„Pasirengimas vyksta gerai ir planingai. Suvažiavo visi rankininkai, kuriuos kvietėme. Dėl traumų mums negalės padėti tik Nerijus Atajevas ir Andrius Račkauskas. Mes pusantrų pastarųjų metų neturėjome tokios pajėgios sudėties rinktinės,- DELFI sakė rinktinės vadovas Edis Urbanavičius. - Tai maksimaliai geriausi sveiki rankininkai, kuriuos šiai dienai galime suburti. Tarkime, vien ką reiškia vartininko Almanto Savonio sugrįžimas į nacionalinę komandą“.

Finansinė rankinio rinktinės padėtis stabili.

„Sugebame atsiskaityti, surengėme stovyklas, žaidėme kontrolines rungtynes, moterų ir vyrų komandos į atrankos rungtynes skrenda lėktuvais, juos normaliai apgyvendiname. Elementarios sąlygos sudarytos, bet tų pinigų niekada nebūna per daug. Negalime girtis, kad viskas pas mus idealu. Procesas vyksta ir tai ekonominiu sunkmečiu yra svarbiausia“,- aiškino E. Urbanavičius.

Lietuva 7-oje grupėje žaidžia drauge su minėta Olandija, Ispanija, Ukraina ir Kipru.

Lietuvos rinktinės pirmoji varžovė Olandijos rinktinė prasidėjusioje atrankoje 24:19 sugebėjo įveikti Ukrainą, kuri savo ruožtu 25:23 nugalėjo Ispaniją. Olandai ir ispanai laimėjo prieš Kiprą atitinkami 40:16 ir 32:20.

„Tai rodo, kad olandai yra pajėgūs ir norint laimėti rungtynes su jais reikia kovoti visa jėga. Kadangi kiti mūsų varžovai grupėje pasidalino pergales pirmame ture, Lietuvos rinktinei nelieka kitos išeities, kaip tik būtinai įveikti olandus ir Panevėžyje, ir Emmene, jei mes pretenduojame į dvi pirmąsias vietas. Olandai rimti varžovai ir mače su jais lengvo pasivaikščiojimo nebus. Tikiuosi mūsiškiai sužais taip, kaip gali ir moka. Nugalėti olandus yra realu“, - teigė Lietuvos komandos vadovas.

Lietuvos rinktinei atrankos turnyre, kuris truks iki 2009 m. birželio vidurio, keliami patys aukščiausi reikalavimai – užimti mažiausiai antrą vietą grupėje ir patekti į kitą kvalifikacijos etapą.

„Kaip visada rinktinei keliam aukščiausią užduotį – iškopti į kitą etapą. Neprasidėjus mūsų grupės atrankos rungtynėms galvojome, kad favoritė bus Ispanija, mes su Ukraina galbūt pasidalinsime po pergalę ir viską lems tarpusavio įvarčių skirtumas, o olandus ir kipriečius įveiksime. O dabar visos prognozės nuėjo perniek ir situacija yra nenusakoma. Dabar svarbi kiekviena pergalė prieš bet kurį varžovą, nes jokie skaičiavimai jau nepadės“, - kalbėjo E. Urbanavičius.

Pasak rinktinės trenerio Migliaus Astrausko, „pasunkėjo užduotis užimti grupėje antrąją vietą, bet palengvėjo – tapti pirmiems“.

Šįkart lietuviams palankiai susiklostė atrankos varžybų sistema, nes su kitais priešininkais reikės žaisti tik 2009 metų kovo ir birželio mėnesiais, kada komandai jau galės padėti du traumuoti lyderiai.

Tikimasi, kad rankinis pamažu Lietuvoje susigrąžins prarastas pozicijas tarp kitų populiariausių sporto šakų.

Prieš atrankos varžybas Lietuvos rinktinė žaidė kontrolines rungtynes su Baltarusija ir pasidalijo po pergalę - 23:25 (12:12) ir 25:24 (12:10).

Lietuvos nacionalinė vyrų rankinio rinktinė:

Arūnas Vaškevičius (Ciuricho „ZMC Amicitia“, Šveicarija), Egidijus Petkevičius („A.C. Filippos“, Kipras), Aurelijus Sabonis („Cuenca 2016 Ciudad Encantada“, Ispanija), Vaidotas Grosas („Cuenca 2016 Ciudad Encantada“, Ispanija), Augustas Strazdas (Labaro Toledo BM., Ispanija), Modestas Bakaitis (Labaro Toledo BM., Ispanija), Valdas Novickis (Diuseldorfo HSG, Vokietija), Almantas Savonis (Diuseldorfo HSG, Vokietija), Mindaugas Andriuška (Švaco „ULZ Sparkasse“ Austrija), Vaidas Klimčiauskas („Alpla HC Hard“, Austrija), Robertas Paužuolis (Hanoverio/Burgdorfo TSV, Vokietija), Andrius Stelmokas (Hanoverio/Burgdorfo TSV, Vokietija), Aidenas Malašinskas (Kauno „Granitas/Karys“, Lietuva), Tomas Kraucevičius (Kauno „Granitas/Karys“).

Rinktinės vyr. treneris - Miglius Astrauskas, treneriai - Artūras Juškėnas ir Gintaras Savukynas.

Komandos vadovas - Edis Urbanavičius.

Lietuvos rinktinės rungtynių tvarkaraštis:

2008 m. lapkričio 27 d. Lietuva – Olandija;

2008 m. lapkričio 30 d. Olandija - Lietuva

2009 m. kovo 18/19 d. Lietuva - Ispanija

2009 m. kovo 21/22 d. Kipras - Lietuva

2009 m. birželio 10/11 d. Ukraina - Lietuva

2009 m. birželio 13/14 d. Lietuva - Kipras

2009 m. birželio 17/18 d. Ispanija - Lietuva

2009 m. birželio 20/21 d. Lietuva – Ukraina

Kitos atrankos grupės:

1 grupė: Lenkija, Švedija, Rumunija, Juodkalnija ir Turkija;

2 grupė: Rusija, Serbija, Šveicarija, Bosnija ir Hercegovina, Italija bei Farerų salos;

3 grupė: Islandija, Norvegija, Makedonija, Estija ir Belgija;

4 grupė: Kroatija, Vengrija, Slovakija, Graikija ir Suomija;

5 grupė: Vokietija, Slovėnija, Baltarusija, Izraelis ir Bulgarija;

6 grupė Prancūzija, Čekija, Portugalija, Latvija ir Liuksemburgas;

7 grupė: Ispanija, Ukraina, Lietuva, Olandija ir Kipras.

2010 m. EČ atrankos turnyras vyksta nuo spalio 29 d. iki 2009 m. birželio 21 d.

Danijos vyrų rankinio rinktinė jau pateko į finalo etapą kaip Europos čempionė, o Austrijos rinktinė - organizatorių teisėmis. Iš kiekvienos kvalifikacijos grupės po 2 geriausias komandas patenka į finalo etapą, kuris vyks 2010 m. sausio 19 - 31 d. Austrijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją