– Treneri, jau įvyko visų didžiųjų Lietuvos miestų žiemos čempionatai, šalies lengvosios atletikos klubų taurės varžybos. Pasidalykite išvadomis apie naujojo sezono startus.

– Labiausiai džiugina aukšti Vilniaus, Kauno, Klaipėdos sportininkų rezultatai. Dar kartą įsitikinome, kad pasitvirtino idėja rengti atviras miestų pirmenybes – tuomet konkurenciją gerokai padidina ne tik tai, kad, tarkime, pasivaržyti su kauniečiais atvyksta vilniečiai ir klaipėdiečiai, šiauliečiai, bet ir svečiai iš užsienio.

Kai akis į akį susitinka keli pajėgūs atletai, galima tikėtis išskirtinių pasiekimų. Taip šį kartą įvyko moterų ir vyrų bėgimo varžybose, nacionaliniai rekordai pakluso kauniečiams Editai Lingytei ir Mantui Šilkauskui.

Kita gera tendencija – modernėjančios bazės. Didieji miestai jau turi sertifikuotas elektronines rezultatų fiksavimo įrangas. Prieš kelerius metus tuo pačiu aparatūros komplektu naudojosi ir sostinė, ir Kaunas bei uostamiestis.

– Ar jūsų nenustebino E. Lin­gytės ir M. Šilkausko rekordai?

– Stebėdamas, kaip progresuoja šie sportininkai, viliuosi, kad jie blykstelės ir tarptautinėje arenoje, tačiau kitose rungtyse.

Editą matau bėgimo estafečių 4 po 100 metrų ir 4 po 400 metrų komandose, kuriose startuotų ir kaunietės Audra Dagelytė, Lina Andrijauskaitė, Sonata Tamošaitytė, vilnietė Jekaterina Šakovič bei klaipėdietė Lina Grinčikaitė. Nepamirškime ir JAV sėkmingai metus pradėjusios Agnės Eggerth. Iš šių bėgikių galime suburti pajėgius kvartetus. Jei lietuvės šį sezoną patektų į pirmąjį pasaulio šešioliktuką, tai būtų fantastinis pasiekimas. Individualiai joms į tokias aukštumas vargu ar pavyktų užkopti.

Manto specializacija – ne barjerinis bėgimas, o daugiakovė. Jo rekordas ir pakankamai aukšti šuolių į tolį bei į aukštį rezultatai liudija, kad bręsta stiprus dešimtkovininkas. Neseniai viešėjau varžybose Taline ir Tartu. Estai irgi domisi, kaip sekasi Mantui, ir jį jau kviečia į prestižines olimpinio čempiono Erkio Noolo varžybas, kuriose kasmet jėgas išmėgina planetos daugiakovininkų elitas.

– Šuolininkė į aukštį vilnietė Karina Vnukova tapo penkioliktąja Lietuvos lengvaatlete, įvykdžiusia olimpinį atrankos normatyvą. Ar dar tikitės daugiau kelialapių į Pekiną?

– Gali būti, kad iki liepos vidurio, kol baigsis atranka, sėkmė nusišypsos kuriai nors moterų bėgimo estafečių ekipai.

Nedaug centimetrų iki B lygio normatyvo trūksta ieties metikui kauniečiui Tomui Intui. Atsigavęs po operacijos, kuri padės greičiau išsigydyti įsisenėjusią traumą, jis turėtų pasiekti tikslą.

Manau, kad žodį tars ir patyrusi ėjikė vilnietė Kristina Saltanovič, šuolininkas į tolį kaunietis Povilas Mykolaitis, JAV gyvenanti bei sportuojanti vidutinių nuotolių bėgikė švenčioniškė Rasa Michniovaitė-Troup.

– Kaip žaidynėms rengiasi nacionalinės rinktinės lyderiai?

– Disko metikas Virgilijus Alekna ir daugiakovininkė Austra Skujytė neseniai grįžo iš Lenkijos, kur padirbėjo treniruočių stovykloje. Šiek tiek atsipūtę jie vyks treniruotis į šiltesnius kraštus. Stajerė Živilė Balčiūnaitė kaupia jėgas Vilniuje, Europos jaunimo ir universiados čempionė septynkovininkė Viktorija Žemaitytė – Kaune. Visiems olimpiečiams lengvaatlečiams suplanuotos stovyklos Lietuvoje ir užsienyje.