2008/09 metų sezoną grupių varžybose dalyvauja 32 klubai, suskirstyti į 8 grupes. Gruodžio 10 d. sužinosime, kurie jų pateks į kitą etapą. Planuojama, kad turnyro TV auditorija viršys milijardą žiūrovų.

Žinoma, Čempionų lygos populiarumą sunku sulyginti su praėjusiu Europos futbolo čempionatu ar Pekino olimpinėmis žaidynėmis, bet didžiulės grupės Lietuvos futbolo aistruolių karštai palaiko anglų, ispanų italų, prancūzų ar vokiečių klubus. Turėti savo šalies komandą Čempionų lygoje - didžiausia lietuvių svajonė.

Ne visiems mėgėjams ir specialistams patinka turnyro, kuris tęsiasi beveik visus metus, ištęstumas. Atrankos varžybos prasideda dar liepą, o finalas rengiamas kitų metų gegužę (šį sezoną – gegužės 27 d. Romoje).

Iš tiesų, Čempionų lygos rungtynių mes nematome tik vienintelį mėnesį per metus – birželį. Būsimajam čempionui per 9 mėnesius reikės sužaisti 13 rungtynių, kurios bus derinamos su nacionalinių čempionatų ir taurės turnyrų tvarkaraščiais.

Pamatyti tarpusavyje viename turnyre žaidžiančius Turino „Juventus“ ir Miuncheno „Bayern“, Londono „Arsenal“ ir Madrido „Real“, Londono „Chelsea“ ir „Barcelona“ ar „Manchester United“ ir „Villarreal“ klubus (sąrašą galima tęsti) įmanoma tik Čempionų lygoje.

A grupė

A grupėje yra tik vienas savo šalies čempionas. Tai Rumunijos pirmenybių nugalėtojas Klužo „CFR Cluj“ klubas, beje, kažkada matytas Vilniaus „Žalgirio“ stadione. Kitos trys komandos yra galingų futbolo valstybių Anglijos, Italijos ir Prancūzijos vicečempionės – Londono „Chelsea“, „AS Roma“ ir „Bordeaux“.

„Chelsea“ yra laikoma favorite užimti pirmą vietą grupėje, o Italijos sostinės futbolininkai turėtų būti antri.

„Chelsea“ klubui vadovauja brazilų strategas Luizas Felipe Scolari. Visi tikisi, kad brazilas padės užmiršti skaudžią nesėkmę Maskvoje, kai po baudinių serijos buvo pralaimėtas mūšis su amžiniems priešams - „Manchester United“.

„Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius trokšta Čempionų lygos taurės labiau, negu bet kuris kitas vadovas. Trys ankstesni „mėlynųjų“ treneriai Claudio Ranieri, Jose Mourinho ir Avramas Grantas nepateisino milijardieriaus lūkesčių.

„Mes jaučiame įtampą ne tik prieš Čempionų lygos turnyrą, bet ir prieš Anglijos taurės (FA), Lygos taurės (Carling Cup) ar šalies pirmenybes“, - kalbėjo L. F. Scolari britų žurnalistams.

„Chelsea“ pirmojo turo išvykoje į Bordo miestą negalės padėti saugas Michaelis Essienas, patyręs sunkią kelio traumą. „Premier“ lygoje praėjusį šeštadienį Londono ekipa 3-1 laimėjo prieš „Manchester City“ ir tapo Anglijos pirmenybių lydere.

Į antrą kelialapį A grupėje taip pat dar pretenduos ir prancūzų „Bordeaux“ ekipa.

„Bordeaux“ praėjęs sezonas Prancūzijoje buvo labai sėkmingas, kur jie tik 4 taškais atsiliko nuo pastaraisiais metais šalyje dominuojančio Liono „Lyon“ klubo. „Bordeaux“ dabar treniruoja buvęs ilgametis „Manchester United“ gynėjas Laurent’as Blanc’as, puikiai pažįstantis anglų futbolą.

„Bordeaux“ gynėjai Mathieu Chalme ir Benoit Tremoulinas yra diskvalifikuoti, todėl Franckas Jurietti ir argentinietis Diego Placente gaus galimybę patekti į starto sudėtį, o tuo tarpu saugas iš Brazilijos Fernando UEFA skirtą bausmę už korteles jau atliko.

L. F. Scolari neslepia savo pagarbos „Bordeaux“ komandai.

„Mes išnagrinėjome „Bordeaux" žaidimą, - pažymėjo L. F. Scolari. – Matėme daugybę vaizdajuosčių su jų rungtynėmis. Informuoti šaltiniai mus perspėjo, kad turime būti itin atsargūs su prancūzais, ypač pirmame mače“.

„AS Roma“ ekipos žaidimas Italijos „Serie A“ lygoje kol kas stringa. Praėjusį savaitgalį ji 1-3 pralaimėjo „Palermo“ ir yra surinkusi vos tašką po dviejų turų. Tačiau „AS Roma“ aistruolių džiaugsmui į aikštę grįžta komandos kapitonas ir pergalių talismanas Francesco Totti.

„Mačiau keletą Klužo komandos rungtynių ir jie žaidžia fantastišką futbolą“, - UEFA.com svetainei sakė „AS Roma“ klubo treneris Luciano Spalletti. - Žinoma, mes laimėsime šį mačą, bet reikia būti atsargiems rungtyniaujant su mažai žinomais klubais“.

„AS Roma“ du pastaruosius sezonus pateko tarp Čempionų lygos 8 pajėgiausių klubų, bet atkrintamosiose rungtynėse dusyk nusileido „Manchester United“.

Dvikovoje su rumunais Italijos klubui negalės padėti traumuoti Juanas, Philippe‘as Mexes, Simone Perrotta ir Mirko Vučiničius.

Tuo tarpu Klužo „CFR Cluj“ popieriuje skelbiami grupės autsaideriais, bet rumunai gali pateikti staigmenų ir tapti vadinamuoju „juoduoju arkliuku“.

„CFR Cluj“ klubas buvo įkurtas prieš 101 metus, bet Rumunijos čempionais praėjusią gegužę tapo pirmąkart. Jų sudėtyje gausybė Pietų Amerikos ir Portugalijos futbolininkų.

B grupė

B grupėje žaidžia Italijos „Seria A“ čempionas Milano „Inter“, Vokietijos Bundeslygos antrosios vietos laimėtojas Bremeno „Werder“, Graikijos lygos bronzos medalininkas Atėnų „Panathinaikos“ ir Kipro čempionas Famagustos „Anorthosis“ klubai.

Italų futbolo grandas „Inter“ klubas yra grupės favoritas, o „Werder“ ir „Panathinaikos“ ekipos turėtų konkuruoti dėl antro kelialapio į kitą etapą.

„Inter“ nesisekė praėjusių metų Čempionų lygoje, be jie gana lengvai laimėjo „Serie A“ aukso medalius.

Visos B grupės didžiausia žvaigždė – „Inter“ treneris Jose Mourinho. Portugalas su kukliu gimtojo „Porto“ klubo biudžetu ir Edgaru Jankausku sudėtyje 2004 metais iškovojo Čempionų lygos taurę, o su neribotais „Chelsea“ finansais trejus metus iš eilės liko be trofėjų. Praėjusį sezoną „Inter“ klubą iš Čempionų lygos eliminavo „Liverpool“ komanda.

„Panathinaikos“ grįžta į Čempionų lygą po dvejų metų pertraukos. 2003-2006 m. PAO grupėje užimdavo trečią-ketvirtas vietas, o į pusfinalį iškopė tik tolimaisiais 1996-aisiais.

„Werder“ treneris Thomasas Schaafas perspėjo savo futbolininkus, kad reikia saugotis „mažų šalių komandų“.

„Visi šie „mažyliai“ pakeliui į grupės varžybas „nukovė“ daug galingesnius priešininkus, todėl yra itin pavojingi. Jie būna labai susitelkę ir deda visas pastangas pergalei iškovoti ", - teigė Bremeno ekipos strategas.

„Anorthosis“ - pirmasis istorijoje Kipro klubas patekęs į grupės varžybas. Beje, Famagustos miestelio (35,5 tūkst. gyventojų) komanda eliminavo pajėgiausią ankstesnio sezono graikų ekipą – Pirėjo „Olympiakos“.

„Anorthosis“ privalumas – jie neturi, ko prarasti. Jie ir taip jau iššoko aukščiau bambos, todėl galės žaisti atsipalaidavę ir be jokios įtampos, o taip lengviau iškovoti kokią pergalę, ypač savo aikštėje.

„Anorthosis“ treniruoja buvęs „Newcastle United“ puolėjas gruzinas Temuris Kecbaja.

„Futbole svajonė nepasiekiama vakare atsigulus į lovą, o ryte pabudus – tu jau Čempionų lygoje”, - gruziną cituoja dienraštis „Observer“. - Čia reikia ilgo ir sunkaus darbo“.

C grupė

C grupėje burtai lėmė žaisti dukart Europos klubų čempionei „Barcelona“ komandai, Portugalijos lygoje antrą vietą užėmusiam Lisabonos „Sporting“ klubui ir Šveicarijos bei Ukrainos čempionėms, atitinkamai Donecko „Šachtar“ ir Bazelio „FC Basel“ ekipoms.

1992 ir 2006 metų Čempionų lygoje triumfavusi „Barcelona“ antradienį namuose priims „Sporting“ klubą. „Barca“ negali laimėti jokio titulo nuo 2006 metų pergalės finale prieš Londono „Arsenal“ komandą.

Katalonai tragiškai pradėjo šio sezono Ispanijos pirmenybes, kai pirmame ture pralaimėjo „Numancia“ ekipai, o prieš kelias dienas sužaidė tik lygiosiomis 1-1 su Santandero „Racing“ klubu.

Tačiau „Barcelona“ subalansuota sudėtis, patirtis ir tradicijos turėtų lemti jiems pirmąją vietą grupėje.

Tuo tarpu „Sporting“ prognozuojama antroji vieta gruodžio pradžioje.

„Žinoma, mes gerbiame „Barcelona“ klubą už jų kokybišką futbolą. Taip, jie yra mūsų grupės favoritai, bet mes Katalonijos sostinėje kovosime tik dėl pergalės“, - žadėjo „Sporting“ treneris Paulo Bento.

O štai „FC Basel“ ir „Šachtar“ klubams neišvengiamai teks autsaiderių vaidmuo. „FC Basel“ į Čempionų lygą grįžta po 6 metų pertraukos, o „Šachtar“, treniruojamas rumuno Mircea Lucescu, penktuoju bandymu bandys įveikti grupės varžybų barjerą .

D grupė

D grupėje Anglijos ir Ispanijos nacionalinių čempionatų 4-tosios komandos – „Liverpool“ ir Madrido „Atletico“ – bei Prancūzijos pirmenybių bronziniai prizininkai Marselio „Marseille“. Šią grupę „puošia“ tik vienas čempionas – Olandijos „PSV Eindhoven“ klubas.

„Liverpool“ penkiskart Čempionų lygos nugalėtojas ir per pastaruosius ketverius metus finale žaidė dusyk. Tačiau Rafaelio Benitezo auklėtiniams prasiveržti į antrą etapą nebus taip paprasta, nes varžovai grupėje taip pat yra galingi. Beje, „Liverpool“ grupės varžybas pasiekė tik po sunkios pergalės trečiame atrankos etape prieš belgų Lježo „Standard“ klubą.

„Liverpool“ vadovams rūpestį kelia dviejų lyderių Fernando Torreso ir Steveno Gerrardo sveikatos būklė. Komandos kapitonas S. Gerrardas pasirodė po keitimo pergalingų rungtynių (2-1) su „Manchester United“ antrame kėlinyje, tačiau traumos jis dar galutinai neišsigydė.

F. Torresas veikiausiai antradienį Marselyje anglams negalės padėti. Ispanas susižeidė dar rugpjūčio 31 d. susitikime su Birmingemo „Aston Villa“ ir niekaip neatsigauna. „Liverpool“ treneris R. Benitezas laimėjo debiutinį savo 2005 metų ČL turnyrą, tačiau „Premier“ lygos čempionais „raudonieji“ pastarąjį kartą tapo prieš 18 metų.

Geras ženklas yra tas, kad R. Benitezas praėjusį savaitgalį pagaliau pirmą kartą savo trenerio karjeroje įveikė „United“, o „Liverpool“ tai buvo pirmoji sėkmė prieš Mančesterio klubą po 7 metų pertraukos.

„Tai buvo geriausios sezono rungtynės ir mes galime pradėti Čempionų lygos kampaniją su geru nusiteikimu“, - R. Benitezas teigė liverpoolfc.tv.

Praėjusį sezoną „Liverpool“ pradėjo nesėkme namuose su „Marseille“, tiesa, vėliau atsirevanšavo prancūzams išvykoje net 4-0.

„Marseille“ didžiausia viltis – buvęs „Liverpool“ žaidėjas Boudewijnas Zendenas. Prancūzų ekipos treneris Ericas Geretsas tikisi, kad Mathieu Valbuena, kuris praėjusį rudenį įmušė įvartį „Anfield“ stadione, spės atsigauti po operacijos.

Olandų „PSV Eindhoven“, prancūzų „Merseille“ ir ispanų „Atletico“ turi lygias galimybes tęsti kovą dėl ČL taurės. Madridiečiai įspūdingai eliminavo vokiečių Gelzenkircheno „Schalke 04“ ekipą trečiame atrankos etape. „Atletico“ grįžta į Europos futbolo elito grupę net po 11 metų pertraukos.

Šią grupę drąsiai galime vadinti „mirtininkų“.

Antradienio UEFA ČL poros:

A grupė

Chelsea – Bordeaux

Diskvalifikuoti: Didier Drogba („Chelsea“, 1 rungt.), Mathieu Chalme („Bordeaux“, 1), Benoit Tremoulinas („Bordeaux“, 3).

AS Roma – CFR Kluj

B grupė

Panathinaikos – Inter

Diskvalifikuotas: Nicolasas Burdisso („Inter“, 1)

Werder – Anorthosis

Diskvalifikuotas: Siniša Dobrasinovičius („Anorthosis“, 1)

C grupė

Basel – Šachtar

Diskvalifikuotas: Behrangas Safari („Basel“, 1)

Barcelona – Sporting

D grupė

PSV Eindhoven – Atletico

Diskvalifikuoti: Maximiliano Rodriguezas („Atletico‘, 1) , Mariano Pernia („Atletico“, 1)

Marseille – Liverpool.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją