksta Europos čempionato finalo etapas, kurio metu bus traukiami burtai 2010 metų pirmenybių atrankos varžyboms.

„Mes padavėme paraišką dalyvauti tame turnyre, todėl dabar laukiame grupės burtų. Kovo mėnesį jau žaisime rungtynes pagal parankesnę sistemą: mačas namuose – mačas išvykoje. Taigi kitų metų pavasarį moterų rinktinės laukia naujos kovos“, - ateities planais dalinosi R. Mikalauskas.

Rankininkai – nieko neprarado

Lietuvos vyrų rinktinė taikiai 19:19 (10:9) ir 25:25 (15:12) sužaidė abejas 2010 metų Europos vyrų rankinio čempionato 7-osios atrankos grupės rungtynes su Olandijos rankininkais.

„Lietuvos rinktinė iš tikrųjų šįkart buvo suburta labai pajėgi, bet ir mūsų varžovė Olandija pastaraisiais metais labai smarkiai progresavo. Net 6 olandai rungtyniauja Vokietijos rankinio Bundeslygoje. Prieš 10 metų olandai lietuviams nebuvo konkurentai, o dabar, štai, laikai pasikeitė.

Tiesa, Panevėžyje priešininkus privalėjome įveikti, - DELFI pabrėžė ilgametis Lietuvos rankinio federacijos, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vykdomojo komiteto narys ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos vienas vadovų Valentinas Paketūras. – Gal treneriams kiek pritrūko patirties, nes išvaistyti antrą kėlinį sukauptą 4 įvarčių persvarą – nederėtų“.

„Vertinti galima dvejopai. Norint patekti į kitą etapą, - taškus praradome, o įvertinant galimybes rengimuisi, kur akivaizdžiai trūko susižaidimo ir atvažiavo ne visi kviesti žaidėjai, - reikėtų vertinti teigiamai. Du taškai geriau, negu nulis“,- DELFI sakė garsus Lietuvos rankinio treneris ir specialistas Antanas Skarbalius.

Lietuvos rinktinei Valdas Novickis (iš Vokietijos HSG „Dusseldorf“ kubo) dvejose rungtynėse pelnė daugiausiai – 9 įvarčius, Mindaugas Andriuška (ULZ „Sparkasse Schwaz“, Austrija) įmetė 8, Augustas Strazdas (Labaro Toledo BM, Ispanija) ir Andrius Stelmokas - po 6 (TSV „Hannover/Burgdorf“, Vokietija), Vaidas Klimčiauskas (Alpla HC „Hard“, Austrija) ir Vaidotas Grosas - po 5 (Cuenca „Ciudad Encantada“, Ispanija), Robertas Paužuolis - 4 (TSV „Hannover/Burgdorf“, Vokietija), o Aurelijus Sabonis („Ciudad Encantada“) - 1 įvartį.

„Gera atmosfera komandoje – niekinis rodiklis. Jei situacija rinktinėje yra arti konfliktinės, tai ir bus komandos varomoji jėga. Tam turi būti apibrėžtos funkcijos tarp atskirų žaidėjų, tarp trenerių ir tarp federacijos keliamų reikalavimų. Šiaip mūsų rinktinė buvo pajėgi“, - pastebėjo A. Skarbalius.

Anot A. Skarbaliaus, Lietuvos rinktinės stipriausia grandis yra vartininkai - 38-erių metų Almantas Savonis ir 35-erių Arūnas Vaškevičius.

„Mūsų vartininkų pozicija yra „super“, patiko Robertas Paužuolis pirmose ir Valdas Novickis antrose rungtynėse. Pasigedau agresyvesnio žaidimo puolimo kairiame krašte, komandai trūko traumuoto dešiniojo krašto Andriaus Račkausko“,- asmeninį kai kurių rankininkų indėlį vardijo A. Skarbalius.

Atrankos kovas lietuviai pratęs kitų metų pavasarį, kai kovo 19 d. namuose susitiks su grupės favorite Ispanija, o kovo 21 d. išvykoje žais su Kipru. Be šių komandų grupėje dar rungtyniauja ir Ukraina.

„Ispanija ir Ukraina lietuviams, priešingai nei prieš dvejus metus, pastaruoju metu yra įveikiamos, nes šios komandos stipriai atsinaujino ir pradėjo keturmetį pasirengimo 2012 metų Londono olimpiadai ciklą. Todėl Lietuvos rinktinei pavasario cikle tikrai yra gerų perspektyvų iškopti į Europos čempionato finalo etapą“,- savo nuomonę pareiškė V. Paketūras.

„Pavasario cikle Lietuvos rinktinė turi perspektyvų. Kadangi pagrindiniai varžovai ukrainiečiai ir ispanai pasidalino taškus, lietuviams susidarė palanki padėtis“, - pripažino ir A. Skarbalius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją