Neseniai profesionalaus sportininko karjerą baigęs disko metikas savo autobiografiniuose prisiminimuose skyrė vietos ir Lietuvos atletams.

Svajojo apie Pekiną

Penkiskart pasaulio čempionas ir Atlantos olimpinių žaidynių nugalėtojas L. Riedelis disko metimo sektoriuose karaliavo daugiau nei dešimt metų.

Visus konkurentus Vokietijos galiūnas nustelbė 1991-aisiais, kai triumfavo planetos pirmenybėse Tokijuje (Japonijoje).

„Iš visų pergalių šią prisimenu mieliausiai. Tai buvo įspūdingas startas. Tada į Tokiją atvyko daug pajėgių varžovų, tačiau juos iš karto parklupdžiau. Būtent pirmuoju metimu – 66 metrai ir 20 centimetrų, kuris, kaip paaiškėjo vėliau, man ir garantavo aukso medalį“, – yra prisipažinęs L. Riedelis.

2001-aisiais jis vėl buvo neprilygstamas Edmontone (Kanada), 32 centimetrais aplenkęs Virgilijų Alekną.

Visų laikų geriausių disko metimo pasiekimų rikiuotėje L. Riedelio asmeninis rekordas – 71 metras 50 centimetrų – yra aštuntas.

41-erių metų 199 cm ūgio ir 115 kg svorio vokietis planavo startuoti ir Pekino vasaros olimpinėse žaidynėse, tačiau pernai rugpjūtį, gydydamasis nugarą, pareiškė, kad nenumaldomai artėja metas padėti tašką.

Tai L. Riedelis padarė šiemet liepos pradžioje.

Kremtasi dėl Barselonos

„Jis buvo labai stiprus varžovas. Jo titulų sąrašas – įspūdingas. Mūsų rungtyje tiek pasiekti – retas atvejis“, – apie L. Riedelį sakė dukart olimpinis čempionas V. Alekna.

Lietuvos atleto rengiamose pasaulinėse disko metikų varžybose Vokietijos lengvosios atletikos legenda dalyvavo du kartus, tačiau tarp prizininkų nepateko.

„Pirmą kartą su juo susitikome 1992-aisiais, prieš Barselonos olimpiadą. Tada Šverine vyko tarptautinės varžybos, kuriose, be L. Riedelio, taip pat dalyvavo pasaulio rekordo autorius Juergenas Schultas, iš mūsų šalies – Romas Ubartas, Vaclovas Kidykas, aš. Pasirodžiau kukliai – numečiau diską 58 metrus, todėl Larsas manęs tikriausiai neįsidėmėjo. Po to turnyro praėjo nemažai laiko, kai jam pagaliau teko pripažinti ir mano pranašumą“, – papasakojo dienraščiui V. Alekna.

Barselonos žaidynėse, kuriose auksą iškovojo R. Ubartas, L. Riedelis neįveikė atrankos varžybų barjero – 59,98 m. Vos dviem centimetrais atsiliko V. Kidykas.

„Tai viena gėdingiausių mano nesėkmių. Buvau favoritas, tačiau nieko nenuveikiau“, – savo knygoje krimtosi Vokietijos olimpietis.

Tai, kad disko metimo karaliaus regalijas teks perduoti V. Aleknai, vokietis suprato 1998-aisiais, kai Johanesburge (Pietų Afrikos Respublika) lietuvis iškovojo pasaulio taurę (69,66 m), o L. Riedelis liko antras (67,47 m).

Mokėsi ir iš lietuvio

„Su Larsu nedaug bendraudavome. Juk buvome principiniai varžovai, ne artimi bičiuliai. Jis man paliko nesurūgusio, beveik visada optimistiškai nusiteikusio žmogaus įspūdį.

Jo disko metimo stilius, technika atspindėjo geriausią Vokietijos metikų patirtį, tradicijas“, – apie buvusį grėsmingą oponentą kalbėjo V. Alekna.

„Mūsų santykiai – draugiški, nepaisant to, kad kiekvieną kartą susitikdavome kaip konkurentai. Problema – kalbos barjeras, nes Virgilijus vokiškai supranta beveik tiek pat, kiek aš angliškai.

Kai pirmą kartą susidūrėme varžybose, iškart atkreipiau dėmesį į savitą Aleknos disko metimo techniką. Pabandžiau mokytis iš jo, šis tas pavyko. Deja, metams einant man buvo vis sunkiau tiksliai atlikti kai kuriuos veiksmus, nes kūno galimybės – ne tokios kaip jaunystėje“, – viešėdamas Lietuvoje kalbėjo L. Riedelis.

Lietuvis ir vokietis pasaulio stadionuose buvo susitikę daugiau nei 50 kartų.

Paskutinį kartą L. Riedelis mūsų disko metiką buvo įveikęs 2004-ųjų gegužę Vokietijos mieste Halėje, V. Alekna tituluotąjį varžovą – 2006-ųjų rugpjūtį Europos čempionate Geteborge (Švedija).

Diskas – stalčiuje

Atsisveikinęs su didžiuoju sportu, L. Riedelis rengiasi pradėti savo verslą – nori įkurti biznio konsultantų bendrovę.

„Esu ne kartą patekęs į kritines situacijas ir žinau, kaip iš jų išsisukti“, – teigė garsusis lengvaatletis.

Vokietis neišvengė staigaus posūkio ir asmeniniame gyvenime – išsiskyrė su žmona Kerstin bei ketina susituokti su naująja drauge Katja.

„Ji man suteikė tiek energijos, kad galėčiau išjudinti Žemės rutulį“, – apie pažintį su Katja sakė L. Riedelis.

„Labai mėgstu sportą. Jis – vienas mano gyvenimo variklių. Ar dar mėtysiu diską? Nežinau, tikriausiai ne. Net laisvalaikiu, savo malonumui – ne, bet laikysiu jį netoliese, gal kuriame nors darbo stalo stalčiuje“, – pridūrė Vokietijoje Auksine ranka tebevadinamas vyras.