Mūsų šalies čempionu tapo vilnietis Donatas Škarnulis, atstumą nužingsniavęs per 3 valandas 49 minutes 30 sekundžių. Sidabro medalis įteiktas kitam vilniečiui Tadui Šuškevičiui (3 val. 54 min. 37 sek.), bronzos – nugalėtojo broliui dvyniui Dariui Škarnuliui (3 val. 56 min. 58 sek.).

Ketvirtąją vietą užėmė druskininkietis Valerijus Grinko (4 val. 06 min. 56 sek.).

Donatas Škarnulis ir T. Šuškevičius jau anksčiau buvo įvykdę olimpinius A normatyvus, dabar prie jų prisijungė ir Darius Škarnulis, o V. Grinko pakluso B normatyvas. Be to, Donato Škarnulio rezultatas – naujas Lietuvos rekordas. Ankstesnis aukščiausias 50 km sportinio ėjimo pasiekimas (3 val. 51 min. 59 sek.) nuo 1991 metų priklausė Kęstučiui Jezepčikui.

20 km distancijoje trečiąją vietą užėmęs prieniškis Marius Žiūkas (1 val. 23 min. 55 sek.) įvykdė olimpinį B normatyvą.

Žaidynėse – istorinis startas

„Dariaus ir Valerijaus rezultatai mums – ne staigmena. Tikėjome, kad šie atletai anksčiau ar vėliau pasieks tikslą, nes visą ikiolimpinį ciklą dirbo atkakliai, nuosekliai.

Maloniai nustebino Marius, tačiau ir jis subrendęs išmėginti jėgas olimpiadoje.

Jau dešimt Lietuvos ėjikų yra įvykdę olimpinius A ir B normatyvus. Vienoje žaidynių rungtyje gali startuoti 3 šalies sportininkai, jei jie atrankos etape pasiekė A lygio rezultatus, jei B lygio – tik 1. Tad prestižinėse vyrų 50 km varžybose Pekino olimpiadoje pirmą kartą mūsų lengvosios atletikos istorijoje turėsime tris atstovus.

Manau, kad moterų 20 km žaidynėse pasirodys irgi trys lietuvės, nes viliamės, jog prie A normatyvus įvykdžiusių Sonatos Milušauskaitės ir Kristinos Saltanovič prisidės B lygio barjerus įveikusios, bet galinčios žingsniuoti greičiau Brigita Virbalytė ar Neringa Aidietytė.

Pasirengimą žaidynėms suplanavome taip, kad ėjikai geriausią sportinę formą šiemet pasiektų du kartus – ankstyvą pavasarį, kai palankios galimybės vykdyti olimpinius normatyvus, ir rudeniop, prasidėjus žaidynėms. Tokį modelį pasirinkome ne pirmą kartą, jį jau esame išmėginę prieš pasaulio bei Europos čempionatus ir nenusivylėme“, – papasakojo Lietuvos sportinio ėjimo asociacijos prezidentas Kastytis Pavilonis.

Atranka dar nesibaigė

Sakramente (Kalifornijos valstija, JAV) surengtame daugiakovės turnyre sėkmė lydėjo kaunietį Darių Draudvilą.

Jis dešimtkovėje surinko 7722 taškus, užėmė antrąją vietą ir įvykdė olimpinį B normatyvą.

Kelialapius į olimpines moterų septynkovės varžybas jau yra iškovojusios Kauno atstovės Austra Skujytė ir Viktorija Žemaitytė.

Šiuo metu 20 mūsų šalies lengvosios atletikos meistrų yra viršiję olimpinius normatyvus.

Be ėjikų ir daugiakovininkų, tai padarė disko metikas Virgilijus Alekna, ieties metikės Indrė Jakubaitytė bei Inga Stasiulionytė, šuolininkė į aukštį Karina Vnukova ir bėgikės Živilė Balčiūnaitė, Audra Dagelytė, Irina Krakoviak bei Rasa Drazdauskaitė.

Lengvaatlečių atranka į Pekino žaidynes baigsis liepos 23-iąją.