Kai kurie sportininkai šįkart olimpinėse žaidynėse pasirodė kiek prasčiau nei anksčiau, todėl jiems lyg ir priklausytų žemesnio rango ordinai. Bet pagal įstatymą, tam pačiam asmeniui negalima skirti žemesnio apdovanojimo, nei jis jau yra gavęs. Tačiau pasvarsčius buvo rasta išeitis ir apdovanojimai paskirstyti.

Lengviausia buvo apsispręsti dėl buriuotojos Gintarės Volungevičiūtės ir imtynininko Mindaugo Mizgaičio – juodu dar nėra apdovanoti. Todėl sidabrą Pekine pelniusiai G.Volungevičiūtei skirtas ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžius, o olimpinę bronzą parvežusiam M.Mizgaičiui – to paties ordino Karininko kryžius.

Ordinais ir medaliais bus apdovanoti ir abiejų sportininkų treneriai.

Pagerbs V. Aleknos trenerį

Disko metikas Virgilijus Alekna jau gali pasipuošti net keturiais aukštais valstybės apdovanojimais – Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio, Komandoro, Komandoro didžiuoju ir Didžiuoju kryžiais.

Pastarasis, svarbiausias iš visų legendinio disko metiko gautų apdovanojimų, įteiktas dar prieš 2004 m. Atėnuose jo iškovotą antrąjį olimpinį auksą. Todėl tuoj po tų žaidynių V. Aleknai valstybės vadovo dekretu buvo skirtas jau nebe ordinas, bet Prezidento taurė.

Šįkart bronzą iš Pekino parvežusiam V. Aleknai valstybės apdovanojimas ir vėl nebus skirtas. V. Adamkus jam įteiks suvenyrinę atminimo dovaną.

Tačiau ordinas pagaliau skirtas ilgamečiam V. Aleknos treneriui Zigmui Živatkauskui. Jis bus apdovanotas ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Karininko kryžiumi.

Penkiakovininkų rebusas

Atėnų olimpiadoje sidabro medalį iškovojęs penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis tuomet buvo apdovanotas "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžiumi. Be to, šis sportininkas jau anksčiau yra gavęs ir Gedimino ordino Karininko kryžių. Toks pat apdovanotas ir kitas penkiakovininkas Edvinui Krungolcui.

Šįkart sidabrą iš Pekino parsivežusiam E. Krungolcui bus skirtas ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro kryžius. Nors A. Zadneprovskis šioje olimpiadoje pelnė bronzą, tačiau sportininkui bus įteiktas aukštesnis apdovanojimas, nei jo kolegai – "Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro didysis kryžius, nes A. Zadneprovskis turi kiek daugiau pasiekimų nei E. Krungolcas.

Iki šiol bene labiausiai apdovanojimais pagerbti Lietuvos krepšininkai. Per visus nepriklausomybės metus valstybės ordinus ir medalius gavo daugiau kaip pusšimtis šios sporto šakos atstovų, kai kurie ir ne po vieną. Pavyzdžiui, Šarūnas Jasikevičius ir Ramūnas Šiškauskas turi Gedimino ordino Komandoro, Komandoro didįjį ir ordino "Už nuopelnus Lietuvai" Didįjį kryžius.

Simui Jasaičiui, Linui Kleizai ir komandos treneriui Ramūnui Butautui taip pat jau anksčiau buvo skirti apdovanojimai. Todėl šįkart krepšininkams, olimpinėse žaidynėse užėmusiems 4-ą vietą, skiriamos tik suvenyrinės atminimo dovanos.

Įteiks rytoj

Dekretą dėl Pekino olimpinėse žaidynėse pasižymėjusių Lietuvos sportininkų apdovanojimo V.Adamkus pasirašė vakar.

Valstybės vadovas su olimpiadoje dalyvavusiais sportininkais Prezidentūroje susitiks penktadienį popiet. Tada ir bus įteikti paskirtieji valstybės apdovanojimai ir kiti pasižymėjimo ženklai ar dovanos.

Be to, toje pačioje ceremonijoje ordinais bei medaliais bus pagerbti ir keli Lietuvos sporto veteranai.

1–8-ą vietas olimpinėse žaidynėse užėmusiems sportininkams bus išmokėtos ir Vyriausybės nutarimu numatytos premijos. Joms prireiks iš valstybės biudžeto skirti apie 3,5 mln. litų.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Dūzgiančios sostinės dienos

Atliekų deginimo baubas

Jurgos skveras dar snaudžia