Senojo kontinento futbolo fiestoje lietuviai, deja, vėl bus tik žiūrovai, o olimpiadoje mūsų šaliai atstovaus kelios dešimtys atletų, iš kurių bus laukiama ne vieno medalio.

Atranka dar tęsiasi

Šiuo metu kelialapius į Pekiną turi 55 Lietuvos sportininkai – 43 individualių sporto šakų atstovai ir nacionalinė vyrų krepšinio komanda.

Tikimasi, kad iki žaidynių olimpiečių rinktinę papildys dar bent dešimt ar daugiau atletų ir Kinijoje startuos ne mažiau lietuvių nei 2000-aisiais Sidnėjuje (61) ar prieš ketverius metus Atėnuose (64).

Prognozuojama, kad likusius kvalifikacinius barjerus turėtų įveikti badmintono, dziudo, bokso, irklavimo, plaukimo, lengvosios atletikos ir imtynių meistrai. Vieniems iš jų teks surinkti pakankamai tarptautinio reitingo taškų, įvykdyti A ar B lygio normatyvus, kitiems – užimti prizines vietas pasaulio ar Europos čempionatuose bei atrankos turnyruose.

Jau žinoma, kad po aštuonerių metų pertraukos žaidynėse vėl išmėgins jėgas Lietuvos gimnastė – vilnietė Jelena Zanevskaja.

Šalies badmintono federacijos prezidentas bei treneris Juozas Špelveris viliasi, kad jo auklėtinis Kęstutis Navickas taps pirmuoju lietuviu, dalyvausiančiu olimpiniame badmintono turnyre – kaunietis turi galimybių patekti į jį pagal tarptautinį reitingą.

Didžiausios olimpinės viltys siejamos su lengvosios atletikos, krepšinio, šiuolaikinės penkiakovės, dviračių, baidarių ir kanojų irklavimo atstovais, nors pernai pagrindinėse tarptautinėse varžybose užsibrėžtus tikslus pasiekė tik krepšininkai.

Pirmenybė – geriausiesiems

Ramūno Butauto vadovaujama vyrų krepšinio rinktinė Pekine kovos Wukesongo arenoje, kurią 2007-ųjų lapkritį apžiūrėję Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) vadovai buvo patenkinti darbų kokybe ir sparta. Planuojama, kad 18 000 vietų statinys bus užbaigtas balandžio mėnesį.

Išskyrus daugiakovininkės Viktorijos Žemaitytės auksą Europos jaunimo čempionate bei Universiadoje, kitiems lengvaatlečių lyderiams pernai nepasisekė – į planetos pirmenybių prizininkų gretas dėl traumų nepateko dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, Atėnų žaidynių vicečempionė daugiakovininkė Austra Skujytė ir maratono bėgikė Živilė Balčiūnaitė.

Mūsiškiai galės atsigriebti paukščio lizdu vadinamame 91 tūkst. vietų Nacionaliniame stadione, kuriame taip pat bus surengtos žaidynių atidarymo ir uždarymo ceremonijos.

Edvino Krungolco pergalė pasaulio taurės varžybų finale ir Lauros Asadauskaitės bronza planetos čempionate kompensavo ne visus lūkesčius pateisinusį Lietuvos penkiakovininkų sezoną.

Nacionalinei federacijai teks išspręsti skausmingą galvosūkį – kuriuos du iš trijų vyrų siųsti į Pekiną: daugkartinį pasaulio ir Europos čempioną E. Krungolcą, olimpinį vicečempioną Andrejų Zadneprovskį ar pirmąjį olimpinį kelialapį pernai penkiakovininkams pelniusį Tadą Žemaitį?

Pirmenybę išmėginti jėgas lengvosios atletikos ir plaukimo varžybose, atsižvelgiant į kvotą, turės aukštesnio lygio normatyvus įvykdę atletai, jei toje pačioje rungtyje bus keli kandidatai.

Skaičiuos reitingus

Kartu su badmintonininku K. Na­vicku bei dziudo imtynininku Albertu Techovu lemiamam reitingų taškų susumavimo etapui rengiasi ir dviratininkai, dalyvausiantys plento lenktynėse.

Jose Lietuvos moterims skirtos trys vietos, vyrams – dvi.

Olimpiniai kelialapiai į moterų plento varžybas šalims bus paskirstyti gegužės 31 dieną. Tarp realiausių pretendenčių į juos – Edita Pučinskaitė, Diana Žiliūtė, Modesta Vžesniauskaitė, Rasa ir Jolanta Polikevičiūtės.

2007-ieji favoritėms E. Pu­čins­kaitei (pastaruoju metu atstovauja Vokietijos komandai „Nuernberger Versicherung“) ir D. Žiliūtei (Italijos „Safi-Pasta Zara Manhattan“) buvo nesėkmingi: pasaulio čempionate Edita, patekusi į griūtį, užėmė 22-ąją vietą, Diana – 54-ąją, nors šiose varžybose tikėtasi netgi apdovanojimų.

Vyrai galės kovoti tik grupinėse lenktynėse. Realiausi kandidatai vykti į olimpiadą – Ignatas Konovalovas iš Prancūzijos komandos „Credit Agricole“ bei Dainius Kairelis iš Italijos ekipos „Ceramica Flaminia“. Lietuvos dviratininkai vietų į atskiro starto lenktynes neiškovojo.

Treko lenktynėse turėtų dalyvauti Simona Krupeckaitė ir Vilija Sereikaitė (abi – „Safi-Pasta Zara Manhattan“).

Ažiotažas atletų netrikdo

Irkluotojų sąskaitoje kol kas – du kelialapiai. Ar lietuviams pavyks pagerinti 2004-ųjų pasiekimą (prieš ketverius metus Atėnuose kovojo penki mūsiškiai: trys – baidarių ir kanojų, du – akademinio irklavimo varžybose), paaiškės tik birželio viduryje.

Tuo metu jau bus įvykęs Europos baidarių-kanojų irklavimo čempionatas Milane (Italija) ir paskutinė akademinio irklavimo atrankos regata Liucernoje (Šveicarija). Vienas kandidatų vykti į Pekiną pasaulio baidarių-kanojų irklavimo vicečempionas panevėžietis Vytautas Vaičikonis mano, kad olimpinės žaidynės yra pernelyg sureikšmintos.

„Planetos pirmenybėse dalyvauja tie patys irkluotojai, kaip ir olimpiadoje. Konkurencija didelė abiejose prestižinėse varžybose. Kas gali pasverti, kiek kainuoja mano iškovotas pasaulio čempionato sidabro medalis, kad ir neolimpinėje distancijoje? Sportuoju jau 15 metų ir žinau, kiek reikia dirbti, kad pasiektum tokių rezultatų. Jie neblogėja, vadinasi, reikia žengti toliau“.

29-osios vasaros olimpinės žaidynės vyks rugpjūčio 8-24 dienomis.