Per du sezonus Lietuvos rinktinė nėra pralaimėjusi nė vienerių rungtynių ir iškovojo regbio „Grand Slam“ titulą, kaip geriausia Europos komanda, nes net didžiojo šešetuko ekipos - Prancūzija, Airija, Škotija, Anglija, Velsas ir Italija - patyrė nesėkmių. Lietuvos regbio 7 prieš 7 rinktinė 2002 metais buvo 5-ta Europoje.

Rezultatai įrodo pakilimą

„Pagal rezultatus galima tvirtinti, kad jaučiamas regbio atgimimas ir pakilimas Lietuvoje. Regbio raida mūsų šalyje ilgalaikis procesas, kuriame būna pakilimų ir nuopuolių. Mes jau 12 pastarųjų metų dalyvaujame visų mažiaus grupių varžybose ir, kaip alpinistai, kopiame į reitingo lentelės viršų“, - DELFI sakė Lietuvos regbio federacijos prezidentas Aleksandras Makarenka.

„Praėjusiais metais buvome antri Senajame žemyne dvidešimtmečių pirmenybėse, o šiemet likome antri B pogrupyje tarp devyniolikmečių. Yra kuo pasidžiaugti. Per paskutinius 5 metus mes pasauliniame reitinge iš 78 pozicijos pakilome į 43. Tai didžiulis kokybinis šuolis. Turime gerą vyrų rinktinę, kur kiekvienoje pozicijoje yra sveika sportinė konkurencija ir lygiaverčiai žaidėjai“.

„Regbio pakilimas tikrai jaučiamas. Lietuva žaidimo kokybe artėja prie rimtų, Europos grandais vadinamų komandų. Tai įrodo ir mūsų reitingai. Per dvejus metus mes tik kylame, o nesileidžiame“, - DELFI teigė Lietuvos rinktinės vienas rezultatyviausių žaidėjų Edmundas Ščiavinskas.

„Susibūrė 1981-83 metais gimusių pajėgių regbininkų grupė, kuri kartu rungtyniauja ne tik Šiaulių klube, bet ir rinktinėje. Mes tuos kelius į Europą pramušėme nuo jaunių čempionatų ir komandos branduolys išliko iki dabar. Regbyje labai svarbus yra tarpusavio supratimas aikštėje ir susižaidimas“, - kalbėjo žaidėjas.

„Pagal rezultatus gal regbio padėtis Lietuvoje kiek ir gerėja, bet kad jaustųsi ypatingas atgimimas sunku pasakyti. Viskas klostosi vienodai jau daugelį metų. Dabar treneriai pradėjo geriau dirbti, išaugo konkurencija Lietuvos čempionate, kyla žaidėjų, kurie pastaruoju metu neišvažiuoja į užsienius, meistriškumas“, - padėtį vertina regbio ekspertas, treneris Sigitas Kukulskis.

„Lietuvoje regbio pakilimas jaučiasi labai stipriai. Tai susiję su regbio piramidės susiformavimu – nuo jauniausių amžiaus grupių iki nacionalinės rinktinės. Visose šiuose pakopose mūsų treneriai šauniai dirba ir tai lemia rezultatus. Ypač džiugina vyrų rinktinės pasiekimai ir augantis reitingas, jaunimas ir jauniai demonstruoja stabilumą“, - džiaugėsi Lietuvos rinktines vyriausias treneris Anatolijus Smirnovas.

Plėtrą stabdo mėgėjiškumas ir lėšų stygius

Lietuvoje regbio profesionalų nėra. Pasak specialistų, jei šalyje būtų profesionalių ar nors pusiau profesionalių klubų, Lietuvos regbio plėtra būtų dar spartesnė ir tai būtų dar platesnis žingsnis link pasaulio elito.

„Vyrų regbio rinktinės rezultatai visą laiką buvo neblogi, bet vėliau sportininkams reikia užsidirbti pragyvenimui ir jie meta regbį, nes mūsų sporto šaka nėra profesionali, o Lietuvoje visi esame mėgėjai“, - prisipažino regbio autoritetas S. Kukulskis.

„Mes kiekvienus metus pradedame nuo skolų grąžinimo. Vyrų rinktinei šį sezoną dar laukia rungtynės su Andora išvykoje ir ši kelionė mums, 25 žmonių grupei, labai brangiai kainuos. Lietuvos regbyje jaučiame fantastiškus sunkumus. Žaidžiame iš pasiaukojimo ir patriotizmo, bet ilgainiui entuziazmas išblės, nes žmonės turi šeimas, kurias reikia išlaikyti, o iš regbio Lietuvoje nepragyvensi“, - pabrėžė LRF vadovas A. Makarenka.

„Mes sunkiai verčiamės. Su tokais pinigėliais, kuriuos mes gauname visų amžiaus grupių ir moterų rinktinėms, rezultatai yra stebuklingi. Tai tik trenerių ir žaidėjų pasiaukojimo, entuziazmo ir patriotizmo dėka. Rinktinės nariai Lietuvai atstovauja ir gina šalies garbę ne dėl pinigų“, - sakė A. Smirnovas.

Vilniuje Vingio parke yra regbio stadionas, kuris atitinka visus tarptautinius reikalavimus. Klaipėda, Šiauliai ir Panevėžys turi po savo regbio stadioną. Į didesnes arenas regbininkų neįsileidžiama, gal tik kauniečiai sugeba patekti žaisti į S. Dariaus ir S. Girėno stadioną.

Meilė regbiui nuo mažens

Lietuvos regbio ateičiai labi svarbus naujos žaidėjų kartos ugdymas. Tai nėra greitas ir paprastas procesas.

„Kas regbiu susidomi nuo vaikystės, tas mūsų sporto šaką pamilsta visam gyvenimui. Į regbį Lietuvoje ateina ir 15-mečiai – 16-mečiai, kurie nepritampa kitose sporto šakose. Čia jie atranda save. Tai sunkus vyriškas sportas, skirtas fiziškai ir psichologiškai tvirtiems ir atspariems žmonėms. Jėga ištvermė, greitis, koordinacija, drąsa – štai pagrindinės gero regbio žaidėjo savybės“, – vardino A. Smirnovas.

„Vaikus prisivilioti į regbį sąlyginai sunku, bet man, kaip jaunam treneriui, tai sekasi daug paprasčiau. Aš suprantu, ko tie vaikai nori ir žinau, kaip juos pritraukti. Tačiau jaučiama neigiama tendencija, kad Lietuvoje jaunimas iš viso mažiau sportuoja ir reikia sugebėti juos sportui motyvuoti ir sudominti“, - pastebėjo E. Ščiavinskas.

„Pačius mažiausius vaikus dar galima ir nėra sudėtinga privilioti į regbį. Vėliau mums tenka tenkintis tuo, kas lieka po krepšinio ir futbolo ar kitų sporto šakų. Šiauliuose pirmokai-antrokai noriai eina į regbio pratybas. Trys miesto klubai turi net po keturias savo vaikų amžiaus komandas. Norinčių žaisti regbį yra, tik su jais reikia dirbti“, - sakė S. Kukulskis.

Labai geras impulsas – Europos regbio struktūrų skiriama parama Lietuvos vaikams ir paaugliams. Vaikai dabar gauna uniformas ir sportinius batelius. Vilniuje „Geležinio vilko“ klubo iniciatyva net rengiamos miesto moksleivių regbio pirmenybės, kurių dėka dar labiau populiarinamas šis sportas. Neseniai baigėsi Lietuvos moksleivių regbio čempionatas, kuriame dalyvavo gausus būrys vaikų ir jaunuolių iš visos Lietuvos ir Latvijos.

Pasaulio čempionatas – svajonių perspektyva

Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) 2008 metų sezonui Lietuvos regbiui skyrė 84 tūkst. 300 litų.

„Su tokiu finansavimu ir esamomis sąlygomis Lietuvos regbis artimiausiu metu dar nebus atstovaujamas pasaulio elito grupės čempionatuose. Lietuva pasauliniame reitinge dabar yra aukštoje pozicijoje, kurią, beje, dar reikia apginti tam, kad nenusiristume.

Reikia pastangų, pinigų, pasiaukojimo ir politinio sprendimo, kad regbis vėl taptų olimpine sporto šaka (regbio turnyrai trunka labai ilgai, todėl netinka olimpinių žaidynių formatui). Tiltai į ateitį nutiesti, todėl ateinančios kartos atstovaus Lietuvai pasaulio regbio forumuose“, - mano A. Makarenka.

„Kol nebus profesionalumo, tol Lietuvai bus sudėtinga ką nors ypatinga pasiekti pasauliniu mastu. Mes su mėgėjais Europoje užėmėme penktą vietą, vadinasi, lietuviai meistriškumu nieko nesiskiria nuo anglų, italų ar prancūzų.

Reikia dirbti ir sudaryti tinkamas sąlygas tobulėti, tada bus galima iš Lietuvos regbio reikalauti rezultatų. Sąlygoms sukurti reikia pinigų, pinigus skiria rėmėjai, kuriuos reikia surasti. Politikai ir žiniasklaida šliejasi ten, kur daugiau reklamos ir finansų – prie krepšinio“, - pastebėjo S. Kukulskis.

„Atrankos varžybose į pasaulio čempionatą žaisime su Švedija ir Vokietija. Jei pavyktų nugalėti tokias galingas komandas, galima būtų pasvajoti ir apie planetos pirmenybes. Jei tik teisėjai nenuspręs „parodyti mums mažiukams deramą vietą“, - nuogąstavo Lietuvos rinktinės vyriausias treneris.

„Tam, kad Lietuva patektų į pasaulio čempionatą, regbis mūsų šalyje turėtų tapti profesionalus. Žaidėjai turėtų gauti atlyginimus. Tik tokiu būdu ir keliu pasivytume šalis, kurios dabar pasaulyje diktuoja regbio madas“, - svarstė E. Ščiavinskas.

Naujame lygyje pirma varžovė – Andora

Rugsėjo 13 dieną rungtynėmis tarp Serbijos ir Armėnijos (0:41) startavo Europos čempionato 3A diviziono varžybos, kuriose kovos ir Lietuvos rinktinė. 2008-10 m. sezono varžybose 8 skirtingo pajėgumo grupėse rungtyniauja 42 Europos šalių rinktinės. Iš 44 šalių, priklausančių Europos regbio asociacijai (FIRA-AER), varžybose nedalyvauja tik Estija ir San Marinas.

2008-10 m. Europos čempionato kovos - tai kartu ir atranka į būsimojo 2011 m. pasaulio čempionato finalo turnyrą.

„Realiai mūsų lygis atitinka antrojo diviziono (2B) komandų meistriškumą ir su jomis mes galime grumtis kaip lygūs su lygiais. Esame laimėję ir prieš latvius dideliu skirtumu. Daug priklauso nuo žaidėjų mobilizacijos ir skatinimo sistemos“, - įsitikinęs A. Smirnovas.

„Nors mūsų grupės ekipos Andora ir Armėnija nerengia savo šalių čempionatų, bet jų rinktinės yra labai stiprios, nes jose žaidžia prancūzai, turintys šių šalių pilietybes. Startas Lietuvai bus labai sunkus, nes teks kovoti, galima sakyti, su dar dviem prancūzų rinktinėmis“, - sakė LRF prezidentas A. Makarenka.

„Su Andora esame susitikę prieš 7 metus ir jiems nežymiai pralaimėjome. Tačiau su dabartine Lietuvos rinktine varžovai iš Andoros ir Šveicarijos tikrai yra įveikiami. Mūsų nacionalinė vyrų komanda yra gerai sukomplektuota“, - optimizmo neslepia rinktinės treneris A. Smirnovas.

„Regbis Lietuvoje laikosi ant entuziazmo ir senų tradicijų pamatų. Aš nežinau kitos sporto šakos Lietuvoje, kuri be pinigų pasiektų tokių gerų rezultatų, kaip mes“, - pokalbį su DELFI baigė S. Kukulskis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją