Daugiau kaip 40 tūkst. „Manchester United“ ir „Chelsea“ klubų aistruolių (oficialiai jiems skirta po 21 tūkst. bilietų į 69 tūkst. 500 žmonių talpinančią „Lužnikų“ areną) užtvindys Maskvą ir dauguma jų tikrai neis lankyti Gorkio parko ar Puškino muziejaus.

„United“ savo pergale ketina įrodyti, kieno garbei „iš tikrųjų“ yra pavadinta pagrindinė Rusijos sostinės aikštė. Tuo tarpu „Chelsea“ savininkas rusas Romanas Abramovičius žada ją nudažyti mėlyna spalva.

Jau dabar aišku, kad kova vyks ne tik ant naujai paklotos stadiono vejos, bet ir užkulisiuose - tarp komandų savininkų R. Abramovičiaus ir amerikiečio Malcolmo Glazerio.

Ką laikyti lemiamų rungtynių favoritu?

„Manchester United“ šį sezoną mini kelis jubiliejus: 50 metų nuo Miuncheno katastrofos, 40 metų, kai klubas iškovojo pirmąją Europos taurę, ir 25 metai, kai treneris Alexas Fergusonas su škotų „Aberdeen“ klubu laimėjo pirmą europinį turnyrą. Pastarąjį kartą „United“ Čempionų lygos taurę iškovojo 1999 metais.

Taigi istoriniai pasiekimai – „United“ naudai.

Šį sezoną pakeliui link finalo sero A. Fergusono auklėtinai įmušė 19 ir praleido vos 5 įvarčius (palyginimui 1999-aisiais šis santykis buvo - 29-16). „Manchester United“ jau seniai atsisakė žaidimo schemos 4-4-2 ir jų gynyba dabar tapo daug patikimesnė, o Nemanja Vidičius ir Rio Ferdinandas yra tikri šios grandies lyderiai.

Tokios žvaigždės, kaip korėjietis Parkas Ji-Sungas, argentinietis Carlosas Tevezas, brazilas Nani ar Owenas Hargreavesas net nežino, ar gaus progą Maskvoje išbėgti į aikštę. Optimalios sudėties parinkimas - stratego A. Fergusono didžiausias galvos skausmas.

Tikras šio sezono „United“ puolimo perlas 23 metų Cristiano Ronaldo (41 įvartis per 48 rungtynes) yra kritikuojamas, kad visada prastai žaidžia svarbius mačus, o įdomiausia tai, kad portugalas dar niekada nėra įmušęs įvarčio į „Chelsea“ vartus.

„Bet aš įmušiau du įvarčius į Londono „Arsenal“, o vieną - į „Liverpool“ vartus. Pelniau įvarčius per rungtynes su visomis anglų komandomis, todėl nematau jokių problemų prieš mačą Maskvoje su „Chelsea“, - prieštarauja kritikams C. Ronaldo.

66-erių A. Fergusonas treneriu dirba jau 34 metus, iš jų 22-ejus - Mančesteryje. Tai vienas geriausių ir labiausiai patyrusių trenerių Didžiosios Britanijos futbolo istorijoje, geras taktikas, nebijantis priimti nepopuliarius sprendimus ir nuolat alkanas pergalių.

A. Fergusonas neabejoja, kad Maskvoje trečią kartą iškovojusi taurę Mančesterio komanda pagal pergalių Čempionų lygoje skaičių ateityje gali pavyti „AC Milan“ (7), „Liverpool“ (5), Amsterdamo „Ajax“ (4) ir Miuncheno „Bayern“ (4) klubus. „Žinoma, pasivyti Madrido „Real“ su jų įspūdingomis 9 pergalėmis - bus sunku. Bent jau iki mano gyvos galvos“, - šmaikštauja „Man. United“ treneris.

Seras Alexas nėra pralaimėjęs nė vieno Europos taurių turnyro finalo ir gali pratęsti savo pergalių juose seriją iki keturių, todėl treneris ir yra pagrindinis „United“ stiprybės koziris.

„Chelsea“ klubas, kuriam tai bus pirmas Čempionų lygos finalas, sieks revanšo prieš varžovus už paskutiniame ture išslydusius „Premier“ lygos čempionato aukso medalius (atsiliko nuo „United“ tik 2 tšk.) ir motyvacijos jiems tikrai netruks.

Be to, „Chelsea“ treneris Avramas Grantas puikiai suvokia, kad nuo dvikovos Maskvoje galutinės baigties priklausys, ar R. Abramovičius pasiūlys jam tęsti darbą ir kitą sezoną. Milano „Inter“ klubo bosas Roberto Mancini, medžiotojų terminais kalbant, yra „ant palaukimo“.

A. Grantas dar nedirba Anglijoje net visą sezoną, o „Chelsea“ jis paveldėjo, kaip pirmtako Jose Mourinho kurtą solidžią ir brangiai kainuojančią komandą. Tačiau J. Mourinho nepavyko su „Chelsea“ nužygiuoti iki Čempionų lygos finalo, o A. Grantas tai pasiekė. Kituose klubuose vien už tai treneriui iš karto siūlomas ilgalaikis kontraktas. Gal būt A. Grantas ir nėra supertreneris, bet atsidūręs J. Mourinho vietoje, jis padarė daugiau teigiamų, negu neigiamų dalykų.

„Šiais laikais jau nebereikia būti treneriu diktatoriumi. Žaidėjų profesionalumas dabar išaugo, pasikeitė futbolas ir pati visuomenė“, - sako A. Grantas.

A. Grantui nekyla sudėties pasirinkimo rūpesčių. Vienintelis neaiškumas, kas žais puolimo grandies kairiame krašte: Florent’as Malouda, Salomonas Kalou ar Nicolas Anelka? Tai visi vienas kito verti kandidatai.

Tuo tarpu Michaelis Essienas, Claude‘as Makelele, Frankas Lampardas, Michaelis Ballackas, Joe Cole‘as ar Didier Drogba yra nepakeičiami starto sudėties futbolininkai.

D. Drogba puikiai moka pelnyti pergalingus įvarčius ir tai ne vieną kartą įrodė (prisiminkime pergalę 2-1 prieš „United“ Anglijos čempionate balandžio 27 d.).

Finalų patirties „Chelsea“ žaidėjams galima tik pavydėti.

Prancūzas N. Anelka, kuris buvo vienintelis A. Granto brangus pirkinys, Čempionų lygą laimėjo su Madrido „Real“, portugalas Ricardo Carvalho – su „Porto“, o vokietis M. Ballackas, atstovaudamas Leverkuzeno „Bayer“, pralaimėjo 2002 metų finale.

31-erių M. Ballackas prognozuoja „Chelsea“ pergalę finale Maskvoje. „Mūsų komandoje yra net šeši skirtingų nacionalinių rinktinių kapitonai. Niekas nesugebės mums pasipriešinti“.

Nuo 2004 metų „Chelsea“ klubas įvairiuose turnyruose („Premier“ lygos, FA taurės ir „Carling“ taurės) dvikovose su „Manchester United“ yra iškovojęs 6 pergales, pasiekęs 3 lygiąsias ir patyręs vos 2 pralaimėjimus.

Ekspertai pažymi, kad tai bus ne tik dviejų skirtingų trenerių - patyrusio ir naujoko - dvikova, bet ir senas futbolo tradicijas turinčio klubo priešprieša su komanda, kuri trokšta tas tradicijas susikurti.

„United“ ėmus treniruoti A. Fergusonui, prireikė 13-os metų, kol buvo iškovota pirmoji Čempionų lygos taurė ir 9-erių metų, kol į Mančesterį buvo parvežta antroji. R. Abramovičiaus „Chelsea“ neketina taip ilgai švaistyti laiko. Rusų milijardierius mėgsta kartoti: „Reikia titulų, titulų ir dar kartą titulų. Tik tokiu būdu kuriamos tradicijos“.

Saugumo reikalavimai:

· tvarką Maskvoje palaikys 6 tūkst. kariškių ir milicijos pareigūnų (pėsti, automobiliuose ir raiti);

· uždrausta viešai vartoti alkoholinius gėrimus;

· nebus įrengti dideli ekranai viešose erdvėse;

· 700 autobusų vežios futbolo aistruolius iš/į oro uosto į „Lužnikų“ stadioną ar „fanų stovyklas“;

· aistruoliai nuolat bus tikrinami, ar neturi „provokacinio turinio plakatų bei vėliavų ir aštrių daiktų“;

· nebus prekiaujama alkoholiu stadione ir jo prieigose.

„Manchester United“ ir „Chelsea“ kelias iki finalo

Grupės varžybos

„Sporting“ 0-1 „Man Utd“ (09.19)

„Man Utd“ 1-0 „Roma“ (10.02.)

„Man Utd“ 4-0 Kijevo „Dinamo“ (10.07)

„Dinamo“ 2-4 „Man Utd“ (10.23)

„Man Utd“ 2-1 „Sporting“ (11.27)

„Roma“ 1-1 „Man Utd“ (12.12)

„Chelsea“ 1-1 „Rosenborg“ (09.18, atsistatydino treneris J. Mourinho)

„Valencia“ 1-2 „Chelsea“ (10.03)

„Chelsea“ 2-0 „Schalke“ (10.24)

„Schalke“ 0-0 „Chelsea“ (11.06)

„Rosenborg“ 0-4 „Chelsea“ (11.28)

„Chelsea“ 0-0 „Valencia“ 12.11)

Aštuntfinalis

„Olympiakos“ 0-0 „Chelsea“ (02.19)

„Chelsea“ 3-0 „Olympiakos“ (03.05)

„Lyon“ 1-1 „Man Utd“ (02.20)

„Man Utd“ 1-0 „Lyon“ (03.04)

Ketvirtfinalis

„Fenerbahce“ 2-1 „Chelsea“ (04.02)

„Chelsea“ 2-0 „Fenerbahce“ (04.08)

„Man Utd“ 1-0 „Roma“ (04. 09)

„Roma“ 0-2 Man „Utd“ (04.01)

Pusfinalis

„Liverpool“ 1-1 „Chelsea“ (04.22)

„Chelsea“ 3-2 „Liverpool“ (04.30)

„Barcelona“ 0-0 „Man Utd“ (04.23)

„Man Utd“ 1-0 „Barcelona“ (04.29)

Finalas

„Man Utd“ – „Chelsea“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją