Atsirado dėmesys ir pinigai

Šiuo metu Maskvoje pora dalyvauja didžiulio populiarumo Rusijoje susilaukusiame šou „Ledynmetis“, kuriame šoka su kitais partneriais, taip pat jie filmuojasi seriale „Liepsnojantis ledas“, kuriame vaidina į save panašius personažus Pavelą ir Margo, o neseniai Lietuvoje viešėjusi pora pristatinėjo trijuose miestuose įvyksiančius šou „Liepsnojantis Kalėdų ledas“.

„Gyvenimas nuostabiai pasikeitė. Iš esmės, užsiimame tuo pačiu, tiesiog - kur kas mažiau nervų“, - šypsojosi Margarita.

„Ir pinigų“, - netrukus pridūrė Povilas.

„Pinigų – taip pat, - tęsė ji. - Sportuojant treniruojiesi mėnesį, o pasirodai tik kartą. Tai – rutina be pabaigos. Šiuo metu viskas vyksta atvirkščiai. Treniruojamės mažiau nei pasirodome, o kai čiuoži ne dėl teisėjų ir įvertinimo, dėl žiūrovų, visai kitoks stresas ir malonumas. Nuo jų sklinda kita energija, aplodismentai, gėlės“.

Sporte perlenkiama lazda

Paklausti, ar nepasiilgstantys varžybų azarto tikrajame sporte, pora susižvalgė ir patikino, kad net nejaučiantys jam nostalgijos.

„Dailiajame čiuožime šiek tiek perlenkiama lazda. Vis daugiau pereiname nuo vaizdo iki sunkių pasirodymų. Neįmanoma būna atskirti vieną porą nuo kitos, - kalbėjo M. Drobiazko. - Tiek daug kriterijų, taisyklių, kas turi būti programoje, kas negali. Čiuožėjai įstumti į tokius rėmus, kad negali būti kūrybingi ir skirtis vieni nuo kitų. Norėdami gauti gerus įvertinimus, jie turi padaryti tą ir tą, o tas ir tas – lygiai tas pats, kaip ir kitų, nes nieko naujo neįmanoma sugalvoti”.

Pašnekovė prisiminė, kad kai jie pradėjo savo karjerą, buvo labai daug laisvės, leista daryti tokius pasirodymus, kaip dabar vyksta rusiškajame šou „Ledynmetyje“, pavyzdžiui, gulėti ar sėdėti ant ledo.

„Sportininkai tampa tarsi klounai. Pažiūrėjus į dvi poras, trečia tampa nebeįdomi“, - nusivylimą išreiškė pašnekovė.

M. Drobiazko pridūrė, kad per keturias minutes jie stengiasi parodyti kuo daugiau sunkių figūrų ir net nemato vienas kito, negali sustoti ir pažiūrėti į partnerio akis nors dešimt sekundžių, pabendrauti su žiūrovais.

Anot jos, tai – viena pagrindinių priežasčių, kodėl mažėja susidomėjimas dailiuoju čiuožimu kaip sportu ir didėja susidomėjimas šou ant ledo.

Pasekėjams linkėjo sėkmės

Pora labai džiaugiasi vadinamaisiais jų pasekėjais Katherine Copely ir Deividu Stagniūnu. Jie buvo pirmoji Lietuvos šokėjų ant ledo pora po M. Drobiazko ir P. Vanago, kuri 2007 metais buvo pakviesta dalyvauti Pasaulio „Grand Prix“ taurės etapo varžybose.

„Kai iš kitų žmonių išgirstu, kad lietuvių pora - gera, man ypatingai malonu, nes jie tarsi pratęsia mūsų tradiciją. Apie Lietuvą dailiojo čiuožimo gerbėjai sužinojo iš mūsų. Niekas nežinojo, kas ta Lietuva ir kur ji yra. Kai 1994 metais išvykome į olimpiadą, visi apie šią šalį sužinojo. Jeigu atsitiktų taip, kad Lietuvoje nebūtų poros arba ji nebūtų stipri, būtų labai apmaudu, nes tie praleisti metai ne tai, kad būtų veltui, bet nebūtų to darbo pratęsimo“, - atviravo M. Drobiazko.

Sunki konkurencija

Margarita ir Povilas linkėjo jauniesiems čiuožėjams stiprybės, nes, pasak jų, visa kita jie turintys – ir plastiškumą, ir greitį, ir išvaizdą.

„Duok dieve, kad Lietuvoje būtų daugiau porų, nes labai negerai, kai mes savo šalyje buvome be konkurencijos. Jie turi kovoti, kad patektų į Europos ir pasaulio čempionatus ar Olimpines žaidynes, - tęsė ji.

M. Drobiazko pastebėjo, kad šiai porai teks susidurti su tais pačiais sunkumais, kaip ir jiems kažkada teko – finansavimu.

„Sunku bus jiems varžytis, labai sunku. Katherine žengė labai rimtą žingsnį, kaip ir aš savo laiku, išmainiusi galimybę varžytis už Ameriką į galimybę kovoti už Lietuvą. Čempionate kovoti už JAV ir Lietuvą – skirtingi dalykai“, - kalbėjo pašnekovė.

P. Vanagas pridūrė: „Mes daug patyrėme savo karjeroje ir žinome, ką reiškia rungtyniauti su kitomis poromis, kai turi labai didelių finansavimo problemų. Matydami, kaip sportininkams federacijos, sporto komitetai padeda kitose šalyse, ir kaip Lietuva galėjo padėti mums, galėjome pasiekti daugiau nei pasiekėme“.

„Ne tas žodis“, - antrino Margarita.

„Tiems funkcionieriams, kurie sprendžia, kam ir kiek pinigų skirti treniruotėms, treneriams, kostiumams, noriu patarti, kad nereikia tam gailėti pinigų, nes tai toks sportas, kuri atneša laimę masėms žmonių, kaip, pavyzdžiui, Lietuvai. Tai sportas, kai įdėjus į kišenę vieną litą, negali nupirkti gražaus kostiumo. Dailusis čiuožimas – vienas brangiausių sportų pasaulyje“, - pokalbį baigė P. Vanagas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją