Tokia galimybė 31 metų S. Viliui, kuris šiuo metu laikomas geriausiu šalies alpinistu, atsirado pasiūlius patiems estams, kurie dar prieš dvejus metus įsigijo licenciją aštuoniems žmonėms kopti į Everestą iš šiaurinės pusės Kinijoje. Pasak Lietuvos alpinizmo federacijos prezidento Viliaus Šaduikio, estai planavo tai daryti kartu su suomiais, tačiau projektas nepavyko ir todėl buvo pateiktas lietuviams, kurie 1992 metais kopė šiuo maršrutu ir turi patirties. Tada Everestą šturmavo net dešimt lietuvių, tačiau blogos oro sąlygos neleido pasiekti tikslo - dėl blogo oro net tris kartus teko grįžti iš 7900 m aukštyje esančios stovyklos.

Artimiausiu metu S. Vilius išvyks treniruotis į Alpes, o į Nepalą jis planuoja išvykti kovo 17 dieną. Pernai ir užpernai šiaulietis, kuris alpinizmu užsiima nuo 14 metų, užkopė į Chantengrio ir Lenino viršukalnes.

Iš šiaurinės pusės nuo Kinijos yra ne vienas maršrutas, tačiau visi jie laikomi sunkesniais nei nuo pietų, nes čia ir vėjai, ir šalčiai yra didesni. Statistiniais duomenimis, tik 18 proc. iš šiaurinės pusės kopusių ekspedicijų pasiekė tikslą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją