Sporto aistruoliai turėtų pradėti rūpintis lėktuvo bilietais ir rezervuoti viešbučius. A. Poviliūnas sako, kad Lietuvos delegacija bus gausiausia per visą Nepriklausomybės laikotarpį, o krepšinio rinktinė – pajėgiausia nuo Arvydo Sabonio ir Šarūno Marčiulionio svajonių komandos laikų.

– Ar sporto aistruoliai domisi galimybe vykti į Pekino olimpines žaidynes? Gal krepšinio arenų tribūnos, kaip ir Europos čempionate, nusidažys trispalvės spalvomis?

– Negalime patenkinti visų norų, negavome didelių bilietų kvotų. Lietuvai į visų sporto šakų varžybas skirta 4652 bilietų. Kinijos valdžia ir organizacinis komitetas pabrėžė, kad visų pirma nori surengti šventę savo šaliai – 1,3 mlrd. gyventojų. Yra 27 provincijos, iš kurių žmonės ir partijos vadovai suvažiuos į Pekiną. Į krepšinio varžybas taip pat veržiasi JAV, Rusijos, Graikijos sirgaliai. Bilietus šluoja tūkstančiais.

– Rugpjūtį į Pekiną suvažiuos milijonai sporto aistruolių. Daugelis dabar užsisako viešbučius. Ar dar liko laisvų vietų?

– Iš anksto viešbučiais nepasirūpinę aistruoliai susidurs su didelėmis kliūtimis. Kinijos valdžia viešbučių kainas leido pakelti penkis kartus. Tačiau daugelyje vis tiek nebus laisvų kambarių. Įsivaizduokite, kiek kainuos nakvynė! Tarptautinis olimpinis komitetas sutarė – bilietų kainos į varžybas nebus keliamos, jos yra fiksuotos. Kad būtų išvengta įvairių spekuliacijų, kiekvienas žmogus bus identifikuojamas. Visi, įsigiję bilietus į atidarymo ir uždarymo ceremonijas, į renginius eis tik gavę specialią akreditaciją. Ant jų ketinama klijuoti nuotraukas.

– Tautinėmis spalvomis išmarginta atributika ir sirgaliai – neatsiejami dalykai. Ar jau galima įsigyti specialiai Olimpiadai pagamintų marškinėlių ar šalikų?

– Suvenyrų, pagamintų Pekine, kol kas neturime. Tačiau bendrovė „Audimas“ jau pristatė naują nacionalinės rinktinės aprangą. Ją gali įsigyti visi norintieji.

– Ar Pekine bus už ką sirgti – kiek Lietuvos sportininkų vyks į Olimpiadą? Kurie iš jų gali pretenduoti į medalius?

– Jei šiandien vyktume į Olimpiadą, rinktinę sudarytų apie 60 sportininkų. Tai pati didžiausia delegacija per visą istoriją. Galutinį sprendimą priimsime liepos viduryje. Šansų dar turi mūsų lengvaatlečiai, plaukikai. Prieš žaidynes sunku kalbėti apie apdovanojimus. Bet dėl medalių kovos Virgilijus Alekna, Austra Skujytė, dviratininkės, penkiakovininkai, baidarininkai, būriuotoja, be abejonės, mūsų krepšininkai.

– Kokiomis sąlygomis Pekine gyvens sportininkai?

– Mano kolegos šiuo metu vieši Kinijoje. Jie apžiūrinėja treniruočių kompleksus. Susidarė įspūdis, kad tai geriausias olimpinis kaimelis, kokį teko matyti. Sukomplektuoti 6 ir 9 aukštų pastatai, juose įrengti patogūs butai sportininkams. Džiovyklos, tualetai, dušo kambariai – viskas, kad sportininkai tinkamai pasirengtų startui. Po Olimpiados tie būstai bus parduoti paprastiems kinams.

– Olimpinėse žaidynėse greičiausiai nepavyks išvengti protestų dėl Tibeto nepriklausomybės. Baiminamasi teroristinių išpuolių. Ar sirgaliai ir sportininkai galės jaustis saugiai?

– Situacija kelia nerimą, bet visi 205 nacionaliniai komitetai priėmė sprendimą dalyvauti Olimpiadoje. Skaudu, kad olimpiečiai tampa politiniais įkaitais. Tai didžiausias sporto renginys ir tuo bandoma pasinaudoti. Suprantu problemas, bet nereikėtų jų sieti su sportu. Rengėjai garantuoja, kad bus užtikrintas ir sportininkų, ir aistruolių saugumas.