Tačiau laikai keičiasi: dabar G. Volungevičiūtės žvaigždė spindi taip pat ryškiai, kaip giliai anksčiau ji tūnodavo kitų Lietuvos numylėtinių šešėlyje.

Rami, kukli, santūri, kantri ir psichologiškai nepajudinama. „Fantastiška“, – prideda G. Volungevičiūtės treneris Linas Eidukevičius, kalbėdamas apie savo 25 metų auklėtinę, kurią pažįsta nuo mažų dienų. Ir, be abejo, graži kaip tikra lietuvaitė. Tačiau iki šiol G. Volungevičiūtės bruožai buvo mažai kam įdomūs.

Jos darbas ir aistra – buriavimas – nuolat vesdavo kaunietę į tolimas šalis, kur, atokiau nuo kranto, Gintarės nepasiekdavo žiniasklaidos ir publikos dėmesys. Tuščiomis į Lietuvą G. Volungevičiūtė negrįždavo: jos sąskaitoje yra medalių iš Europos, planetos čempionatų, svarbiausių buriavimo pasaulio regatų. Vis dėlto tai buvo šūviai į orą – svaigstantiems nuo krepšininkų pergalių lietuviams tokie dalykai paprasčiausiai nerūpėjo.

Tačiau rugpjūtį Gintarė pagaliau pataikė. Pataikė tiesiai į tautiečių širdis.

Sidabras Pekino olimpinėse žaidynėse pakeitė viską: apie G. Volungevičiūtę prabilo net ir tie, kuriems svarbiausias olimpiados įvykis yra atidarymo ceremonija ir jos meninė programa.

Visai nekeista, kad šįsyk SPO :) išrinkti geriausią mėnesio sportininką buvo paprasta kaip du kart du – nepaisant to, kad visi penki kandidatai „blizgėjo“ olimpiniais medaliais. Prieš G. Volungevičiūtės laimėjimą galvą nulenkė tiek portalo DELFI skaitytojai, tiek SPO :) ekspertų komisija.

Gaila, tačiau rinkome tik geriausią. Jeigu rinkimai vadintųsi „laimingiausio sportininko“, favoritė būtų buvusi ta pati. G. Volungevičiūtei rugpjūtis buvo anaiptol ne sidabrinis – jis buvo tiesiog auksinis.

Pirmiausia – varžybos. Prieš išvykdamas į Kiniją L. Eidukevičius ne juokais nerimavo dėl to, kas jų komandos laukia Geltonojoje jūroje. Nerimavo ne be reikalo. Čingdao olimpinė pakrantė pasiūlė visko: kiekvienos burės prakeiksmo nevėjuoto oro, organizatorius į paniką variusių audrų, lietaus, galingų srovių ir pavojingų žolių. „Tai buvo sunkiausia regata mano gyvenime“, – sąžiningai pripažino G. Volungevičiūtė.

Tačiau visa tai nesutrikdė Lietuvos buriuotojos, perėjusios kur kas ramesnę Kauno marių mokyklą. Pasak sportininkės, jaudulį ji pajuto tik nuskridusi į Čingdao ir savo akimis pamačiusi olimpinę trasą bei ten jos laukiančias varžoves. Su emocijomis G. Volungevičiūtė susidorojo – kaip ir su didžiuliu psichologiniu spaudimu jau išplaukus į Geltonosios jūros vandenis.

„Būdavo, kad merginos žiūrėdavo, kur plaukia lyderės, ir tiesiog plaukdavo iš paskos. Aš labiau pasitikėjau savimi, plaukiau pagal savo planą, ir viskas baigėsi labai gerai“, – pasakojo G. Volungevičiūtė.

Iki aukso trūko ne daug, tačiau Lietuvai visiškai užteko ir buriuotojos sidabro. Po regatos finišo vos nulipusi nuo apdovanojimų pakylos Gintarė pajuto, kad kažkas pasikeitė. 700 km nuo Pekino, 7 000 km nuo Lietuvos – Gintarę sveikinimai telefonu ir žinutėmis užplūdo dar Čingdao.

„Tikėjausi medalio, bet, kaip dabar atrodo, pati buvau jam rimtai nepasiruošusi. Visiškai neįsivaizduoju, kas laukia Lietuvoje“, – būdama Kinijoje sakė G. Volungevičiūtė. Savaime aišku, kad Lietuva savo didvyrę pasitiko plačiai išskėstomis rankomis.

Tačiau į tėvynę Gintarė parsivežė ne tik olimpinį medalį. Kinijoje jai pasipiršo širdies draugas buriuotojas Robertas Scheidtas. 35 metų brazilas keletą dienų po Gintarės finišo savo klasės regatoje taip pat užėmė antrąją vietą, o Lietuvos buriuotoja palaikė jį sėdėdama tribūnoje. Sidabrinė pora savo laimės valandą atšventė kartu su kitais buriuotojais, pamėgtoje Čingdao vietoje, kur kiekvieną vakarą rinkdavosi draugiškumu išsiskirianti buriuotojų draugija.

Toliau – tai, kas aktualu kiekvienai būsimai šeimai (juk sviesto ant medalių netepsi). Laimėjusi sidabrą G. Volungevičiūtė užsidirbo 200 tūkst. litų valstybinę premiją, o SEB bankas pridėjo 50 tūkstančių tūkst. už didžiausią pažangą padariusios olimpietės vardą. Ketvirtis milijono – puikus pamatas kiekvieno žmogaus naujam gyvenimo etapui.

SPO :) ir DELFI linki, kad jis nebūtų prastesnis už nepamirštamą G. Volungevičiūtės rugpjūtį.

Rugpjūčio mėnesio rinkimų rezultatai

SportininkasDELFI apklausaEkspertaiIš viso
Gintarė VOLUNGEVIČIŪTĖ5 tšk.6 tšk.11 tšk.
Edvinas KRUNGOLCAS3 tšk.2 tšk.5 tšk.
Andrejus ZADNEPROVSKIS2 tšk.0 tšk.2 tšk.
Virgilijus ALEKNA1 tšk.0 tšk.1 tšk.
Mindaugas MIZGAITIS0 tšk.0 tšk.0 tšk.

Kiekvieną mėnesį geriausią Lietuvos mėnesio sportininką renka aštuoni ekspertai ir DELFI apklausos dalyviai. Pirmąją vietą DELFI apklausoje užėmęs atletas gauna penkis taškus, antrąją – trys, trečiąją – du, ketvirtąją - vieną. Eksperto balso vertė – vienas taškas. Daugiausiai taškų surinkęs pretendentas tampa rinkimų laureatu. Jei du pretendentai surenka vienodą taškų skaičių, nugalėtoju tampa daugiau balsų DELFI apklausoje surinkęs sportininkas.

SPO:) ekspertų komisijos nariai: olimpiniai čempionai Modestas Paulauskas ir Gintautas Umaras, Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentas Artūras Poviliūnas, Kauno S. Nėries vidurinės mokyklos direktorius Vladas Janiūnas, Lietuvos kūno kultūros akademijos senato pirmininkas Aleksas Stanislovaitis, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos prezidentė Laima Janušonytė, SPO:) ir „Sporto“ vyriausiasis redaktorius Artūras Gimžauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją