Redakcijos šaltinių teigimu, beveik 400 vaikų futbolo paslapčių mokę treneriai kelis mėnesius nesulaukė ir taip nedidelių atlyginimų. Kai kurie treneriai neteko kantrybės ir paliko akademiją, o kiti liko tikėdamiesi, kad kada nors krizė baigsis. Tačiau ir jų, "Žalgirio" patriotų, kantrybė baigiasi. Treneriai kviečia įvairaus amžiaus komandose žaidžiančių vaikų tėvus į susirinkimus ir siūlo jiems pagalvoti – likti ar visiems drauge pereiti į kitą futbolo mokyklą. Bent laikinai, kol baigsis krizė. Dauguma tėvų sutinka pereiti į kitas mokyklas.

"Palikti "Žalgirio" futbolo mokyklą labai gaila. Šis pavadinimas turi tokią trauką, jog mano vaikas, net nematęs, kaip žaidė legendinis "Žalgiris", norėjo eiti tik į šią futbolo mokyklą. Žinoma, ir anksčiau šioje akademijoje trūko tvarkos, dėl to ją paliko nemažai vaikų. Tačiau tie, kurie liko, buvo "Žalgirio" patriotai, nors tekdavo mokėti ir už vaikų aprangas, ir už išvykas į varžybas. Dabar akivaizdu, kad "Žalgiryje" likęs vaikas negalės tobulėti. Treneris tiesiai šviesiai pasakė, jog tėvų sumokėti pinigai atitenka ne akademijai, o skolas sumokėti reikalaujančiai mokesčių inspekcijai.

Be to, akademija tikriausiai neišgalės mokėti nei už "Sportimos" maniežą, nei už autobusą, kuriuo vaikai keliauja į varžybas. Tad gali atsitikti taip, kad "Žalgirio" futbolo mokykloje likęs vaikas neturės sąlygų nei treniruotis, nei dalyvauti varžybose. Dėl to sutikome, kad jis pereitų į kitą futbolo mokyklą", – "Vilniaus dienai" sakė vieno jaunojo žalgiriečio tėvas Viktoras.

Treneriai dar laukia

"Prasideda naujas sezonas, bet tebesame nežinomybėje. Tai labai slegia", – pripažino 1998–1999 m. gimusius vaikus "Žalgirio" akademijoje treniruojantis Ričardas Greviškis.

Prieš savaitę jis rimtai svarstė galimybę su savo vaikų grupėmis pereiti į kitą Vilniaus futbolo mokyklą "Ateitis", tačiau dabar atsisakė šių planų. "Kiek įmanoma, lauksime geresnių laikų", – atsiduso vaikų treneris.

Ketinimų atsiskirti nuo akademijos kol kas atsisakė ir buvęs "Žalgirio" žaidėjas Andrejus Sorokinas, dirbantis su 1992 ir 1997 m. gimusių vaikinų grupėmis.

"Susirinkome su vaikų tėvais ir nusprendėme, kad liekame akademijoje. Tikiu, kad akademija dirbs dar labai ilgai, nes auginti savo vaikus – kiekvieno klubo interesas", – tvirtino A.Sorokinas. Vis dėlto trys treneriai pastaraisiais mėnesiais paliko akademiją, tačiau jos direktorė Jelena Intienė dienraštį tikino, kad taip atsitiko ne dėl finansinių problemų. "Vienas treneris išvažiavo dirbti į Panevėžį, kiti turėjo kitus darbus. Tai jų pasirinkimas, negalime sulaikyti žmonių", – sakė ji.

Savivaldybė neprisideda

Akademijos vadovai teigia, kad vaikų treneriai, kitaip nei "Žalgirio" pagrindinės komandos treneriai ir futbolininkai, gauna atlyginimus, tiesa, pastarąjį mėnesį jie vėluoja. "Žalgirio" futbolo akademija yra atskira viešoji įstaiga, todėl jos ir klubo sąskaitos nesusijusios.

"Mūsų sąskaita neareštuota. Verčiamės sunkiai, bet bandome išgyventi", – tikino akademijos direktorė J.Intienė.

Kalėjime Maskvoje sėdintis "Žalgirio" savininkas Vadimas Kastujevas prisidėdavo prie akademijos išlaikymo. Jis skirdavo lėšų "Sportimos" maniežo nuomai, transportui.

J.Intienė negalėjo pasakyti, kaip akademija išgyvens be šių lėšų. Tačiau esą V.Kastujevo žmona Veronika neseniai žadėjo padėti akademijai. "Jai irgi sunku likus vienai. Tačiau ji žadėjo spręsti mūsų bėdas", – teigė J.Intienė.

"Žalgirio" akademija, kurioje sportuoja daugiau kaip 300 vaikų, tikisi sulaukti paramos ir iš sostinės savivaldybės. Iki šiol valdžia ignoruodavo akademiją, taikydama jai kitokius kriterijus nei Vilniaus futbolo mokyklai.

"Kita mokykla kasmet gauna per milijoną litų. Mums tai keista. Nejaugi mūsų vaikai kitokie, blogesni? Juk mes juos taip pat užimame. Jie sportuoja, o ne bastosi gatvėmis", – stebėjosi "Žalgirio" akademijos direktorė.

Žiema bus labai sunki

Sunkiai besiverčianti akademija dar su didesniu nerimu laukia žiemos. Tada teks mokėti už "Sportimos" maniežo nuomą. Pernai žiemos mėnesiais tekdavo pakloti po 10–15 tūkst. litų, bet šiemet kainos dar padidėjo.

"Manau, kad visi vilniečiai prisibijo žiemos, nes šildymo kainos šoks į viršų. Kol kas nesinori galvoti, kaip toliau dirbsime. Bet tikimės, kad viskas bus gerai", – vylėsi J.Intienė.

Akademijos vyriausiasis treneris Domas Paulauskas stebėjosi, kodėl už maniežo nuomą negali sumokėti savivaldybė: "Sportima" yra monopolininkė ir tuo naudojasi. Man keista, kad maniežo nuoma atėjusiems pažaisti verslininkams ir vaikams skiriasi vos 30 litų. Nelabai suprantu, kokie yra valdžios prioritetai."

"Žalgirio" krizė

Birželio viduryje Maskvoje sulaikytas 37 metų "Žalgirio" savininkas ir prezidentas V.Kastujevas, kuriam pareikšti įtarimai dėl kyšio reketavimo.

Liepos pradžioje kalbos apie galimą "Žalgirio" krizę tapo realybe. Klubo vadovai du mėnesius algų negaunantiems žaidėjams pasiūlė ieškotis kitų komandų. Daugelis pagrindinių žaidėjų pasinaudojo tokia galimybe ir paliko "Žalgirį".

Liepos 16 d. "Žalgirio" klausimas buvo svarstomas sostinės taryboje. Savivaldybės administracija įpareigota iš rezervo skirti keliasdešimt tūkstančių litų legendiniam klubui. Svarstytos ir ilgalaikės paramos "Žalgiriui" perspektyvos, steigiant naują viešąją įstaigą. Vilniaus politikai prie šio klausimo žadėjo grįžti rugsėjį.

Rugpjūčio 18 d. tris mėnesius atlyginimų negavę "Žalgirio" žaidėjai kreipėsi į Lietuvos futbolo federaciją. "Žalgirio" vadovai futbolininkams žadėjo, kad skolos bus pradėtos mokėti nuo rugpjūčio 15 d., kai Maskvoje pirmą teismo sprendimą išgirs V.Kastujevas. Milijonieriaus iš Vilniaus suėmimas pratęstas dviem mėnesiams, o "Žalgirio" vadovai pamiršo savo pažadus.

Rugsėjo 4 d. "Žalgirio" valdybos posėdyje žaidėjams pažadėta, kad per kelias artimiausias savaites bus pradėti mokėti įsiskolinimai. Tai patvirtino V.Kastujevo įgaliota jo žmona Veronika. Kastujevai atsisakė galimo savivaldybės siūlymo steigti naują viešąją įstaigą ir klubą žada išlaikyti patys. "Žalgirio" administracijos direktorė Aida Dudonienė pabrėžė, kad pirmiausia bus grąžinamos skolos šiuo metu puikiai žaidžiantiems "Žalgirio" futbolininkams.

"Svarbiausia kad futbolininkai mumis patikėjo, tikimės, kad jie ir toliau žais taip pat sėkmingai kaip dabar", – televizijos kanalo "Sport1" žinioms sakė A.Dudonienė.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Tarnybinių romanų pinklės

Neramios sostinės dienos

Pažintis su kontrolieriais